από metereologos.gr
Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018
 
 

Γιώργος Παπανδρέου: Νέα Ορέστεια - Νέα Ιδρυτική Πράξη

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 


Τη βραδιά που ο Πρόεδρος Γιώργος Παπανδρέου σαν Γουλιέλμος Τέλλος έβαλε το ριψοκίνδυνο στοίχημα προειδοποίησα πως αν κερδίσεις “κερδίζεις” λίγα αν χάσεις τα “χάνεις” όλα. Οι “μη δημιουργικοί” στο περιβάλλον, πρωταγωνιστές και κομπάρσοι, σ’ έναν παροξυσμό του groupthink, σε μια αιφνίδια συσκότιση του νου (άτη) τον έσπρωξαν στο μοιραίο διάβημα. “Όπως τους διώχνει κάνουν κι αμέριμνοι τραβούν για το χαμό” λέει για την άτη του Αγαμέμνονα η Ιλιάδα. Μπορεί όμως μια χαμένη ζαριά στο πεδίο της συμβατικής πολιτικής σε ένα άλλο βαθύτερο επίπεδο της πραγματικότητας να αποδειχθεί “μαγική ζαριά”; Ναι, λέμε στην Έβδομη Αίσθηση. “Είναι η μαγική ζαριά που βγάζει το μοιραίο αριθμό με τον οποίο κερδίζεις ακόμα κι όταν τα έχεις χάσει όλα”. Ναι, εφόσον εισερχόμεθα στην τραγική αίσθηση του ναυαγισμού που μεταμορφώνει εσωτερικά τους ανθρώπους και μπορεί να δημιουργήσει τελικά την τραγική συναίσθηση μιας κοινής μοίρας.

Σε λίγο ο “Δολοφόνος με το Αγγελικό Πρόσωπο”, ο Killer, δεν θα είναι Πρωθυπουργός. Μπορεί η θυσία του, ο “ιδρυτικός φόνος” να γίνει η απαρχή μιας νέας ιδρυτικής πράξης στην πολιτική ζωή όπως είχαμε προαναγγείλει;
Τις μέρες του 2004 που αναλάμβανε δημοψηφισματικά θριαμβευτής αρχηγός τον έβλεπα και το έγραψα σαν νέο Ορέστη σημαδεμένο από την Τρόικα Μοίρα της φυλής του Ατρέα (Κλωθώ, Λάχεσις, Άτροπος). Το ΠΑΣΟΚ ήταν η φυλή του Ατρέα, το “Άργος”, ο κύκλος της Νέας Ορέστειας, η πολιτική οικογένεια του παπα-Ανδρέα (Σταυρόπουλου) από το Καλέντζι της Αχαΐας που κυριάρχησε μεταπολεμικά στην Ελλάδα.

Η τραγική γνώση δημιουργούσε μέσα μου το σκοτεινό συναίσθημα που καλλιέργησε ο Αισχύλος ότι στην “τρίτη γενιά”, στους “εγγονούς” της ιστορίας πληρώνονται τα παλιά και ανεξόφλητα “χρέη”. Κάθε χρόνο έγραφα ένα βιβλίο με αποκλειστικό θέμα σε πολλές παραλλαγές τις προειδοποιήσεις κινδύνου ενώπιον μιας επερχόμενης καταστροφής. Επεχείρησα μάταια να υποδυθώ το ρόλο ενός διακριτικού Πυλάδη δίχως να μπλέξω ποτέ σε διαγκωνισμούς και παίγνια εξουσίας. Εν μέσω μιας μεγάλης κρίσης, συστημικής, ελληνικής και ευρωπαϊκής, προειδοποιούσαμε, τα διαβολικά γεγονότα θα συνωμοτούν σε μια καταστροφική αλυσίδα κι ο “αναίτιος εγγονός” της ιστορίας, ο νέος Ορέστης τη μια θα ολιγωρεί και θα αφήνει τα πράγματα να πάρουν το δρόμο τους, την άλλη κάνει επιλογές σε πρόσωπα και πράγματα θαρρείς και υπακούει σ’ ένα τυφλό κάλεσμα της Τρόικας Μοίρας για να πραγματωθεί ο “χρησμός” ως αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία. Ο αμείλικτος μηχανισμός της ελληνικής τραγωδίας πήρε μπροστά. Ο νέος Ορέστης γίνεται τελικά παίγνιο περιστάσεων που ξεπερνούν τον έλεγχό του και τη δική του ευθύνη και μεταμορφώνεται παρά τη θέλησή του σε ήρωα τραγωδίας.

