Λένε οι καλοί άνθρωποι: «ελάτε να σας σώσουμε». Και λεφτά θα δώσουν και λύσεις θα προτείνουν και ιδέες θα φέρουν. Ωραία. Στο ερώτημα πότε θα σωθούμε δεν υπάρχει σαφής απάντηση παρά μόνο ένα κεντροευρωπαϊκό μειδίαμα. Ας μην το παίρνουμε τοις μετρητοίς ότι θα σωθούμε, μια κουβέντα είπαν κι αυτοί. Υπάρχει ασφαλώς χρονοδιάγραμμα. Σε οκτώ χρόνια από τώρα. Προσθέτουμε και τα δυο έτη κατά τα οποία βρισκόμαστε σε κατάσταση limbo κι έχουμε μια ωραία στρογγυλή δεκαετία που μας οδηγεί στο ίδιο σημείο. Να μην μπορεί η χώρα να ξεπληρώσει τα δανεικά με όσα παράγει, με όσα εισπράττει. Σε νούμερα ο προβληματισμός των καλών ανθρώπων είναι αν επαρκούν τα 130 δισ. ευρώ που είχαν τάξει για τη μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ, αν θα χρειαστούν περισσότερα ή αν θα κάνουν τα στραβά μάτια για χρέη της τάξης του 125% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Η πρόβλεψη είναι αισιόδοξη καθώς παραβλέπει την ύφεση αλλά ας την αποδεχτούμε γιατί είμεθα καλόπιστοι. Το 2020 λοιπόν πάλι μέτρα θα χρειάζονται: σε αυτήν την κατάσταση βρίσκεται σήμερα η Ιταλία και η κατάσταση κρίνεται προβληματική. Προτείνονται μέτρα από τους ίδιους καλούς ανθρώπους.

Η ελληνική κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να δείξει ότι θα υπακούσει τους καλούς ανθρώπους, προκειμένου να μην χαθεί ο μποναμάς. Δεν υπάρχει ρευστό και όπως πολύ εύγλωττα δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος αν δεν πάρουμε τα φράγκα δεν θα έχουμε ούτε φάρμακα ούτε βενζίνη ούτε μισθούς και συντάξεις. Χωρίς μισθούς δημοσίων υπαλλήλων θα κλείσουν τα σχολεία, θα ανασταλεί το έργο της αστυνόμευσης, θα αυτοκαταργηθεί ο στρατός. Ξέρουμε τι θα ακολουθήσει: Τι ωραίο πλιάτσικο! Οπότε απέναντι στους καλούς ανθρώπους οι έλληνες πολιτικοί φέρονται σαν καλά, υπάκουα παιδιά. Φαίνεται ότι τούτο δεν είναι αρκετό. Οι υπουργοί της ευρωζώνης θα συνεδρίαζαν σήμερα για να αποφασίσουν ποια θα είναι η τύχη της Ελλάδας. Ο κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μεταθέτει τη συνάντηση. Δεν έχουν εκπληρωθεί, λέει, οι όροι. Δεν έχει πολιτικές διαβεβαιώσεις. Δηλαδή δεν αρκούν οι διαγραφές των διαφωνούντων βουλευτών, δεν αρκούν τα γραπτά ραβασάκια των αρχηγών ούτε οι απαντήσεις για το πού θα βρεθούν τα 325 εκατ. ευρώ που αναζητούνται για να κλείσει η τρύπα.

Είναι προφανές ότι ο κ. Γιούνκερ προσπαθεί νε κερδίσει χρόνο για να ξεφορτωθεί την Ψωροκώσταινα χωρίς να υπάρξουν απώλειες για τους δανειστές. Το PSI προχωρά με τον ωφέλιμο (για τους ξένους επενδυτές) τρόπο: όπως τα είχαν προγραμματίσει. Ένας αναλυτής το είπε πολύ όμορφα. Η χώρα μας κουρεύεται γουλί και η ξένοι παίρνουν λίγο τη φράντζα. Η Ελλάδα βαδίζει στην ύφεση, την διοικητική αστάθεια αν όχι στο χάος. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση ότι δεν θα οδηγηθούμε στην χρεωκοπία: τον άλλο μήνα, τον άλλο χρόνο, την άλλη δεκαετία. Σε αυτό πατάνε και ζητούν όλο και πιο αυστηρά, μη αποτελεσματικά μέτρα. Το ερώτημα είναι αν και πότε η κυβέρνηση θα δει αλλιώς το ζήτημα κι αν θα προλάβει να εκβιάσει τα πράγματα. Ούτως ή άλλως οι απαιτήσεις είναι παράλογες. Δεν θα μας εντυπωσιάσει αν ο κ. Γιούνκερ ζητήσει να εμφιαλώνονται τα δάκρυα των ελλήνων για να τα πουλάει ως αναψυκτικό.