ΣΤΙΣ 23 Μαΐου ο κ.Γεράσιμος Βώκος, σε επιφυλλίδα του στο «Βήμα» με τίτλο «Ο νέος πατριωτισμός», αναφερόταν στην καταβολή των αναδρομικών στους δικαστικούς λειτουργούς. Στο «Βήμα» της περασμένης Κυριακής, 6 Ιουνίου, απάντησε με το άρθρο του «Ενας ιδιότυπος λαϊκισμός» ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, αρεοπαγίτης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου. Ο καθηγητής κ. Γ. Βώκος ανταπαντά με το ακόλουθο άρθρο:

Σεβαστέ κύριε συνάδελφε, Επιτρέψτε μου να σας αποκαλώ έτσι, δεδομένου ότι είμαστε και οι δύο Πρόεδροι: Εσείς της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και εγώ του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Προς Θεού, όμως, δεν διατηρώ καμία αυταπάτη: τα αξιώματά μας δεν είναι συγκρίσιμα, καθώς Εσείς είσαστε η αιχμή του δόρατος της Δικαστικής Λειτουργίας, ενώ εγώ αρκούμαι στη διεκπεραίωση των τρεχόντων θεμάτων ενός πανεπιστημιακού τμήματος. Η αβυσσαλέα αυτή διαφορά εξηγεί, κατά πάσα πιθανότητα, το ύφος των κειμένων μας. Σε Σας ανήκει το υψηλό ύφος του ελέγχου, της νουθεσίας και της αβρότητας (κυρίως όταν με ρωτάτε πόσες ώρες εργάζομαι ο ίδιος ως πανεπιστημιακός δάσκαλος), ενώ εγώ είμαι καταδικασμένος στο χαμηλό ύφος που αρμόζει σε όποιον ασχολείται με τα ποταπά θέματα της οικονομικής δυσπραγίας, που μας απειλεί σχεδόν όλους. Γι΄ αυτό, εικάζω, δεν θεωρήσατε σκόπιμο να αναφερθείτε στο ανάξιο λόγου ποσό των 265 εκατομμυρίων ευρώ που θα εισπράξει ως σύνολο η Δικαστική Λειτουργία, αρκούμενος στην παρατήρηση «ότι τα οφειλόμενα αναδρομικά είναι λιγότερα από τα δικαιούμενα επιδικασθέντα ποσά».

Η κατάφωρη αυτή αδικία εις βάρος της Τρίτης Λειτουργίας εξηγεί πιθανότατα το γεγονός ότι ενώ η αισθητή πλειοψηφία αυτών που έχουν ακόμη το προνόμιο να εργάζονται στη χώρα μας απολαμβάνει τη ζωή της, οι δικαστικοί είναι καταδικασμένοι να ασκούν το κοινωνικό τους έργο υπό τις άθλιες συνθήκες τις οποίες Επισημαίνετε όχι μόνο στο «Βήμα», αλλά κυρίως στον λόγο που Εκφωνήσατε στην ετήσια Γενική Συνέλευση του συνδικαλιστικού οργάνου του οποίου Ηγείσθε, στις 12 Δεκεμβρίου 2009. Ο κόσμος είναι άδικος.

Επιτρέψτε μου, Σεβαστέ κ. συνάδελφε, να μοιραστώ ένα σημείο του ως άνω λόγου σας με τους αναγνώστες του «Βήματος»: «Η αναγνώριση αυτή του έργου μας, αλλά και η κατανόηση εκ μέρους της Πολιτείας της Συνταγματικής μας θέσης και της κοινωνικής μας αποστολής,την οδήγησε να δεχθεί ότι για τους Δικαστικούς Λειτουργούς δεν αρκούν μόνο τα λόγια,αλλά απαιτείται και η εξασφάλιση συνθηκών ευπρόσωπης παρουσίας τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Ετσι, κατά την προηγηθείσα διετία και παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία,δόθηκαν άμεσα λύσεις στα οικονομικά μας αιτήματα (αναδρομικά και νέο Μισθολόγιο). Λύσεις που οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι ξεπέρασαν και τις προσδοκίες μας». Επιτρέψτε μου όμως επίσης, στο σημείο αυτό, να εκφράσω μια νόμιμη, κατά τη γνώμη μου, απορία: αν οι λύσεις που δόθηκαν ξεπερνούν και τις προσδοκίες σας και παρ΄ όλα αυτά εξακολουθείτε να είστε «οι λιγότερο αμειβόμενοι από τους συναδέλφους σας των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, μηδέ των τούρκων δικαστών εξαιρουμένων», μήπως πρέπει να Απαιτήσετε επιπλέον οικονομική ενίσχυση, ώστε να μη μείνει ακάλυπτη η εθνική όψη των αιτημάτων σας; Κάθε ολιγωρία στο θέμα αυτό είναι ανεπίτρεπτη, γιατί μπορεί να αποβεί μοιραία για τα εθνικά μας συμφέροντα. Απλώς το επισημαίνω.

Δυστυχώς όμως πυκνά σύννεφα μοιάζουν να συγκεντρώνονται πάνω από τα οικονομικά αιτήματα της Τρίτης Λειτουργίας. Οπως το διαβάζω στο «Βήμα» της 3ης Ιουνίου (Καταλαβαίνετε ότι έχω κάποια αδυναμία σε αυτή την εφημερίδα), η μετάθεση κατά δύο χρόνια της καταβολής των αναδρομικών που οι δικαστές και οι εισαγγελείς επρόκειτο να λάβουν μέσα στον Ιούνιο είναι γεγονός. Οι δύο μεγάλες πανδικαστικές συγκεντρώσεις που έγιναν ήδη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δείχνουν τον αναβρασμό που επικρατεί στον κλάδο. Για την αγωνιστική Σας ετοιμότητα δεν έχω καμία αμφιβολία. Ηδη ακούω τις φωνές των αγωνιστών της Τρίτης Λειτουργίας: Δικαστές ενωμένοι, ποτέ νικημένοι!

Με συναδελφικούς και αγωνιστικούς χαιρετισμούς, καθηγητής Γεράσιμος Ν. Βώκος, Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.