Ο εγγονός του Ατρέα φάνηκε να ολοκληρώνει και να επεκτείνει το “Βασίλειο των Ατρειδών”, στην πραγματικότητα όμως το “διαλύει”, τελειώνει δηλαδή την παλαιά τάξη πραγμάτων και αντικειμενικά θέτει στην ημερήσια διάταξη ένα ιδρυτικό ζήτημα, όπως συμβαίνει λυτρωτικά, καθαρτήρια σε κάθε τραγωδία. Όταν πρωταγωνιστές, εχθροί και “φίλοι”, - μέγιστοι εν τοις μικροίς, ελάχιστοι εν τοις μεγάλοις -, όταν “αδελφοί” και “συγγενείς” - νευρωτικές Ιφιγένειες και Ηλέκτρες -, όταν μαθητευόμενοι μάγοι, ολέθριοι συμβουλάτορες, “προδότες” και “προδομένοι”, βαρόνοι, “κηπουροί”, κι αποδιοπομπαίοι τράγοι είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στους χιλιοπαιγμένους ρόλους, εκείνος ήρεμα, απλά, στωικά, όπως πρέπει στην ιερότητα του τραγικού ήρωα, αναγγέλλει από το βήμα της Βουλής το τέλος του θυσιαστικού κύκλου με τα παρακάτω λόγια:

“Ελπίζω να συμβολίσουν αυτές οι πράξεις μου μια διαφορετική εικόνα και κουλτούρα στην πολιτική μας ζωή... να στείλουν ένα μήνυμα ότι δεν είμαστε μεταξύ μας εχθροί, ότι μπορούμε να κοιτάξουμε ο ένας τον άλλο χωρίς μίσος, χωρίς πόλωση, με αλληλεγγύη και αγάπη”.

Ο “εγγονός”, δίχως ίσως να το έχει συνειδητοποιήσει ακόμα και ο λογογράφος του, το ξεκόβει σε όλους όπως ο Αρτώ “Κύριοι, καιρός να τελειώνουμε με τα παλαιά αριστουργήματα”.

Η παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου αντικειμενικά, ανεξάρτητα από εφήμερες περιπλοκές, εμβαλωματικές, ψυχαναγκαστικές λύσεις της στιγμής, τις υστερικές άμυνες του παλαιού καθεστώτος, εγκαινιάζει στο άμεσο μέλλον μέσα από μια οδυνηρή μετάβαση ένα νέο πολιτικό και πολιτειακό κύκλο, μια τριπλή ιδρυτική πράξη
την είσοδο στην εποχή των συμμαχικών προγραμματικών κυβερνήσεων και το τέλος του παλαιού δικομματισμού
τη νέα ίδρυση, τη θετική υπέρβαση της “φυλής του Ατρέα”, τη ριζική ανασύνθεση του πολιτικού χώρου μεταξύ δεξιάς και κομμουνιστικής αριστεράς, την ενεργό παρουσία ενός νέου πολιτικού αστερισμού που θα υπερβαίνει τις παλαιές συντεταγμένες τον πολιτειακό - συνταγματικό μετασχηματισμό του μεταπολιτευτικού καθεστώτος.

