Αυτά δεν είναι αστεία! Τα όσα συνέβησαν στη Σχολή Ευελπίδων πρέπει να σηµάνουν συναγερµό: όλες οι πολιτικές δυνάµεις της χώρας οφείλουν να παραµερίσουν όσα τις χωρίζουν και να αντιµετωπίσουν αµέσως και αποφασιστικά την αποκαλυπτόµενη ασθένεια… Είναι γνωστόν ότι προάγγελος του απριλιανού πραξικοπήµατος του 1967 υπήρξε το περιβόητο σαµποτάζ στον Eβρο. Ενας αξιωµατικός το 1964, επί κυβερνήσεως Γεωργίου Παπανδρέου, σκηνοθέτησε ένα δήθεν σαµποτάζ σε µια µονάδα στην παραµεθόριο περιοχή του Εβρου. Οι δράστες, χαρακτηρισµένοι κοµµουνιστές, είχαν βάλει… ζάχαρη σε οχήµατα του Στρατού για να τα ακινητοποιήσουν. Τους δήθεν δράστες συνέλαβε ο αξιωµατικός σκηνοθέτης του σαµποτάζ, ο οποίος εκίνησε µυστικούς µηχανισµούς που υπήρχαν για την αντιµετώπιση ενδεχόµενης ανταρσίας, και η Αστυνοµία (Ασφάλεια) έδρασε κατά το Σχέδιο. Εγιναν συλλήψεις πολιτών ξηµερώµατα στην Καισαριανή και αλλού.

Εκπληκτοι οι δηµοσιογράφοι µαθαίναµε ξηµερώµατα ότι υπήρχαν συλλήψεις πολιτών από την Ασφάλεια. Η πρώτη εντύπωση ήταν ότι το «παρακράτος της ∆εξιάς» είχε δράσει αυθαίρετα αλλά εντός των ορίων της νοµιµότητας. Και η Αριστερά της εποχής άργησε να αντιληφθεί την πραγµατικότητα. Τα ίδια και χειρότερα µε την Κυβέρνηση. Θεώρησε την περίπτωση ως βλακώδη υπέρβαση καθήκοντος από τον υπεύθυνο αξιωµατικό και όλοι βιάστηκαν να κλείσει η υπόθεση. Ορισµένες φωνές που ακούστηκαν, ότι όλα τα είχε οργανώσει ένας πολυπράγµων αξιωµατικός που µέσα στον Στρατό συνάδελφοί του τον αποκαλούσαν «Νάσερ», δεν έτυχαν ιδιαίτερης προσοχής.

Λίγα χρόνια αργότερα ο «Νάσερ» µάς έβαλε στον γύψο όλους µαζί. Με πρώτους εκείνους που µε πράξεις ή παραλείψεις τους τον έσωσαν όταν οργάνωσε το περιβόητο «σαµποτάζ στον Εβρο».

Ολα αυτά µοιάζουν… αρχαιολογία για τους σηµερινούς νέους, που ήσαν τότε αγέννητοι ακόµη και φυσικά δεν έχουν ζήσει σε συνθήκες δικτατορίας ή «µειωµένης δηµοκρατίας».

Η κυβέρνηση Παπαδήµου οφείλει να αντιδράσει αµέσως και αποφασιστικά. Με τον Στρατό ∆ΕΝ παίζουµε!