Oι αριθμοί του εγκλήματος είναι δημόσιοι, αρκεί κάποιος να μπει στη δικτυακή διεύθυνση Fortress Εurope (http: fortresseurope.blogstop.com) για να τους μάθει. Τα τελευταία δέκα χρόνια (από τότε που άρχισε η μέτρηση) 4.099 λαθρομετανάστες έχασαν τη ζωή τους (πνίγηκαν) προσπαθώντας να φτάσουν στις ακτές της Ιταλίας, 4.936 σε εκείνες της Ισπανίας, 1.310 στο Αιγαίο, 603 στην Αδριατική.

Κατά προσέγγιση είναι οι αριθμοί εκείνων που πεθαίνουν από το κρύο προσπαθώντας να διασχίσουν τις ορεινές περιοχές της Τουρκίας και της Ελλάδας, ενώ 91 τινάχθηκαν στον αέρα στα ναρκοπέδια του Εβρου.

Αγνωστος παραμένει ο αριθμός εκείνων που πέθαναν στα ποτάμια που χωρίζουν την Πολωνία και τη Γερμανία, τη Βοσνία και την Κροατία, τη Σλοβακία και την Τσεχία ή στις καρότσες φορτηγών ή εκτελέστηκαν από τις μεθοριακές φρουρές.

Το σύνολο είναι ανατριχιαστικό: 14.679 ανθρώπινες ζωές χάθηκαν στη μεθοριακή περίμετρο της πολιτισμένης Ευρώπης. Ενα εικονικό τείχος απείρως πιο μακρύ και πιο ψηλό από το περιβόητο Τείχος του Βερολίνου, η πτώση του οποίου χαιρετίστηκε ως νίκη του ελεύθερου κόσμου.

Αυτοί οι αριθμοί της ντροπής δεν απασχολούν ούτε τις συνόδους και τις διασκέψεις τους G8 και της ΕΕ ούτε το εθνικό μας Κοινοβούλιο, το οποίο ενέκρινε τους νόμους περί λαθρομετανάστευσης (όπως και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης).

Νόμους που αντιμετωπίζουν σαν εγκληματίες όσους επιβίωσαν στο ταξίδι τους προς την ευρωπαϊκή γη της επαγγελίας.

Νόμοι που καταργούν κάθε ηθικήνομική, πολιτισμική, ανθρώπινηκαι οι οποίοι στο πρακτικό επίπεδο θα έχουν μηδενικό αποτέλεσμα ή, ακόμη χειρότερα, αρνητικό. Οποιος ασχολείται με το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης γνωρίζει ότι αυτό το έκτρωμα των νέων νόμων είναι τεχνικά αδύνατο να εφαρμοστεί χωρίς να θέσει σε κρίση το εθνικό και το διεθνές δίκαιο.

Θα ενισχύσει όμως τις ήδη υπαρκτές ξενόφοβες τάσεις των κρατικών και αστυνομικών λειτουργών και θα μεγαλώσει τον φόβο σε εκείνους που φεύγουν από τις πατρίδες τους γιατί φοβούνται. Αλλά δεν θα παραγάγει μεγαλύτερη «τάξη και ασφάλεια». Το πολύ πολύ να κατευθύνει, βραχυπρόθεσμα, τις διαδρομές της λαθρομετανάστευσης σε δρόμους πιο δύσβατους, όπου οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι και άρα και η θνησιμότητα.

Αλλά ένα αποτέλεσμα οι νέοι νόμοι ήδη το έχουν δώσει. Στο επίπεδο του συμβολισμού. Για το μήνυμα που εκπέμπουν. Εκείνο της επιστροφής στην εποχή της βαρβαρότητας του πολιτικού πολιτισμού μας και της συλλογικής συνείδησης της κοινωνίας μας. Ενα ολίσθημα επικίνδυνο όχι τόσο και όχι μόνο για τους απελπισμένους που αναζητούν μια άλλη ζωή στη χώρα μας, αλλά για τη Δημοκρατία μας.

vmoulopoulos@dolnet.gr