Ένα δημοψήφισμα τον έφερε στην κορυφή, ένα “δημοψήφισμα” προκάλεσε την πτώση του αλλά ίσως είναι στο τέλος αυτή η ακούσια “μαγική ζαριά” που κερδίζει όταν τα έχεις χάσει όλα. Δεν έχω αυταπάτες. Οι μοιραίοι “επαγγελματίες”, πριν πηδήξουν στο επόμενο βαγόνι, θα κάνουν τα πάντα να τον φέρουν στα μέτρα τους, να σκηνοθετήσουν τη μετατροπή του από σεβαστό πρωταγωνιστή μιας ελληνικής τραγωδίας σε ήρωα παρωδίας. Να συρρικνώσουν δηλαδή το ιδρυτικό νόημα των στιγμών που ζούμε. Όμως ο κύβος ερρίφθη.


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (33)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ποιά εθνική κυριαρχία; | 12/11/2011 17:50
  Η απόφαση του ΓΑΠαπανδρέου για δημοψήφισμα αν και πολύ αργά θορύβησαν τους Ευρωπαίους οι οποιοι αντέδρασαν άμεσα, χυδαία και επικίνδυνα για να μας δώσουν να καταλάβουμε ότι ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΙ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗ. -Τις πταίει; Ο ΓΑΠ; αύριο ο Σαμαράς; Η αυτοί που 50 χρόνια πρίν εγλειφαν την μποτα του γερμανού πριν καν στεγνώσει το αίμα πάνω της των ελλήνων στρατιωτήν και αμάχων;
  Γιάννης Οθείτης
  απάντηση30
   
   
   
  ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ "ZEPPOS" | 09/11/2011 11:58
  ξεχνατε μια μικρουλα,απειροελαχιστη λεπτομερειουλα....ΠΩΣ,,ΜΕ ΤΙ ΤΡΟΠΟ, ΕΙΧΕ ΕΚΛΕΓΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΥΤΟΣ;;;γιατι δεν ρωτατε και εμενα ,τον απλο ψηφοφορο,που ΕΞΑΠΑΤΗΘΗΚΑ γιατι πιστεψα ολα αυτα τα παραμυθια,ΤΙ ΘΑ ΓΡΑΨΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ;;;;; Θα σας πω εγω τι θα γραψει η Ιστορια. Π ΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ;;;; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜ.ΤΟΜΕΑ;;; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ;;;;;; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ;;;; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΕΧΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΕΧΟΝΤΩΝ;;;;; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΙΔΙΟΚΤΗΤΗ-ΜΙΚΡΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ;;;;; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ;;; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ;;; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ;;;;; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ,ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ;;;(Ας ειναι καλα η επανασταση σε Αιγυπτο,Τυνησια κλπ) ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ;;;;;; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ,Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗς ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ,ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ,ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ;;; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ;;; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ;;;; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜ.ΤΟΜΕΑ;;; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ;;;; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΔΙΚΑΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΤΑΝ Ο ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΤΩΝ 500 ΕΥΡΩ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΤΟΥ ΦΟΡΟΦΥΓΑ;;;;; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ Η ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ;;;;(μαλλον εννουσε οτι θα καταργησει γενικα τα φαρμακα και θα πρεπει να εντρυφυσουμε στην αυτοιαση.) Το δικο σας σχολιο ειναι παναθλιο και μη ιστορικα αποδεκτο.Η Ελλαδα ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΒΡΕΘΕΙ ΠΟΤΕ. ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΑΝΑΠΟΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ....ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ. ΝΤΡΟΠΗ Σ''ΕΣΑΣ .ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΤΕ ΚΙΟΛΑΣ.
  NTROPI
  απάντηση85
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Τον ανδρουλάκη κιαν τον πλένεις το σαπούνι σου χαλάς | 09/11/2011 11:13
  Αυτό ήταν τέλειωσε .. λάλησες τελείως ,, τόκαψες .. Ρε εσύ δεν είσαι ο κωλοτούμπας που κάνεις το λιοντάρι απόξω και μέσα ψηφίζεις ότι σου δώσουν ? . Ρε σαλονάτε κομμουνιστή το ερώτημα σε σένα και σε τύπους σαν και του λόγου σου φαμφαροπλημμύρες είναι Όταν ξεκινούσες την κομματική σου διαδρομή (οχι ιδεολογική και τρίχες ) εδώ ήθελες να καταλήξεις ? Το ταξίδι!! άξιζε ? Τι είναι το διαφορετικό που φέρνεις και δικαιολογεί την παρουσία σου στα κοινά τόσα μα τόσα χρόνια ? Ρε είσαι η επόμενη γενιά των πολιτικών δεινοσαύρων το ξέρεις ? και ακόμα είσαι στον απολογισμό , στη θεωρία , στη νέα Ιδρυτική Πράξη και στις νέες τρίχες . φφφφφφφφφυγεεεεεε
  ΠΑΣΧΑΛΗΣ
  απάντηση79
   
