από metereologos.gr
Τρίτη 14 Αυγούστου 2018
 
 
Ι. Α. ΜΥΛΟΠΟΥΛΟΣΠρύτανης ΑΠΘ 

Πέντε µύθοι και µία αλήθεια για τον νέο νόµο

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Πρώτος µύθος: Τα ελληνικά πανεπιστήµια είναι β’ κατηγορίας και τα πτυχία τους χωρίς αντίκρισµα.

Αυτό το στερεότυπο αποτέλεσε το raison d’etre του νέου νόµου 4009/2011 για τα ΑΕΙ. Σε µια εποχή πλήρους κατάρρευσης των πάντων τα ελληνικά πανεπιστήµια επωµίστηκαν, αυτά µόνα, τις κατηγορίες της αναποτελεσµατικότητας, της διαφθοράς, του κοµµατισµού και της... οικογενειοκρατίας. Πώς είναι όµως δυνατόν ένας θεσµός σε τέτοια παρακµή να αναδεικνύει τόσο πολλές νησίδες αριστείας; Πώς συµβαίνει και το ΕΜΠ κατατάσσεται 18ο στην Ευρώπη και πώς συµβαίνει το Τµήµα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ να κατατάσσεται 51ο στον κόσµο; Οσο για τα πτυχία χωρίς αντίκρισµα, ας µη χρεώνεται το πανεπιστήµιο και την κακή κατάσταση της ελληνικής οικονοµίας. ∆ιότι πώς συµβαίνει και τα ελληνικά πτυχία έχουν µεγάλη αποδοχή στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ; Αλλά και πώς γίνεται οι Ελληνες µε πτυχία από το εξωτερικό, όταν έρχονται στη χώρα µας, να στέκονται στην ίδια ουρά της ανεργίας µε τους υπόλοιπους συναδέλφους τους; Είναι σαφές λοιπόν ότι είναι άλλης τάξης µια συζήτηση σχετικά µε τη θεραπεία των παθογενειών της ανώτατης εκπαίδευσης και εντελώς άλλης µια συζήτηση για την κατεδάφιση ενός απόλυτα αµαρτωλού θεσµού. Και αυτό γιατί στη δεύτερη περίπτωση µαζί µε τα κακά κατεδαφίζεται και ό,τι καλό υπάρχει και ανθεί εντός των ιδρυµάτων.

∆εύτερος µύθος: Η µεταρρύθµιση που πρότεινε το υπουργείο Παιδείας και τελικά νοµοθετήθηκε ήταν µονόδροµος, καθώς εφαρµόζεται σε όλα τα πανεπιστήµια του κόσµου.

Η αλήθεια είναι ότι ο νέος νόµος αντιγράφει το συντηρητικότερο, το ολιγαρχικότερο και το αυταρχικότερο από τα πολλά µοντέλα διοίκησης που εφαρµόζονται στα πανεπιστήµια ανά τον κόσµο. Η υιοθέτηση συµβουλίου διοίκησης (management board) και όχι συµβουλίου ελέγχου και εποπτείας (board of trustees), η µη άµεση εκλογή του πρύτανη (σώθηκε τελευταία στιγµή, αν και τραυµατισµένη µε την προεπιλογή υποψηφιοτήτων από το Συµβούλιο) και των κοσµητόρων από την πανεπιστηµιακή κοινότητα, η µεταφορά εξουσιών από συλλογικά όργανα αυτοδιοίκησης (Σύγκλητος, Γενική Συνέλευση Τοµέα και Τµήµατος) σε όργανα χωρίς θεσµικό αντίβαρο (Συµβούλιο) ή µονοπρόσωπα όργανα (κοσµήτορες), η κατάργηση της διεθνώς αποδεκτής ακαδηµαϊκής δοµής (εργαστήριο - τοµέας - τµήµα - σχολή) περιγράφουν ένα µοντέλο που αναπτύχθηκε σε ιδιωτικά πανεπιστήµια των ΗΠΑ και εφαρµόστηκε σε ορισµένα των ιδρυµάτων της Ευρώπης. Τρίτος µύθος: Τα ελληνικά πανεπιστήµια αντιδρούν σε κάθε απόπειρα αλλαγής ή µεταρρύθµισής τους.

