Θέση υπέρ της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη για το επίμαχο εκατομμύριο πήρε ο κ. Σταμάτης Κραουνάκης. «Η Ντόρα δεν έχει καλό άστρο αυτόν τον καιρό» εκμυστηρεύθηκε σε συνεργάτη μου την Παρασκευή, αμέσως μετά το τέλος της καθημερινής εκπομπής του «Κόκκινο μοτοσακό» (12.05-12.10) στον Βήμα 99,5. «Είτε δεν έχει καλό άστρο είτε δεν έχει καλή αστρολόγο».
Ο συνθέτης του «Οταν έχω εσένα» σίγουρα έχει «καλή» αστρολόγο, αφού είπε τα παραπάνω αρκετές ώρες προτού ανακοινωθεί ότι το 1 εκατομμύριο (έστω κατά λάθος) δεν είχε δηλωθεί.
Λίγη ώρα νωρίτερα ο κ. Κραουνάκης έκλεισε την εκπομπή του με ένα σχόλιο που συνόψισε την πρόσφατη επικαιρότητα. «Σε αυτή τη χώρα κανείς δεν ψήφισε ΠαΣοΚ, κανένας δεν διάβασε περιοδικά lifestyle και όλοι έβλεπαν ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου». Σωστά. Και φυσικά κανένας δεν πήγε στον Αδωνι για καφέ…
***
Πράκτοράς μου εισήλθε νύχτα στο γραφείο του κ. Δ. Αβραμόπουλου και «επιθεώρησε» τα απόρρητα έγγραφα που διαβάζει την ημέρα ο υπουργός ακούγοντας κλασική μουσική. Ανάμεσα σε αυτά υπήρχε το βιβλίο: «Declare Yourself: Speak. Connect. Act. Vote. More Than 50 Celebrated Americans Tell You Why». («Πες ποιος είσαι: Μίλα. Ενωσε. Πράξε. Ψήφισε. Περισσότεροι από 50 διάσημοι Αμερικανοί σού λένε γιατί»). Ο υπουργός Αμυνας, σκεπτόμενος ίσως ότι το επάγγελμα του πολιτικού, όπως άλλωστε και πάρα πολλά άλλα, δεν έχει μέλλον στην Ελλάδα, δεν αποκλείεται να σχεδιάζει να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος των ΗΠΑ.
***
Ορισμένες φορές αισθάνεται κανείς déjà vu, δηλαδή την αίσθηση ότι έχει ζήσει μια εμπειρία ξανά στο παρελθόν, το οποίο σημαίνει, σύμφωνα με τους γνώστες, ότι κάποια διαταραχή εκδηλώνεται στο πλέγμα (matrix) της πραγματικότητας. Το τελευταίο déjà vu που αισθάνθηκε συνεργάτης μου ήταν η είδηση ότι ο κ. Λ. Παπαδήμος δεν αμείβεται για τη θέση του Πρωθυπουργού. Είχε δίκιο. Η είδηση γράφτηκε πρώτη φορά στον «Βηματοδότη» προ εβδομάδων. Υπενθυμίζω ότι δεν αμείβεται και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Στ. Δήμας.
***
Οπως οι προπονητές που δεν είναι σίγουροι για τη σύνθεση της ομάδας που κερδίζει, έτσι και ο κ. Αντ. Σαμαράς αλλάζει συχνά τη σύνθεση της αποστολής στα ταξίδια του στο εξωτερικό. Στο πρόσφατο ταξίδι του στις Βρυξέλλες ο μόνος σταθερός (σε σχέση με το προηγούμενο ταξίδι) ήταν ο «φίλος από τα παλιά» κ. Μανώλης Μαυρομάτης. Τον τελευταίο καιρό ο Μανόλο, ως σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σούταρε πολλά «κόρνερ από πολύ καλή θέση» υπέρ του προέδρου της ΝΔ.
***
Πήρε το ξεσκονόπανο ο κ. Τάσος Γιαννίτσης. Ο υπουργός Εσωτερικών έδωσε εντολή να ετοιμαστούν οι εκλογικοί κατάλογοι. Επισημαίνω ότι η εντολή δόθηκε με βάση το σενάριο ότι δύο ημερομηνίες είναι πιθανές για εκλογές: η 29η Απριλίου ή η 6η Μαΐου. Επισημαίνω ότι οι συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ επιθυμούν τις εκλογές στις αρχές Μαΐου, έτσι ώστε στις 29 Μαΐου, επέτειο της Αλωσης της Πόλης, ο Αντώνης να βιώσει την κατάνυξη από το Μέγαρο Μαξίμου.