   
  Αθλια η συμπεριφορά σας! | 09/11/2011 07:43
  Η όλη συμπεριφορά της Κ.Ο. του πασοκ, εκτός από λίγες εξαιρέσεις, υπήρξε ΑΘΛΙΑ όλη την περίοδο των δύο χρόνων, με αποκορύφωμα τον τελευταίο από μια σειρά εκβιασμών, για να ψηφίσουν ναι στην ψήφο εμπιστοσύνης. Μετονόμασαν απίστευτα εγκληματικά την ψήφο αυτή σε ψήφο εκδίωξης ενός ηγέτη που έχει εκλεγεί με την ψήφο της μεγάλης πλειοψηφίας των μελών και φίλων του πασοκ. ΔΕΝ ΕΙΧΑΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΥΡΙΟΙ.. Η ιστορία θα σας περιλάβει καταλλήλως!
  zeppos
  απάντηση132
   
   
  Aπομυθοποίηση | 09/11/2011 04:38
  Η ηγεμονία του ΓΑΠ στην πολιτική σκηνή ήταν καταλυτική! Καταλύθηκαν μια σειρά από μύθους, όπως, ότι μπορούμε να ζούμε στη δικιά μας πραγματικότητα, "ως ιδίαν έχοντες φρόνηση", πέρα από τις δυνατότητες μας. Λειτούργησε σαν πράκτορας της Μοίρας που αποκαθιστά τη συλλογική αυτοσυνείδηση μετά από μια περίοδο ΥΒΡΕΩΣ! Αυτή η διαδικασία πάντα είναι οδυνηρή, αλλά συγχρόνως και απελευθερωτική! Από εδώ και πέρα οι επαγγελματίες παλαιοπολιτικοί θα φαίνονται ξεγυμνωμένοι και ανεπαρκείς!
  ΓΙΩΡΓΟΣ Σ.
  απάντηση100
   
   
  ΕΕ προεδρε | 09/11/2011 04:34
  Μεχρι εσυ να σκεφτεις τον τιτλο του παραμυθιου ,(ΕΕΕΕ προεδρε)))) ο προεδρος εχει καταστρατωσει την Ελλαδα ,την Ευρωπη , τον Σαμαρα, τον Ομπαμα ,την μερκελ και σαρκοζι. Μην τον πιανεις στο στομα σου, προφητες σαν και σενα η Ελλαδα εχει πολλους.
  SP.
  απάντηση42
   
   
  ΑΥΤΟΣ ΜΑΛΙΣΤΑ | 09/11/2011 01:47
  Κριμα που δεν θα διαβασει το αρθρο σου ο "ΓΑΠ-ΑΤΡΕΙΔΗΣ".Αυτος μαλιστα.ΘΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕ.
  ΑΙΓΙΣΘΟΣ
  απάντηση54
   
   
  ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑΙΑ ΕΛΕΝΗ | 09/11/2011 01:36
  Πως ειπατε? "ΝΕΟ-ΑΤΡΕΙΔΕΣ" και "ΝΕΟΑΡΓIΤΕΣ"? Μπα...κατι σκατορατσες η μαλλον σκατοφαρες ειναι.
  Γαιδαρος
  απάντηση25
   