Τα ελληνικά πανεπιστήµια διαµόρφωσαν και αντιπρότειναν ένα διαφορετικό µοντέλο µεταρρύθµισης, το οποίο στηρίζεται στην ενίσχυση του δηµόσιου, δηµοκρατικού και ακαδηµαϊκού χαρακτήρα των ΑΕΙ. ∆υστυχώς η αντίθετη άποψη δαιµονοποιήθηκε και οι φορείς της στοχοποιήθηκαν.

Τέταρτος µύθος: Τις καταλήψεις τις υποκινούν οι πρυτάνεις και όσοι διαφωνούν µε τον νόµο.

Εδώ ο µετεωρολόγος κατηγορείται για την κακοκαιρία. Οι έλληνες πανεπιστηµιακοί, µολονότι αντιλαµβάνονται την αντίδραση των φοιτητών τους, επανειληµµένα τους κάλεσαν και τους καλούν να µην παρακωλύουν µε τη στάση τους την ακαδηµαϊκή λειτουργία. Το αίτηµα για ανοικτά πανεπιστήµια, εκφρασµένο και µέσω πολλών συγκλήτων, σήµερα περισσότερο παρά ποτέ πρέπει να εισακουστεί. Το πανεπιστήµιο, στο όνοµα της προάσπισής του, δεν πρέπει να αυτοχειριαστεί.

Πέµπτος µύθος: Οι πρυτάνεις που δεν υπέγραψαν την πρώτη διαπιστωτική πράξη αρνούνται την εφαρµογή ενός νόµου που ψηφίστηκε µε ευρύτατη πλειοψηφία στη Βουλή.

Οι πρυτάνεις που στην συντριπτική πλειοψηφία τους αρνήθηκαν να υπογράψουν µια διαπιστωτική πράξη που καταργεί τις ακαδηµαϊκές ελευθερίες και καταλύει την πλήρη αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ (ούτε µία εφορευτική επιτροπή εκλογών δεν εµπιστεύεται ο νέος νόµος να αποφασίζεται από τα κατά τα άλλα αυτοδιοικούµενα πανεπιστήµια) στην πραγµατικότητα προασπίζουν τις ακαδηµαϊκές αξίες και υπεραµύνονται της συνταγµατικής νοµιµότητας. Οπως κορυφαίοι συνταγµατολόγοι έχουν γνωµοδοτήσει, η διαπιστωτική αυτή πράξη είναι πρόδηλα αντισυνταγµατική, καθώς οδηγεί στη σύσταση οργάνου που πάσχει συνταγµατικά. Προφανώς η αλήθεια ή µη αυτής της άποψης µένει να αποδειχθεί στο Συµβούλιο της Επικρατείας.

Και µία αλήθεια: Το ελληνικό πανεπιστήµιο, παρά το γεγονός ότι λοιδορήθηκε και απαξιώθηκε όσο τίποτε προκειµένου να καµφθούν οι αντιστάσεις του και να φιµωθούν οι διαφορετικές φωνές του, θα συνεχίσει να επιµένει ακαδηµαϊκά.

Η απαξίωση της επιστηµονικής γνώσης και των φορέων της σε µια εποχή δύσκολη, όπως η σηµερινή, δεν προµηνύει τίποτε καλό. Το πανεπιστήµιο, ως χώρος παραγωγής και µετάδοσης της επιστήµης και του πολιτισµού, είναι η µόνη εγγύηση για την έξοδο από τη σηµερινή κρίση. Και οι έλληνες πανεπιστηµιακοί έχουν πλήρη συνείδηση αυτής της ευθύνης.

Ο καλύτερος άλλωστε τρόπος για να αποδειχθεί το πόσο καλός ή κακός είναι ο νέος νόµος είναι η εφαρµογή του στην πράξη...