***
«Εγώ δεν θα κάνω στον Σαμαρά ό,τι μου έκαναν εμένα τα πρώτα χρόνια της προεδρίας μου». Με τη φράση αυτή φέρεται να απάντησε ο κ. Κ. Καραμανλής στα όσα κυκλοφορούν περί μυστικού σχεδίου υπονόμευσης του προέδρου της ΝΔ. Ο τέως πρωθυπουργός, ο οποίος εθεάθη να συνομιλεί με τον κ. Αντ. Σαμαρά στα ορεινά της Βουλής κατά τη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας για τον πρώτο εφαρμοστικό νόμο, έχει ξεκαθαρίσει σε συνομιλητές του ότι δεν έχει καμία διάθεση να του δημιουργήσει πρόβλημα. Δεν λέει ψέματα. Ο κ. Καραμανλής γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι η καλύτερη υπονόμευση στον κ. Σαμαρά θα γίνει από την ίδια την άσκηση της εξουσίας. Ποιος ο λόγος λοιπόν να κουράζεται;
***
Γνωρίζοντας ότι ο ελληνικός λαός ζει με την αγωνία για το μέλλον των διαγραφέντων της Νέας Δημοκρατίας οφείλω να αναφέρω ότι όσοι με προθυμία έσκυψαν (επάνω στο μνημόνιο φυσικά…) και με οδύνη υπέστησαν τον «εφαρμοστικό» θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια. Οι υπόλοιποι θα καταδικαστούν να διαπιστώσουν ότι οι πεποιθήσεις και η αξιοπρέπεια τιμωρούνται στην πολιτική.
***
Οι διαγραφές στη ΝΔ άνοιξαν την όρεξη πολλών νεοσσών να διεκδικήσουν θέση στα ψηφοδέλτια. Μου λένε ότι η ανανέωση θα είναι έντονη και δεν θα περιοριστεί φυσικά στους χρήσιμους και ικανούς, αλλά θα περιλαμβάνει και ικανό αριθμό από καλλονές (κυρίως του γυναικείου φύλου…). Συνεργάτης μου που είδε φωτογραφίες που κυκλοφορούν στα γραφεία επιλογής υποψηφίων της Συγγρού μιλάει για «καυτές παρουσίες». Ως εκ τούτου πληροφορώ τους θαυμαστές της κυρίας Ελενας Ράπτη ότι η αγαπημένη τους θα έχει μεγάλο ανταγωνισμό στην επόμενη Βουλή. Ελπίζω να παραμείνουν πιστοί και να μην την εγκαταλείψουν.
***
Για πρώτη φορά ύστερα από 19 χρόνια δεν θα λάβει χώρα η καθιερωμένη δεξίωση στην ελληνική πρεσβεία της Μόσχας για τη σημερινή Κυριακή της Ορθοδοξίας. Κάθε χρόνο ο εκάστοτε έλληνας πρέσβης στη Μόσχα παρέθετε δεξίωση προς τιμήν του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου. Ωστόσο η προφυλάκιση του ηγουμένου της Μονής Βατοπαιδίου κ. Εφραίμ είναι ο λόγος που ο ρώσος πατριάρχης… τα έβαψε μαύρα. Το Ρωσικό Πατριαρχείο ζήτησε γραπτώς επιείκεια, όμως όχι μόνο επιείκεια δεν υπήρξε, αλλά δεν εστάλη ούτε μία απαντητική επιστολή για την τήρηση των τύπων.
***
Οι μεγάλες προκλήσεις επιβάλλουν την επιστράτευση των πιο σύγχρονων τεχνοκρατών που διαθέτει η χώρα. Δεν περισσεύει κανένας. Γι’ αυτό χαίρομαι που μαθαίνω ότι η Συγγρού ετοιμάζεται να υποδεχθεί ξανά τον «αντι-Ραγκούση» αγωνιστή των επαγγελματιών οδηγών ταξί κ. Θύμιο Λυμπερόπουλο. Μου λένε ότι η απόφαση ελήφθη γιατί εκτός των άλλων στη Νέα Δημοκρατία δεν μπορούν να αντισταθούν στο χρώμα των μαλλιών του, το οποίο θυμίζει εκείνο που διακρίνει τα πορτοκάλια σαγκουίνια από το Αργος.
***
Εκπλήξεις ετοιμάζει ο κ. Π. Καμμένος για τις λίστες του κόμματός του «Ανεξάρτητοι Ελληνες». Εντόνως συζητείται το όνομα του λευκού αδελφού της μαύρης τραγουδίστριας Γκρέις Τζόουνς και γνωστού τηλεστάρ κ. Γιάνη Βαρουφάκη. Ο Γιάνης γράφει το μικρό του όνομα με ένα «ν» για άγνωστο λόγο. Προφανώς απεχθάνεται τη δημοσιότητα και δεν θέλει να προκαλεί.

