Ακόμη μία φορά ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος, στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, άσκησε κριτική στο σύστημα διακυβέρνησης της χώρας. Είχε προηγηθεί αντίστοιχη τοποθέτηση τον περασμένο Δεκέμβριο, την εποχή της κοινωνικής αναταραχής, αλλά και παλαιότερα. Είναι όμως η πρώτη φορά που πρόεδρος του ΣΕΒ σε γενική συνέλευση επικέντρωσε την ομιλία του στο πολιτικό σύστημα. Κοντολογίς, ο κ. Δασκαλόπουλος θεωρεί ότι το πολιτικό σύστημα έχει αποτύχει, ότι αυτό ευθύνεται για τα οξεία προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και για τη λύση τους προτείνει διακομματική συνεργασία.

Ανεξαρτήτως με το αν συμφωνεί κάποιος ή όχι με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, αυτό που περιμένει από τον εκπρόσωπο του επιχειρηματικού κόσμου στην παρούσα συγκυρία είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών για την έξοδο της οικονομίας από την κρίση. Διότι οι επιχειρήσεις θεωρητικά έχουν τη μεγαλύτερη ικανότητα να αντιμετωπίσουν την κρίση. Οι επιχειρηματίες, από τη φύση τους, είναι αισιόδοξοι και τολμηροί. Βλέπουν μπροστά, καινοτομούν και προσαρμόζονται γρήγορα στα νέα δεδομένα. Η αβεβαιότητα είναι μέρος της καθημερινότητάς τους και σε περιόδους κρίσης αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες.

Στην Ελλάδα όμως οι επιχειρηματίες αποτελούν μέρος της πολιτικής διακυβέρνησης. Εκμεταλλεύονται στο έπακρο τις αδυναμίες και τις δεσμεύσεις του πολιτικού συστήματος. Εχουν συνηθίσει σε χαριστικές ρυθμίσεις και όχι σε καινοτόμες επενδύσεις και στην ανάληψη ρίσκου για άνοιγμα νέων αγορών.

Ο κ. Δασκαλόπουλος δεν είπε τίποτα για τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους που απολαμβάνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις σε σχέση με αυτά που ισχύουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και για τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων. Δεν είπε τίποτε για την ακρίβεια που αντιμετωπίζει ο πολίτης. Δεν είπε τίποτε για τις απολύσεις στις οποίες προχωρούν τα μέλη της διοίκησης του ΣΕΒ για να συντηρήσουν την κερδοφορία τους. Δεν είπε τίποτε για τους επιχειρηματίες που αντί να επενδύουν τα κεφάλαιά τους σε παραγωγικές διαδικασίες προτιμούν να συστήνουν επενδυτικά κεφάλαια. Εκτός κι αν έχει άλλα στο μυαλό του και με την κριτική του προς το πολιτικό σύστημα ικανοποιεί προσωπικούς στόχους ή φιλοδοξίες εκτός επιχειρηματικού στίβου.

gpapai@dolnet.gr