Ο κ. Γιάννης Α. Μυλόπουλος είναι πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (83)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙΑΔΑΣ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. ΑΘΛΙΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ, ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ, ΤΙΣ ΚΛΙΚΕΣ, ΤΟΥΣ ΗΜΕΤΕΡΟΥΣ, ΤΙΣ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ, ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΥΣ!!!!! ΝΤΡΟΠΗ!!!!! | 12/05/2013 12:19
  Διορίσθηκα, ως Πτυχιούχος Μόνιμος Υπάλληλος, ΝΠΔΔ, μετά από επιτυχία μου στον Πανελλήνιο Δημόσιο Διαγωνισμό Στο ΝΠΔΔ που υπηρετώ, τα τελευταία 13 έτη έγιναν εκατοντάδες προσλήψεις, χωρίς διαγωνισμό, κάτω από το απόλυτο καθεστώς γενικευμένης οικογενειοκρατίας και ως εκ τούτου με ενδεχόμενες παράνομες προσλήψεις και αποτελούν την μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων. Σε ένα καθεστώς οικογενειοκρατίας, μια συνεχής και διαρκής ηθική παρενόχληση (mobbing) και ένας επαναλαμβανόμενος εκφοβισμός και συστηματική εργασιακή ψυχολογική κακομεταχείριση (bullying), είναι βέβαιον, ότι έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων-θυμάτων και κατ’ επέκταση, των οικογενειών τους. Φυσικό είναι τα μέλη της οικογενειοκρατίας να χαρακτηρίζουν δήθεν ικανούς τα μέλη τους και τους εκτός οικογενειοκρατίας δήθεν ακατάλληλους. Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, που ζητά το υπουργείο, σε ένα τέτοιο καθεστώς οικογενειοκρατίας, παράνομων προσλήψεων αορίστου χρόνου που μπήκαν από το παράθυρο, κλικών, κομματισμού, ημετέρων, ανομίας, διαπλοκής κ.λπ., εξυπακούεται ότι σε κάθε περίπτωση θα είναι αναξιόπιστο. Αυτό είναι ο νέος Καιάδας για να σώσουν την οικογενεικρατία, τους αορίστου χρόνου που μπήκαν από το παράθυρο, την διαπλοκή, την ανομία, τις "φαμίλιες",τους ημέτερους, τους κομματικούς στρατούς. Στο καθεστώς οικογενειοκρατίας, τους έξω από αυτήν, τους εξαναγκάζουν σε αδράνεια (στο ψυγείο). Τα μέλη της οικογενειοκρατίας αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία, εκλέγουν με την ψήφο τους υπηρεσιακά συμβούλια, διοικήσεις, συλογικά όργανα, τοποθετούνται αναξιοκρατικά προϊστάμενοι κ.λπ. Είναι αστείο να ζητά το υπουργείο συμλήρωση ερωτηματολογίου, για το τι κάνει υπάλληλος-θύμα των πιο πάνω και μάλιστα με την επιβεβαίωση των προϊσταμένων, δηλαδή της ίδιας της οικογενειοκρατίας κ.λπ.!!!!!!!! Μετά από προσωπική οδυνηρή εμπειρία μου, που λαμβάνει χώρα τα τελευταία περίπου 2,5 έτη, ως υπάλληλος, εκθέτω τις απόψεις μου για τα εξής: Επιβάλλεται άμεσα η Νομοθ
  Α. Π.
  απάντηση40
   
