Η χώρα μας σήμερα βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο, αφού για να ξεπεράσουμε την κρίση πρέπει να αντιμετωπίσουμε μεγάλες προκλήσεις σε διάφορους τομείς όπως στην ανταγωνιστικότητα, και την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών, την εξωστρέφεια κ.λ.π.

Στον τομέα μας η δημιουργία και η υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για την εξωστρέφεια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των δυσχερειών και την αποτελεσματική αξιοποίηση των προκλήσεων των εξαγωγικών μας επιχειρήσεων. Σημαντικές δράσεις και πρωτοβουλίες αποτελούν η από κοινού προώθηση του τουρισμού, των εξαγωγικών επιχειρήσεων και των επενδυτικών ευκαιριών από τον ΟΠΕ, τον ΕΟΤ και το Invest in Greece, το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια και Ανταγωνιστικότητα», το ταμείο επιχειρηματικότητας με τη δράση της εξωστρέφειας για τη δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και το ψηφιακό one stop shop «single window» για τους εξαγωγείς.
Ως διοίκηση του ΟΠΕ αισθανόμαστε τις ευθύνες μας αλλά είμαστε αισιόδοξοι. Βλέπουμε κάθε μέρα τις τεράστιες δυνατότητες της Ελληνικής παραγωγής και των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών και τις προωθούμε σε όλο το κόσμο. Τα ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα βελτιώνονται συνεχώς ως προς τη ποιότητα, την εικόνα, τη συσκευασία τους, ενισχύοντας την αναγνωρισιμότητα τους στις παραδοσιακές αγορές, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Βουλγαρία, Τουρκία, και έτσι μας δίνουν τη δυνατότητα να δώσουμε βάρος σε νέες αγορές- στόχοι όπως είναι οι χώρες του Αραβικού κόσμου, η Αμερική για τα τρόφιμα και ποτά, η Ρωσία για πολλούς κλάδους (δομικά υλικά, γούνα, επιλεγμένες κατηγορίες τροφίμων). Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα από τα πιο ενθαρρυντικά στοιχεία εμπιστοσύνης για τη χώρα μας και τα άτομα που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό εξαγωγικό τομέα.
Ειδικότερα, πρέπει να τονίσουμε ότι το δύσκολο έτος του 2010, το μοναδικό μέγεθος της ελληνικής οικονομίας που παρουσίασε αύξηση είναι ο κλάδος των ελληνικών εξαγωγών και παράλληλα με τη μείωση του ποσοστού εισαγωγών οδηγηθήκαμε σε σημαντική μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας μας, που αποτελεί ένα πολύ θετικό στοιχείο στην εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών της οικονομίας μας.

Οι ισχυροί ρυθμοί αύξησης των ελληνικών εξαγωγών διατηρούνται και στο πρώτο εξάμηνο του 2011 κατά 11,6%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛ. ΣΤΑΤ., υποδηλώνοντας την ενδυνάμωση και εξωστρέφεια του εξαγωγικού προτύπου της χώρας. Στόχος μας είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, Υπουργεία, επιχειρήσεις, σύνδεσμοι να διατηρήσουμε αυτήν την αυξητική τάση και την ενισχύσουμε προκειμένου οι εξαγωγές μας στο άμεσο μέλλον, το 2014 να αποτελέσουν το 16% του ΑΕΠ της χώρας μας.

Ο ρόλος του ΟΠΕ είναι πρωταρχικός και έχοντας απόλυτη συναίσθηση της κρισιμότητας των καιρών, πράττουμε καθημερινά τα μέγιστα για την ενίσχυση των εξαγωγικών επιχειρήσεων και την ενδυνάμωση μια άλλης θετικής εικόνας της Ελλάδος στις αγορές του εξωτερικού.