   
  Κρίμα τα λεφτά γ..το | 09/11/2011 01:01
  Δε ξέρω γιατι σε πληρώνουμε εσένα τόσα χρόνια. Τι έχεις κάνει για τα λεφτά που πήρες μπορείς να μας πεις; Σε προκαλώ. Εδώ να σ' ακούσουμε όλοι.
  α.κ.
  απάντηση85
   
   
  Σεβαστός ο Γιώργος σαν άνθρωπος | 09/11/2011 00:55
  Το πράγμα δε χωράει φιλοσοφία κ. Ανδρουλάκη. Ο άνθρωπος δεν έκανε για πρωθυπουργός. Τόσο απλό. Γιατί τα ζαλίζετε τα πράγματα εσείς οι αριστεροί!
  α.κ.
  απάντηση69
   
   
  ONOMATA. | 08/11/2011 21:46
  Οι επαγγελματιες συμβουλατορες,αυτοι που ολοι ξερουμε,οφειλουν στον εαυτο τους και στην πατριδα να πανε σπιτια τους.Βεβαια αυτο προυποθετει και γνωθι σαυτον αλλα και αξιοπρεπεια,που ειναι αμφιβολο αν την εχουν.Για την ακριβεια,δεν την εχουν.Αρκει να τους ακουσει κανεις και να αφουγκραστει τα μηνυματα τους.Ειναι σιγουρο οτι ο κυβος ερριφθη πλεον και οτι αργα η γρηγορα θ΄αποσυρθουν και θα λουφαξουν.Αλλα το μεγαλο προβλημα ειναι οτι η χωρα πλεον,δεν εχει ουτε τον χρονο,ουτε την πολυτελεια να τους συντηρει.Και καθε μερα που αυτοι επιβιωνουν,θα ειναι μια χαμενη μερα για την χωρα.Καποια στιγμη ολα αυτα πρεπει να γραφτουν με ονοματα κ.Ανδρουλακη.Με ονοματα.Η Ιστορια δεν αγαπα το αοριστο,οπως εγραψε ο Τακιτος,αλλα το απολυτα συγκεκριμενο.
  E.S
  απάντηση384
   
   
  Εργα και όχι πολλά λόγια | 08/11/2011 21:40
  Βρε Μίμη, αντί να φιλοσοφείς δεν βρίσκεις καμμιά 10-15 λογικούς, έντιμους και ικανούς ανθρώπους να φτιάξετε ένα νέο κόμμα και να διεκδικήσετε την εξουσία στις επόμενες εκλογές? Αν πάρει την εξουσία ο Σαμαράς δεν μας βλέπω καλά. Παρά είναι αξιοπρεπής. Τις μεγαλύτερες καταστροφές σε αυτόν τον τόπο από την πολύ αξιοπρέπεια τις έχουμε πάθει.
  νπ
  απάντηση10119
   
   
  afes aftoi ouk gar idasi ti piousi. | 08/11/2011 21:22
  agapite mou mimi poli ediavasan afta pou egrapses ala anfivalo an ixananikta ta matia tou mialou tous gia na se katalavoun . ti krima e proedreee.
  metanastis
  απάντηση104
   
   
  ΑΙΣΩΠΟΣ | 08/11/2011 21:06
  Κ αποτε μια μελισσα ειχε καθησει στο κεφαλι μιας οχιας και την ενοχλουσε.Περνουσε ενα καρο.Η οχια εχωσε το κεφαλι της στον τροχο του καρου και μαζι με την οχια πηγε και η μελισσα. Ποιoς ειναι η οχια και ποιος η μελισσα?
  ΑΙΣΩΠΟΣ
  απάντηση43
   
   
   