   
  ΝΕΟΣ ΚΑΙΑΔΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ, ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ, ΤΙΣ ΚΛΙΚΕΣ, ΤΗΝ ΔΙΑΠΛΟΚΗ, ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΗΜΕΤΕΡΟΥΣ. | 08/05/2013 11:42
  Διορίσθηκα, ως Πτυχιούχος Μόνιμος Υπάλληλος μετά από επιτυχία μου στον Πανελλήνιο Δημόσιο, που προκηρύχθηκε με απόφαση του τότε Υπουργού Προεδρίας της Κυβερνήσεως. Μετά από τις πρόσφατες αναφορές αρμοδίων, για την αξιολόγηση για διαθεσιμότητα ή ακόμη και για απόλυση των δημοσίων υπαλλήλων, αναφέρω τα εξής: Κριτήριο αξιολόγησης για διαθεσιμότητα ή ακόμη και για απόλυση θα είναι αν ο υπάλληλος έχει δηλώσει κάποιο, έστω και ήπιο πρόβλημα υγείας (σωματικό, ψυχολογικό κ.λπ.) ή απουσιάζει δικαιολογημένα ή αν είναι ακατάλληλος; Τα τελευταία 13 έτη έγιναν εκατοντάδες προσλήψεις, χωρίς διαγωνισμό, κάτω από το απόλυτο καθεστώς γενικευμένης οικογενειοκρατίας, που έχει κατακλύσει, το ΝΠΔΔ που υπηρετώ, και ως εκ τούτου με ενδεχόμενες παράνομες προσλήψεις και αποτελούν την μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων. Σε ένα καθεστώς οικογενειοκρατίας, μια συνεχής και διαρκής ηθική παρενόχληση (mobbing) και ένας επαναλαμβανόμενος εκφοβισμός και συστηματική εργασιακή ψυχολογική κακομεταχείριση (bullying), είναι βέβαιον, ότι έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων-θυμάτων και κατ’ επέκταση, των οικογενειών τους. Φυσικό είναι τα μέλη της οικογενειοκρατίας να χαρακτηρίζουν δήθεν ικανούς τα μέλη τους και τους εκτός οικογενειοκρατίας δήθεν ακατάλληλους. Γιατί, τάχα αποτελεί βασικό κριτήριο εάν ένας υπάλληλος καλύπτεται από τα μέλη της οικογενειοκρατίας και από τις «φαμίλιες» για τις όποιες πράξεις του, ενώ υπάλληλος που έχει δηλώσει κάποιο, πρόβλημα υγείας (σωματικό ή έστω ήπιο και ιάσιμο ψυχολογικό), προερχόμενο από την συνεχή κακομεταχείριση και ψευδομαρτυρίες που υφίσταται από το καθεστώς οικογενειοκρατίας ή αν είναι, δήθεν, ακατάλληλος, επειδή έτσι τον χαρακτηρίζει με ψεύδη ή τον εξαναγκάζει σε αδράνεια το καθεστώς οικογενειοκρατίας, ενώ είναι ικανός, θα πρέπει να βαθμολογηθεί αρνητικά, με κίνδυνο να βγει σε διαθεσιμότητα; Γιατί επιλέγεται και περιορίζεται να τιμωρηθούν με διαθεσιμότητα υπάλληλοι με κάποιο, έστω και ήπιο πρόβλημα υγείας και ιάσι
  Β. Σ.
  απάντηση50
   
   
  ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. | 29/04/2013 19:02
  Διορίσθηκα, ως Πτυχιούχος Μόνιμος Υπάλληλος, μετά από επιτυχία μου στον Πανελλήνιο Δημόσιο Διαγωνισμό σε Ν.Π.Δ.Δ. Σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να απολυθώ και να εξομοιωθώ, ξεκινώντας από την ίδια αφετηρία, με προσλήψεις που έγιναν, τα τελευταία 13 έτη, χωρίς διαγωνισμό, κάτω από το καθεστώς γενικευμένης οικογενειοκρατίας, που έχει κατακλύσει το Ν.Π.Δ.Δ., και ως εκ τούτου με ενδεχόμενες παράνομες προσλήψεις, διότι κάτι τέτοιο και άδικο θα ήταν (συγκρίνοντας εντελώς ανόμοιες περιπτώσεις) και σε κάθε περίπτωση αντισυνταγματικό. Σε αντίθετη περίπτωση θα νομιμοποιηθούν οι ενδεχόμενες παράνομες προσλήψεις και θα λειτουργήσει κάτι τέτοιο ως άλλη «κολυμβήθρα του Σιλωάμ». Το όποιο, τυχόν πλεονάζον προσωπικό, προήλθε τα τελευταία 13 έτη από αυτές τις γενικευμένες προσλήψεις, κάτω από το καθεστώς οικογενειοκρατίας (συγγενείς υπαλλήλων, καθηγητών κ.λπ. εν ενεργεία ή συνταξιούχων), χωρίς διαγωνισμό και οι οποίοι κυρίως είναι υπάλληλοι αορίστου χρόνου, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με μειωμένα προσόντα. Δεν είναι δυνατόν να θυσιαστώ, για να σωθεί η οικογενειοκρατία και ενδεχομένως οι κομματικοί στρατοί και οι ως εκ τούτου ενδεχόμενες παράνομες προσλήψεις. Φυσικό είναι τα μέλη της οικογενειοκρατίας και τα κόμματα που έκαναν αυτές τις προσλήψεις να χαρακτηρίζουν δήθεν ικανούς τα μέλη τους και τους εκτός οικογενειοκρατίας δήθεν ακατάλληλους. Ποιοι θα με αξιολογήσουν, για να απολυθώ; Τα μέλη της οικογενειοκρατίας; Τα υπηρεσιακά συμβούλια ή άλλα όργανα που βγαίνουν με τις ψήφους της οικογενειοκρατίας, αφού αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία; Οι «φαμίλιες»; Το κομματικό κράτος που επέτρεψε να προσληφθούν, με αυτόν τον τρόπο; Μήπως ιδιωτικές εταιρείες, με εργοδότη το κομματικό κράτος; Μήπως η όλη προσπάθεια είναι να σωθούν η οικογενειοκρατία, οι αορίστου χρόνου, κυρίως δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με μειωμένα προσόντα, που μπήκαν από το παράθυρο, χωρίς διαγωνισμό τα τελευταία 13 χρόνια; Θέλουν να απολύσουν με τεχνάσματα ικανούς υπαλλήλους, με εμπειρία, πτυχιούχους, οι οποίοι προ
  Βασίλης Περ.
  απάντηση60
   
