Είναι ασφαλώς επικίνδυνες οι γενικεύσεις όπως «οι κακοί Γερμανοί» και «οι καλοί Γάλλοι». Πώς όμως μπορεί κανείς να εξηγήσει το φαινόμενο των Ιαπώνων;

Ο Μάικ Δερτούζος, «προφήτης της Πληροφορικής», έγραφε το 1997 ότι οι Ιάπωνες, που 20 χρόνια προσπαθούν να πάρουν την πάνω βόλτα στο λογισμικό (software) με τεράστιες επενδύσεις και ειδικά προγράμματα, έβγαλαν μόνοι τους το συμπέρασμα ότι δεν έχουν επιτύχει τον σκοπό τους!

Παράλληλα και οι Ευρωπαίοι της Κεντρικής Ευρώπης, σημείωνε ο καθηγητής Δερτούζος, ενώ έχουν κάνει μεγάλες ανακαλύψεις (όπως το www) δεν μπορούν να φθάσουν τους Αμερικανούς στη δημιουργία πλούσιου λογισμικού- είναι οι Αμερικανοί, διαπιστώνουμε εμείς, που γέννησαν χθες τα «παράθυρα» της Μicrosoft και σήμερα τα iΡad, που σπεύδουν όλοι να τα αντιγράψουν.

Οι Ιάπωνες δεν τα κατάφεραν γιατί είναι… πειθαρχικοί. Και οι Κεντροευρωπαίοι απέτυχαν επειδή διακρίνονται για την αγάπη της ομοιομορφίας και τη λατρεία της ακρίβειας! Ετσι γίνονται τέλεια ρολόγια αλλά όχι θαύματα της Πληροφορικής, κατά τον Μάικ Δερτούζο, ο οποίος πίστευε ότι η Πληροφορική αντί σχολαστικής ακρίβειας θέλει γρηγοράδα και… μπουρδούκλωμα!

Τέτοιες ιδιότητες απέδιδε ο καθηγητής (που διηύθυνε το εργαστήριο Η/Υ του ΜΙΤ για περισσότερο από 20 χρόνια) στους Αμερικανούς αλλά και στους Ελληνες.

Ποια σχέση έχουν όλα αυτά με τη σοβούσα (και) οικονομική κρίση;
Μας θυμίζουν ότι ο Ελληνας δεν είναι… άχρηστος επειδή λ.χ. δεν μπορούν να ορθοποδήσουν στη χώρα μας ορισμένες βιομηχανίες. Υπάρχουν πεδία στα οποία οι Ελληνες διαπρέπουν- το παράδειγμα της Ναυτιλίας δεν είναι το μοναδικό.

Το ζήτημα είναι ποια ηγεσία θα οδηγήσει τους Ελληνες σε πεδία ανάπτυξης που τους ταιριάζουν.
Ο κ. Γ. Παπανδρέου, που φαίνεται ότι θα ξεπεράσει τα άμεσα προβλήματα της κρίσης, έχει τις γνώσεις, τα εφόδια και τη μεγάλη ευκαιρία να αλλάξει τη χώρα. Βεβαίως γάμος γίνεται, αρνιά σφάζονται!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