Το Κυπριακό βρίσκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αδιέξοδο. H άγονη παρέλευση του χρόνου βαθαίνει τα τετελεσμένα της 30χρονης κατοχής και περιπλέκει τις προοπτικές επίλυσης του προβλήματος.


Είναι βαθιά πεποίθησή μου ότι ήρθε η ώρα να αποβάλουμε τα σύνδρομα της εσωστρέφειας, της αδράνειας και της παθητικής αναμονής. H Κύπρος έχει ανάγκη από δράση, πρωτοβουλίες, διεθνή παρουσία.


Μετά την ένταξη της Κύπρου στην EE έχουμε περάσει σε μια νέα εποχή. Αυτή η νέα πραγματικότητα δημιουργεί καινούργιες προκλήσεις και ευκαιρίες. Προσφέρει νέες δυνατότητες για την προώθηση των συμφερόντων της Κύπρου.


Οι συνομιλίες που είχα την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία με τον πρωθυπουργό της χώρας Ταγίπ Ερντογάν έγιναν με δική μας πρωτοβουλία. H Κύπρος ως μέλος και η Τουρκία ως υποψήφιο μέλος της EE, όπου κυριαρχεί η κουλτούρα του διαλόγου, δεν μπορούν να αποτελούν την εξαίρεση. Δεν μπορούμε, Κύπρος και Τουρκία, να γυρίζουμε την πλάτη στο νέο διεθνές πολιτικό περιβάλλον.


Πήγαμε στην Τουρκία με ξεκάθαρους πολιτικούς στόχους. Να ανοίξουμε ένα δίαυλο διαλόγου και επικοινωνίας. Να ανιχνεύσουμε το πολιτικό τοπίο και τις προθέσεις της κυβέρνησης Ερντογάν. Και να παραθέσουμε με σαφήνεια τις κοινές ανησυχίες και τις θεμιτές αξιώσεις της E/K πλευράς. Τονίσαμε παράλληλα την ανάγκη συνολικής, μόνιμης και διαρκούς λύσης του Κυπριακού.


Στον πρωθυπουργό Ερντογάν περάσαμε ένα καθαρό μήνυμα. H κατοχή και διαίρεση της Κύπρου αποτελεί τον μεγαλύτερο πολιτικό και ιστορικό αναχρονισμό στην Ευρώπη. H Τουρκία κατέχει το 37% του κυπριακού εδάφους και το γεγονός αυτό βρίσκεται σε απόλυτη αναντιστοιχία με τις ευρωπαϊκές επιδιώξεις της χώρας και τον σύγχρονο, ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό.


Ζούμε τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής για περισσότερο από τρεις δεκαετίες και πιστεύουμε πως θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο Σχέδιο του ΟΗΕ που να λαμβάνουν υπόψη την παρουσία μας στο σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο και να ανταποκρίνονται στις εύλογες προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων. Οπως υπογράμμισα και στην Τουρκία, κάθε ετεροβαρής συμφωνία είναι καταδικασμένη σε αποτυχία όταν δεν επιτυγχάνει τη σύνθεση των επιδιώξεων και δεν αποτυπώνει την ισορροπία των συμφερόντων. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως ένα πρόβλημα δεκαετιών δεν επιλύεται με κάποιες ανάλογες συναντήσεις, όσο τολμηρές και αν είναι αυτές. Οι δικές μας όμως πρωτοβουλίες βοηθούν στο να δημιουργηθεί ένα κλίμα ευνοϊκότερο για την καλύτερη προώθηση και κατανόηση των θέσεων της δικής μας πλευράς.


Ανέφερα στον τούρκο πρωθυπουργό πως έφθασε επιτέλους η ώρα να διαμορφώσουμε ένα νέο πλαίσιο σχέσεων Κύπρου – Τουρκίας – Ελλάδας. Να ξεπεράσουμε την παρωχημένη λογική της αντιπαράθεσης και να μετατρέψουμε το τρίγωνο αυτό σε παράγοντα ειρήνης, ελευθερίας, σταθερότητας, ασφάλειας, συνεργασίας και ευημερίας για την ευρύτερη περιοχή μας. Να εγκαινιάσουμε μια νέα εποχή ελπίδας για τους λαούς μας που θα είναι απαλλαγμένη από την ένταση, τον φανατισμό και τα δεινά του παρελθόντος.


Είναι σταθερή μας πίστη πως μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο για την πατρίδα μας, με συστηματικές προσπάθειες, με προβολή της εικόνας μιας Κύπρου που ξεπερνά τα στενά γεωγραφικά της όρια και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ευρωπαϊκής προοπτικής. H συμμετοχή μας στην EE είναι το μεγάλο στρατηγικό μας πλεονέκτημα. Δεν πρέπει να εξαντλούμε τις δυνάμεις μας σε μια διαρκή αντιπαράθεση με τον εαυτό μας. Χρειάζεται να δούμε τα νέα δεδομένα γύρω μας χωρίς τους παραμορφωτικούς φακούς του παρελθόντος.


Το δικό μας κεντρικό μήνυμα είναι μήνυμα ενότητας, κοινής δράσης, κοινών προσπαθειών. Αυτό ζητούν από εμάς οι πολίτες. Και εμείς του Δημοκρατικού Συναγερμού θα κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Με συνεργασία, κοινό πλαίσιο αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου και τολμηρές πολιτικές πρωτοβουλίες, μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για ολόκληρο τον κυπριακό λαό.


Ο κ. Νίκος Αναστασιάδης είναι πρόεδρος του κόμματος Δημοκρατικός Συναγερμός της Κύπρου.