   
  Κριτήρια αξιολόγησης | 07/10/2011 23:44
  Επειδή κάποιοι γράφουν απαξιωτικά, αν κατάλαβα σωστά, για το ότι τα κριτήρια αξιολόγησης για το ranking των Πανεπιστημίων, είναι το funding για τα ερευνητικά προγράμματα. Αλλά ας μου πει κάποιος, και όχι βέβαια κάποιος ανίδεος απέξω που "χάβει" ότι του σερβίρουν, αν αυτά τα ερευνητικά προγράμματα δεν είναι αυτά που "βγάζουν" διδακτορικά, ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια, δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά κ.λ.π. Άρα παράγουν έρευνα. Επιπλέον μετά και την ανακοίνωση του Υπουργείου για την επιλογή των 200 ερευνητικών προγραμμάτων που προτάθηκαν από όλα τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας, (περίπου 2500), κάτω από την ονομασία "ΘΑΛΗΣ", την μερίδα του λέοντος παίρνουν, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Αυτό κάτι λέει, δεν νομίζεται ; Τώρα όσον αφορά τον κάθε πικραμένο που ψάχνει αφορμή να τα βάλει με όλους και με όλα, έ δεν είναι ο Πρύτανης Μυλόπουλος που "έφτιαξε" τις καταλήψεις, Θάπρεπε να θυμάται μια και φαίνεται ότι υπήρξε φοιτητής ότι καταλήψεις γίνονταν και επί άλλων Πρυτάνεων, Κοσμητόρων ή Προέδρων Τμημάτων. Βρήκαμε τώρα το σάκο του μπόξ. Ας μάθει λοιπόν ο κύριος αυτός και οι άλλοι, ότι σε σύνολο 2200 μελών Διδακτικού Προσωπικού του ΑΠΘ υπέγραψαν υπέρ του Νόμου 170. Αυτό λέει πολλά. Επιτέλους ας είμαστε και λίγο σοβαροί!
  Στέλλα
  απάντηση00
   
   
  ΜΥΛΟΠΟΥΛΕ ΑΚΟΥ ΚΑΙ ΕΝΑ | 05/10/2011 21:01
  πραγματικό θύμα ΣΟΥ. Εξ αιτίας σου έχασα το μεταπτυχιακό μου και ένα part time job γιατί εσύ τις έφτιαξες τις καταλήψεις! εσύ! και νομίζαμε ότι θα προστάτευες τα ΄δικαιώματά των φοιτητών ως Πρύτανης! σίγα μην νιώσεις τύψεις όμως. Εσυ; Τι ανάγκη έχεις;
  to koroidaki tou prytani
  απάντηση21
   
   
  Τα κριτήρια αξιολόγησης του ER-Rank | 27/09/2011 15:55
  Ranking Criteria: Funding
  Nipel
  απάντηση134
   
   
  Τα κριτήρια αξιολόγησης του ER-Rank | 27/09/2011 12:19
  Επειδή το προηγούμενο σχόλιο δημοσιεύθηκε κουτσουρεμένο: ER-Rank is based on the freely and publicly available data on European research projects which have been funded by the European Commission during the past years. This data is taken from the CORDIS database which has been published via the internet by the European Commission at Ranking Criteria: Funding
  Nipel
  απάντηση192
   