Ετερος επιφανής στα ψηφοδέλτια των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» λέγεται ότι θα είναι ο Sir Βασίλειος Μαρκεζίνης. Ο διαπρεπής νομικός, παρά το γεγονός ότι ενέπνευσε πολλούς βουλευτές της ΝΔ να καταστρέψουν την καριέρα τους καταψηφίζοντας το μνημόνιο, δηλώνει από το Λονδίνο όπου βρίσκεται ότι οι φήμες δεν ευσταθούν. Συνεργάτης μου πάντως υποψιάζεται ότι ο Sir Bill δεν λέει όλη την αλήθεια…
***
Ποιο είναι το μεγαλύτερο τρόπαιο που διεκδικούν διάφοροι μνηστήρες στο υπουργείο Εξωτερικών; Η πρεσβεία της Αγκυρας! Ηδη έχουν αρχίσει οι ίντριγκες, οι υπόγειες συνεννοήσεις αλλά και τα πισώπλατα μαχαιρώματα για το ποιος θα διαδεχθεί τον κ. Φ. Ξύδα, ο οποίος αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης από την τουρκική πρωτεύουσα. Το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι: Πότε πρέπει να αποφασιστεί ο διάδοχος; Πριν ή μετά τις εκλογές;

Επιπλέον, κρίσιμος θα είναι ο ρόλος και ο λόγος του κ. Αντ. Σαμαρά στην τελική επιλογή, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών, επιθυμεί να διατηρήσει το κόμμα του τον έλεγχο του υπουργείου ενώ και ο ίδιος έχει προσωπική άποψη για πολλούς πρέσβεις. Ονόματα ακούγονται πολλά και αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες ημέρες. Ως μεγάλο φαβορί προέβαλλε μέχρι πρόσφατα ο πρέσβης Φρ. Βέρρος, αλλά οι μετοχές του εμφανίζονται εσχάτως πεσμένες. Σύντομα θα επανέλθω με περισσότερα ονόματα μνηστήρων…
***
Το ελληνικό δαιμόνιο οδήγησε τον πολιτευτή της ΝΔ στην Α’ Πειραιώς κ. Κ. Κατσαφάδο να «δανειστεί» το ελικόπτερο γνωστού επιχειρηματία του φαρμάκου και υποστηρικτή του, να μεταβεί στα Κύθηρα και να επιχειρήσει να προσφέρει δωρεάν φάρμακα για να αποσπάσει ψήφους. Μόλις όμως το ελικόπτερο προσγειώθηκε, αρκετοί κάτοικοι τον αποδοκίμασαν. Ο ίδιος έλεγε αργότερα ότι δεν αποδοκίμασαν εκείνον αλλά το μνημόνιο και προσέθετε ότι πολύ καλά έκαναν, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος δεν το ψήφισε. Πράγματι, δεν το ψήφισε, σε αντίθεση με τον κ. Αντ. Σαμαρά που το ψήφισε. Συμπεραίνω ότι η πολιτική αντίληψη του πολιτευτή επηρεάστηκε από τον εκκωφαντικό θόρυβο της πτήσης. Περαστικά. Σίγουρα μπορεί να βρει ένα καλό φάρμακο…

***
Πολιτικό γάμο μεταξύ της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου και του κ. Α. Λοβέρδου διέκρινε συνεργάτης μου. Ο Ανδρέας κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα νομοσχέδιο για την «ανωτατοποίηση» της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), αλλά αναγκάστηκε να το αποσύρει λόγω του «ενθουσιασμού» που προκάλεσε σε βουλευτές του ΠαΣοΚ. Το ίδιο νομοσχέδιο φέρνει ενώπιον του Κοινοβουλίου η Αννα. Μου λένε ότι πίσω από την κοινή εμμονή κρύβεται ένα κοινό πολιτικό σχέδιο των δύο εκσυγχρονιστών και δύο καθηγεσίες. Η μία καθηγεσία θα δοθεί στον νυν γενικό γραμματέα Υγείας κ. Ν. Πολύζο και η δεύτερη στον κ. Ηλία Μόσιαλο, ο οποίος έχει πληγεί από τον ιό της πολιτικής και θέλει να αυτοκτονήσει επιστημονικά εγκαταλείποντας οριστικά την LSE. Στην ΕΣΔΥ μπορεί να ιδρύσει ένα think tank για την Υγεία ανάλογο εκείνου που διηύθυνε επί έτη στην LSE. Στην ουσία όμως θα πρόκειται για κρησφύγετο ιδεών και ορμητήριο εκλεκτών φίλων και υποστηρικτών της Αννας και του Ανδρέα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