  Μπούρδες | 08/11/2011 19:42
  Τό διάβασα 3 φορές, αγαπητέ Μίμη. Δυστυχώς εμμένω στην αποψη μου.Βλέπε τιτλο σχολίου
  ET
  απάντηση6220
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Eκτός απ τον Αισχύλο υπάρχει και ο Αριστοφάνης | 08/11/2011 19:09
  Ασφαλώς και δεν έχεις αυταπάτες. Μόνο έντονο άγχος έχεις , εσύ ο ιδιοτελής νάνος, πώς να τοποθετήσεις το πολιτικό σου τομάρι στο υπό εκκόλαψη πολιτικό τοπίο. Και ξαφνικά μετάλλαξες την αυτού μεγαλειότητα σου ΓΑΠ σε ήρωα τραγωδίας και ως αισχυλική καρικατούρα εξιστορείς τα δεινά της αγίας οικογένειας κλείνοντας ευλαβικά το γόνυ σου στην τραγωδία που τους βρήκε. Όμως εκτός απ τον Αισχύλο υπάρχει και ο Αριστοφάνης, δια στόματος του λαού, που καθημερινά και σε κάθε κοινωνική εκδήλωση, από τα γήπεδα μέχρι το μέγαρο μουσικής, καταγράφει καυστικά τα έργα και τις ημέρες του ΓΑΠ. Έργα και ημέρες που εκφράζονται με πολιτικές αποφάσεις που προκάλεσαν εκατομμύρια τραγωδίες . Τραγωδίες πραγματικές και όχι ανδρουλακικά αφηγήματα της δεκάρας, Πολιτικές αποφάσεις που και εσύ υποστήριξες παντού και πάντα. Στη Βουλή, στα τηλεοπτικά παράθυρα ,στις εφημερίδες. Είσαι και εσύ υπεύθυνος για τα εκατομμύρια ανέργων , φτωχών, ξεκληρισμένων. Για την καταστροφή χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τις δεκάδες αυτοκτονιών , λόγω της οικονομικής καταστροφής. Είσαι και εσύ υπόλογος για τη δυστυχία που έφερε η κομπανία του ΓΑΠ στον ελληνικό λαό. Και στην κοινωνική θρησκεία δεν υπάρχει η εξομολόγηση.
  fskostas
  απάντηση722
   
   
  Εδω ο κοσμος καιγεται... | 08/11/2011 18:53
  ...και ο συντροφος Μιμης μου το παιζει Ουμπερτο Εκο. Συντροφε, αμε να μη σε στειλω...
  Καπεταν-Μιχαλης
  απάντηση6721
   
   
  Ίδομεν | 08/11/2011 18:43
  Απορώ προς τι τα ανούσια αρνητικά σχολια. Ο Κύριος Ανδρουλάκης κάνει μια προσωπική διατύπωση για το που βαδίζει, η καλητερα, που εύχεται να βάδιση η πολιτική σκηνη στην χωρα μας. Ίσως πρέπει μερικοί να ξαναδιαβάζουν τα άρθρα και να κάνουν σχοληα επί της ουσίας. Ο δικομματισμός απέτυχε. Θα περάσει πόλης καιρός να δούμε κυβέρνηση με βουλευτική αυτοδυναμία. Αυτό απετεί και κάποια αλλαγή νοοτροπίας του κοινού και των πολιτικών. Μια κυβέρνηση συνεργασίας δεν σημαίνει και αυτόματα χάος. Έχει και τα προτερήματα της. Η γραμμές μεταξί δεξιών και αριστερών θα μειωθούν. Επιπλέον οι απλοί πολίτες θα κοιτάζουν το manifesto της προτεινομενης συνεργασίας πριν να ρίξουν τυφλά την ψήφο όπως γίνονταν μέχρι τώρα με τον δικομματισμό. Πρέπει να πω επίσης ότι εμείς, σαν απευθείας επηρεαζόμενοι από όλες αυτές τις αλλαγές δεν μπορούμε να κρίνουμε αντικειμενικά τον Γ. Παπανδρέου. Αυτό θα το κάνουν οι μελλοντικες γενιές...
  Reformed Socialist
  απάντηση2111
   
   
  Ξια σου | 08/11/2011 18:36
  Κι αμα εκουζουλαθηκες μωρε. Ιντα να σου πω. Ξια σου.
  nikaram
  απάντηση1312