   
  Νεοελληνική κουτοπονηριά | 27/09/2011 12:06
  Το να παρουσιάζεται σαν ένδειξη του υψηλού επιπέδου των ελληνικών ΑΕΙ η αξιολόγηση στην 18η θέση του ΕΜΠ στο ER -Rank είναι κακόγουστο αστείο και το επιχείρημα του Κου Μυλόπουλου ενδεικτικό της νεοελληνικής κουτοπονηριάς. Το ER-Rank δεν αξιολογεί πανεπιστήμια,επίπεδο σπουδών, καθηγητές κλπ. αλλά κύριο κριτήριο της αξιολόγησης του είναι ο αριθμός των υποβληθέντων ερευνητικών προγραμμάτων που χργηματοδοτούνται από την ΕΕ. Υπάρχει αμφιβολία ότι στο να παίρνουμε επιδοτήσεις είμαστε πρωταθλητές ; (βλέπε Γιάννενα /Φωτιάδης.λογοκλοπή) .ΥΓ: Τα κριτήρια αξιολόγησης :ER-Rank is based on the freely and publicly available data on European research projects which have been funded by the European Commission during the past years. This data is taken from the CORDIS database which has been published via the internet by the European Commission. Ranking Criteria: Funding
  Nipel
  απάντηση2816
   
   
  Σε ποιούς τα λέτε κύριε? Εμείς σε ποιά πανεπιστήμια πήγαμε? | 27/09/2011 00:35
  Μια μόνο παρατήρηση: Aν ισχύουν όσα καταθέτουν για τις πραγματικές αξιολογήσεις αρκετοί "προλαλήσαντες" σχολιαστές, τότε ο κ. Μυλόπουλος, δεν ελέγχεται απλά για τα όσα περί προνομίων που δεν θέλει να χάσει του έχουν καταλογιστεί, αλλά και για κανονική απάτη. Διότι είναι απάτη να επικαλείσαι άσχετες και αναξιόπιστες "αξιολογήσεις" για να υποστηρίξεις ότι το μαύρο είναι άσπρο, εκμεταλευόμενος την άγνοια του κόσμου για την αξία των αξιολογήσεων αυτών. Κατά τα λοιπά, τι να πω? Μα καλά δεν καταλαβαίνει ο άνθρωπος ότι ένα μεγάλο μέρος των αναγνωστών του Βήματος έχουν τελειώσει ελληνικά πανεπιστήμια και γνωρίζουν εκ των έσω την -όλο και εντεινόμενη- κατάντια τους?
  Ph.J
  απάντηση1952
   
   
   
  Aμαν πια! | 26/09/2011 23:09
  Πραγματικά είναι τραγικό να διαβάζεις όλα αυτά τα σχόλια που απλά χαρακτηρίζουν αυτούς που τα γράφουν, είτε με την ορθογραφία τους, είτε με τις ουσιαστικά βρισιές τους. Αυτοί είμαστε οι έλληνες που ψηφίζουμε? Μπράβο μας! Καλά λοιπόν παθαίνουμε ότι παθαίνουμε. Και μια απάντηση σε κάποιους που μιλούν και γράφουν χωρίς γνώση: Ο Μυλόπουλος εκλέχτηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τους διδάσκοντες (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό - ΔΕΠ) και όχι από τους φοιτητοπατέρες! Φυσικά δεν θα περίμενα να γράφουν κάτι άλλο από κάποιους που ούτε την πόρτα μιας Σχολής ή ενός Τμήματος διάβηκαν ποτέ! Θα ήθελα δε να προσθέσω ότι συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο του Δημήτρης Κ.
  StellaPap
  απάντηση3520
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Πέντε μύθοι και μια αλήθεια για το νέο νόμο για τα πανεπιστήμια | 26/09/2011 20:15
  Είναι ακριβώς όπως τα γράφει ο Πρύτανης! Τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο! Όσον αφορά την "οικογενειοκρατία" ας κοιτάξουν προς τη Βουλή των Ελλήνων για να δουν πραγματικά τι σημαίνει οικογενειοκρατία. Και ο νοών νοείτω!
  StellaPap
  απάντηση5330
   
