Η διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας χαρακτηρίζεται όλο και περισσότερο από ένα θεσμικό παράδοξο: μεταμφιέζει τις κυβερνητικές επιλογές μεταβάλλοντάς τες σε κρίση των δημοκρατικών θεσμών. Ο υπουργός Αμυνας κ. Μεϊμαράκης ισχυρίστηκε, προσφάτως, ότι δεν γίνονται προσλήψεις νοσηλευτών στο ΕΣΥ εξαιτίας της κακής λειτουργίας του ΑΣΕΠ. Ολοι γνωρίζουν ότι οι προσλήψεις δεν γίνονται γιατί έχουν μειωθεί στο ένα τρίτο τα σχετικά κονδύλια. Ενώ αντιθέτως βρέθηκε αμέσως η χρηματοδότηση για την πρόσληψη των 4.000 «ημετέρων» αγροφυλάκων.


Η ίδια μέθοδος ακολουθήθηκε σε κορυφαία θέματα, όπως οι υποκλοπές. Ενώ για όλους ήταν – και είναι – φανερές οι κυβερνητικές ευθύνες της ΝΔ, ο κ. Καραμανλής κάλεσε στο Μαξίμου διακεκριμένους συνταγματολόγους για να του υποδείξουν – τάχα – τα θεσμικά κενά και ελλείμματα στην ασφάλεια των επικοινωνιών. Φυσικά, θεσμικά κενά δεν εντοπίστηκαν, αλλά αποκαλύφθηκε η προσπάθεια της κυβέρνησης για συγκάλυψη και όχι αποκάλυψη της υπόθεσης.


Την ίδια τακτική ακολούθησε η κυβέρνηση στην υπόθεση των φυγόστρατων, επιρρίπτοντας ευθύνες στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ώστε να αλλάξει την ατζέντα από την πολιτική της ευθύνη για την ανάπτυξη αυτού του μηχανισμού στους κόλπους του υπουργείου, από επίλεκτό της αξιωματικό.


Το ίδιο παράδοξο αναπτύσσεται, τώρα, με την ασύδοτη δράση των κουκουλοφόρων, στο κέντρο της Αθήνας, όπου η κυβέρνηση επικαλείται τη νομοθεσία περί πανεπιστημιακού ασύλου για να δικαιολογήσει την αβελτηρία της. Ποιο άσυλο καλύπτει, άραγε, την οδό Φιλελλήνων και την οδό Πατησίων, όπου, επί ώρες, εκδηλώνονταν βανδαλισμοί, χωρίς να υπάρξει ούτε μία σύλληψη; Και τι εμποδίζει την κυβέρνηση, αν έχει όντως την πρόθεση και το επιχειρησιακό σχέδιο, να επαναλάβει την κυβερνητική επιλογή του ΠαΣοΚ το 1995, όταν υπήρξε καίριο πλήγμα, στο Πολυτεχνείο, στους αντιστοίχους, τότε, βανδάλους;


Η πιο επικίνδυνη όμως πλευρά είναι η κομματική διάλυση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Η τρομοκρατία στην Ελλάδα είναι φαινόμενο κοινωνικά περιχαρακωμένο, σε μια περιθωριακή ζώνη, όπου συναντώνται τα ολιγάριθμα ιδεολογικά και πολιτικά κατάλοιπα μιας ακραίας αριστεράς με κάποια λούμπεν κοινωνικά στοιχεία, με δυσδιάκριτα όρια μεταξύ κοινής ποινικής συμπεριφοράς και αντιεξουσιαστικής επένδυσης των σχετικών επιλογών (ληστείες τραπεζών κτλ.). Για την αντιμετώπιση αυτού του συγκεκριμένου και οριοθετημένου περιθωριακού χώρου, είναι φανερό ότι απαιτείται πριν από όλα μια καλά εξειδικευμένη αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Μια υπηρεσία με υψηλό επαγγελματισμό, όπως αυτή μεθοδικά και σχεδιασμένα αναπτύχθηκε από το 1998 και έδρασε ως το 2004 με επιτυχία, με συγκεκριμένα και απτά αποτελέσματα.


Αυτή την υπηρεσία διέλυσε η ΝΔ για κομματικούς λόγους, έτσι ώστε να γίνεται κατανοητό το μέγεθος της αποτυχίας της και η γελοιότητα των δικαιολογιών της, ότι ευθύνονται οι Ανεξάρτητες Αρχές και όχι η έλλειψη αρχών στην πολιτική της.


Ο κ. Πέτρος Ευθυμίου είναι βουλευτής Β´ Αθήνας του ΠαΣοΚ.