Ο πρύτανης του Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης είναι γνωστός σε όλους τους πολίτες που παρακολουθούν τα τηλεοπτικά δελτία. Ηταν πρωταγωνιστής του «κινήµατος» εναντίον του νόµου της υπουργού Παιδείας Αννας Διαµαντοπούλου για τα ΑΕΙ. Υστερα από µαραθώνιες διαβουλεύσεις µε τα κόµµατα και τους πανεπιστηµιακούς ο νόµος επικυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο µε την ψήφο 250 βουλευτών.
Ο κύριος πρύτανης συνεχίζει όµως το «κίνηµα», µε στόχο, τώρα, τη µη εφαρµογή του νόµου! Κάλεσε, µε «τηλεοπτικό διάγγελµα», την υπουργό να αναστείλει την εφαρµογή του νόµου, και µάλιστα πριν από τη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης. Ο υπαινιγµός ήταν προφανής. Αν δεν ανασταλεί η εφαρµογή του νόµου, οι σπουδαστές, οι οποίοι ήδη είχαν αρχίσει τις καταλήψεις, θα συστρατευθούν µε το πλήθος των διαδηλωτών κατά της κυβέρνησης την ηµέρα των εγκαινίων!
Ηταν αυτονόητο ότι η κυρία Διαµαντοπούλου δεν επρόκειτο να αποδεχθεί το «ιταµό τελεσίγραφο» του κυρίου πρύτανη και να ακυρώσει την ψήφο 250 βουλευτών. Σύµφωνα µε το άρθρο 76 του νέου νόµου, εντός 15 ηµερών µετά τη δηµοσίευσή του οι πρυτάνεις πρέπει να υπογράψουν διαπιστωτικές πράξεις για τη συγκρότηση επιτροπών που θα εποπτεύσουν τη διαδικασία εκλογής των Συµβουλίων Διοίκησης.
Ο πρύτανης και οι αντιπρυτάνεις του Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης εζήλωσαν προφανώς τη δόξα της «Εθνικής Αµυνας» και του Ελευθερίου Βενιζέλου. Γνωρίζουν την Ιστορία και τα δραµατικά γεγονότα του 1916-17. Είχε φθάσει στην κορύφωσή του ο «Εθνικός Διχασµός», µε αφορµή τη διάσταση απόψεων του βασιλιά Κωνσταντίνου και του Βενιζέλου για τη συµµετοχή στον Α’ Παγκόσµιο Πόλεµο. Υπέρ της συµµετοχής στο πλευρό των τελικών νικητών ο Βενιζέλος, υπέρ της «ευµενούς» προς τη Γερµανία ουδετερότητας ο Κωνσταντίνος. Με το κίνηµα της «Εθνικής Αµυνας» στη Θεσσαλονίκη, το 1916, ο Βενιζέλος συγκροτεί επαναστατική κυβέρνηση στη µακεδονική πρωτεύουσα και κηρύσσει τη συµµετοχή της Ελλάδας στον πόλεµο. Ο Κωνσταντίνος παραιτείται και η κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης εγκαθίσταται στην Αθήνα…
Ανάλογη πορεία οραµατίζονται ο πρύτανης και οι αντιπρυτάνεις! Αποφάσισαν να θέσουν σε «διαβούλευση» µεταξύ των καθηγητών την εφαρµογή του νόµου! Ζητούν από τους 2.300 διδάσκοντες να απαντήσουν, ηλεκτρονικά, στο ερώτηµα: «Συµφωνείτε να εκδώσει ο πρύτανης τη διαπιστωτική πράξη ή διαφωνείτε, οπότε θα εκδοθεί από τον υπουργό; Παρακαλούµε να εξηγήσετε τους λόγους της συµφωνίας ή διαφωνίας σας». Οπως προκύπτει και από το ερώτηµα, το «δηµοψήφισµα» δεν θα έχει πρακτικό αποτέλεσµα, δεδοµένου ότι αν οι πρυτάνεις αρνηθούν να υπογράψουν τη διαπιστωτική πράξη αυτή θα εκδοθεί από το υπουργείο και θα αρχίσει η εφαρµογή του νόµου. Γιατί λοιπόν ο κύριος πρύτανης προσφεύγει σε «δηµοψήφισµα», αφού δεν θα έχει πρακτικό αποτέλεσµα, και δεν περιορίζεται στην άσκηση του δικαιώµατος να αρνηθεί την υπογραφή του;
Εύλογο είναι το συµπέρασµα ότι άλλοι είναι οι στόχοι των πρυτανικών αρχών. Αν στο δηµοψήφισµα η πλειοψηφία υιοθετήσει τη δική τους θέση, θα υπάρξει και συνέχεια. Το «πανεπιστηµιακό κράτος» της Θεσσαλονίκης θα θέσει θέµα αναστολής εφαρµογής του νόµου, αµφισβητώντας την ψήφο των 250 βουλευτών! Σενάρια «φαντασίας»; Ισως. Εφόσον όµως το αποτέλεσµα της «διαβούλευσης» δεν έχει πρακτικές συνέπειες, γιατί αποφασίστηκε, αν δεν υποκρύπτεται κάποια συνέχεια;
Η άµεση και σοβαρή συνέπεια αυτού του «κινήµατος» είναι η «νοµιµοποίηση» και ενίσχυση του κινήµατος των καταλήψεων των σχολών από τους σπουδαστές πρώην ψηφοφόρους των πρυτάνεων. Επιβραβεύεται η κοµµατική µειοψηφία και τιµωρείται η πλειονότητα των σπουδαστών, οι οποίοι ενδιαφέρονται να περατώσουν τις σπουδές τους.
Οταν για την αποτροπή της χρεοκοπίας θα πρέπει να εφαρµοστεί ένα πλήθος νόµων, η πνευµατική ηγεσία της Θεσσαλονίκης στέλνει µήνυµα στην κοινωνία απείθειας στους νόµους του κράτους! Και µη χειρότερα!..
gromaios@otenet.gr
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