   
  Τέλος Αυτοδιοίκησης | 26/09/2011 18:00
  Δυστυχώς Κε Πρύτανη, όσοι περάσαμε απο το Δημόσιο Πανεπιστήμιο δεν χρειαζόμαστε καμία αξιολόγηση για να πιστοποιήσουμε ότι οι 'νησίδες αριστείας' είναι μάλλον βραχονησίδες ή καλύτερα μικροσκοπικές ξέρες..που μόλις προεξέχουν απο την επιφάνεια.. Ολη η επιχειρηματολογία σας αποπνέει μια και μοναδική αγωνία: το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων απειλείται.. Μα αυτό ακριβώς είναι το μεγάλο πρόβλημα των πανεπιστημίων...απέτυχαν να αυτοδιοικηθούν: απέφυγαν την αξιολόγηση σαν το διάολο στο λιβάνι και συμβιβάστηκαν με την μετριότητα και το μπάχαλο. Τώρα οι φορολογούμενοι πολίτες απαιτούν να γυρίσει στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο η λογοδοσία και ο έλεγχος. Αν οι άνθρωποι που ανδρώθηκαν σε αυτό το περιβάλλον (όπως φαίνεται απο το βιογραφικό του, ο Κος Πρύτανης είναι ενας απο αυτούς) δεν μπορούν να χωνέψουν ότι η κοινωνία άλλαξε, ας πάνε στο σπίτι τους. Εμεις όλοι, ο κυρίαρχος λαός, δεν έχουμε καμία διάθεση να τους πληρώνουμε γι ανα συνεχίζουν να σπαταλούν το ιερό Δημόσιο χρήμα, συνεχίζοντας το αυτοδιοικητικό τους πείραμα!..
  βαρδάρης
  απάντηση2235
   
   
   
  Much Ado about Nothing | 26/09/2011 15:25
  O αυτοαποκαλούμενος Λουμίδης πρύτανης , ειδικός στους καφέδες - πανεπιστήμια (για πολλούς οι έννοιες καφές- φραππές - ελληνικό πανεπιστήμιο είναι συνώνυμες ) ξανακτυπά. Μάλλον του αρέσει το κράξιμο που τρώει από όλες τις μεριές , η είναι από εκείνα τα παιδάκια σπασικλάκια που θέλουν στο τέλος να έχουν πάντα τον τελευταίο λόγο και χτυπάνε με μανία το ποδαράκι τους στο πάτωμα Αντιπαρέρχομαι της αντικρουστικής επιχειρηματολογίας του κατά των μύθων για τα ΑΕΙ και την αξιολόγηση των δευτεροτριτοκλασσάτων ελληνικών πανεπιστημίων ως αστείας και έρχομαι στην τελευταία του φράση ότι ... Ο καλύτερος άλλωστε τρόπος για να αποδειχθεί το πόσο καλός ή κακός είναι ο νέος νόµος είναι η εφαρµογή του στην πράξη... Τότε γιατί φωνάζατε Κε Μυλόπουλε ;Αν στο νόμο υπάρχουν αδυναμίες όπως διατίνεστε θα εντοπιστούν στην πορεία. Είναι αντιακαδημαικό και όχι σοβαρό να αντιτιθεστε του νόμου á priori χωρίς να γνωρίζετε τις συνέπειες , τις αδυναμίες η τα προτερήματα η τις ανεπάρκειες του.Θα είχατε όλα τα δίκια με το μέρος σας αν περιμένατε και επιχειρηματολογούσατε á posteriori σαν σοβαρός επιστήμονας και όχι όπως τώρα που εκτεθήκατε σε πανεπιστημιακή κοινότητα και ελληνικό λαό. "Much ado about Nothing" που λένε και στο χωριό μου η οι άδειοι τενεκέδες κάνουν τον περισσότερο θόρυβο.
  Stav
  απάντηση104115
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Ο πρυτανης επαναστατης του κ..ου | 26/09/2011 15:25
  Κε Μυλοπουλε σε θυμαμαι σε μια εκπομπη που ειχε γινει με ευκαιρια το ταξιδι μιας ομαδας καθηγητων σε Πανεπιστημια της Αμερικης με σκοπο να αντλησουν ιδεες για την οργανωση των πανεπιστημιων και τις συναντησεις τους με ομογενεις καθηγητες. Ειχε εκφραστει τοτε απο πολλους καθηγητες της ομογενειας η διαθεση να προσφερουν στο θεμα της συνεργασιας μεγαλων ξενων πανεπιστημιων με Ελληνικα στους τομεις των σπουδών, οργανωσης κλπ. Εσυ βεβαια δεν ειχες παει και ειχες βρει μια αστεια δικαολογια. Στην εκπομπη λοιπον ήσουνα εντελως ειρωνικος και το μονο που εννοουσες ειναι οτι εμεις δεν τους χρειαζομαστε αυτους και τι καλα που ειμαστε κλπ. Απο τοτε καταλαβα ποσο προβληματικος εισαι και βεβαια η πορεια σου στη συνεχεια το εδειξε αυτο. Οπως λεει και ενας αλλος σχολιογραφος τι Μυλοπουλος τι Φωτοπουλος, οι δυο οψεις του ιδιου νομισματος της φαυλοκρατιας, της αναξιοκρατιας, και της συντεχιακης νοοτροπιας. Οσο γωρηγοροτερα χαθειτε απο τη δημοσια ζωη της Ελλαδας τοσο πιο γρηγορα θα ξεβρωμισουμε.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση7210
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  symfono me Dr Nick | 26/09/2011 14:56
  sosti analysis me antikemenika dedomena -thymizo parapempo sto mynima mou katotero kai ton diktyako topo http://www.moveonnet.eu/directory/institution?id=GRTHESSAL01 poy exei tis katataxeis tou APTH -gyro sto 400-500.
  Yoryos
  απάντηση563
   
   
  Μυλόπουλε εσύ είσαι το πρόβλημα (συνέχεια) | 26/09/2011 14:53
  Γιατί κουτσουρεύεται το μήνυμά μου; Λοιπόν συνεχίζω:
  MZ
  απάντηση35
   
   
  Μυλόπουλε εσύ είσαι το πρόβλημα | 26/09/2011 14:41
  Μυλόπουλε εσύ είσαι το πρόβλημα, go home Από το βιογραφικό σου: - Δίπλωμα Πολιτικού Μηχανικού από το Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσ/νίκης, το 1982. - Διδακτορικό δίπλωμα από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, το 1987. - Στρατιωτική θητεία με την ειδικότητα του προγραμματιστή Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στον Στρατό Ξηράς, 1987 - 1988. - Το 1990 εκλέχθηκε σε θέση λέκτορα στον Τομέα Υδραυλικής
  MZ
  απάντηση657
   
   
  Πιο βαθειά δεν πέφτουμε | 26/09/2011 14:37
  Καμαρωτὀς- καμαρωτός ο Λουμίδης Πρύτανης καταρρίπτει τον μὐθο για απαξίωση των ελληνικών ΑΕΙ με το επιχείρημα ότι το ΕΜΠ κατέλαβε την 18η θέση στο ER -Rank, που αφενός μεν αφορά μόνο το Research Ranking ,και αφετέρου είναι μια αστεία αξιολόγηση από όπου απουσιάζουν πανεπιστήμια παγκόσμιας φήμης όπως αυτό του Cambridge και του Oxford τα οποία είναι αντίστοιχα Νο1 και 2 στo σοβαρό και αξιόπιστο World Universities Ranking και στο εξίσου σοβαρό The Times Higher Education Ranking. Σε αυτά τα Rankings όπως και στο Shanghai,η στο QS World Universities Ranking τα ελληνικά ΑΕΙ πέρασαν και δεν ακούμπησαν.Ουτε καν αναφέρονται (στο QS το Αριστοτέλειο είναι στην 50άδα 451.500) . Με τέτοια επικοινωνιακά τρικς και κολπάκια θέλουν να μας πείσουν οι ακαδημαικοί λεβέντες μας , εν προκειμένω ο Πρύτανης ότι όλα στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι τέλεια ,και δεν χρειάζεται φυσικά να αλλάξει τίποτε,αφού παίρνουμε και διεθνή έπαινο. Τρία τινά συμβαίνουν τώρα με τον Πρύτανη μας: 1)η ο Πρύτανης εθελοτυφλεί 2) η θέλει δολίως να μας εξαπατήσει και να μας πείσει ότι το χάλι που εμπεδώσαμε όσοι περάσαμε από τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν υφίσταται 3)η το χειρότερο αγνοεί η δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμη ο ίδιος και οι συνάδελφοι του ότι τα εγχώρια ΑΕΙ έχουν πατώσει, Αγαπητέ .
  Dr.Nick
  απάντηση8179
   
   
  φωτοπουλοι-μυλοπουλοι | 26/09/2011 13:37
  Κυριοι Τοσα χρονια οι Φωτοπουλοι και οι Μυλοπουλοι κλεβουν αλλα και καταταστρεφουν τον Ελληνικο Λαο. Εφτασε ο καιρος αυτοι οι βαθεια αντιδραστικοι,αναχρονιστικοι,σταλινικοι, λαικιστες,συγκαλυμμενοι φασιστες και παρτακηδες να πανε σπιτια τους. Ελεος πια.
  Μανωλης
  απάντηση6326