Η φοροδιαφυγή αποτελεί στην Ελλάδα εθνικό σπορ στο οποίο επιδίδονται με ζήλο όλες οι κοινωνικές τάξεις και ομάδες του πληθυσμού, μηδέ των εργαζομένων εξαιρουμένων, όταν πρόκειται για εισοδήματα από δεύτερη απασχόληση. Και φυσικά, η Θέμις, που είναι μια τυφλή θεά, δεν κάνει διάκριση μεταξύ μικρών και μεγάλων, θεωρώντας ότι η φοροδιαφυγή είναι αδίκημα και πρέπει σε κάθε περίπτωση να τιμωρείται, αφού συνταγματική επιταγή ορίζει όλοι οι πολίτες να συμμετέχουν ισότιμα και ανάλογα με την οικονομική τους ικανότητα στα φορολογικά βάρη.


Η κυβέρνηση όμως δεν είναι τυφλή. Εχει μάτια και βλέπει και αυτιά και ακούει. Και γνωρίζει καλύτερα από όλους ότι η μεγάλη φοροδιαφυγή, η προκλητική φοροδιαφυγή ασκείται από επωνύμους, από ανθρώπους που βρίσκονται στην κορυφή της κοινωνικής και οικονομικής πυραμίδας. Ικανοποίησε λοιπόν κατ’ αρχήν το κοινό αίσθημα η ανακοίνωση από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών λίστας με 20 επωνύμους από τον καλλιτεχνικό, ιατρικό και δικηγορικό κόσμο, αλλά ταυτόχρονα έθεσε το ερώτημα, ως πού φθάνει το χέρι της κυβέρνησης, ή μάλλον το κουράγιο της να τα βάλει με τους μεγάλους ενόχους της φοροδιαφυγής.


Η Αννα Βίσση, ο Νίκος Καρβέλας, ο Νότης Σφακιανάκης και οι άλλοι καλλιτέχνες από τα «σκυλάδικα» απέκρυψαν εισοδήματα, τα οποία πλήρωσαν μικρές ομάδες του πληθυσμού, και οι οποίοι κερδίζουν εκατομμύρια κάθε ημέρα από το μαύρο χρήμα που διακινούν, από τα πανάκριβα προϊόντα που πωλούν, από τις υψηλές τιμές που χρεώνουν στις υπηρεσίες που παρέχουν κτλ. Οι καλλιτέχνες είναι τρόπον τινά αποδέκτες ενός μικρού μέρους του κλοπιμαίου οικονομικά και φορολογικά χρήματος, που απολαμβάνει μια ομάδα επιχειρηματιών, ελευθέρων επαγγελματιών, μεσαζόντων κ.ά.


Οταν είναι γνωστό (το έχει καταγγείλει ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΔΟΕ κ. Γ. Κανελλόπουλος) ότι οι τρεις στις δέκα από τις μεγάλες επιχειρήσεις φοροδιαφεύγουν προκλητικά, ενώ οι έξι στις δέκα διαπράττουν ατιμωρητί φορολογικές παραβάσεις. Οταν ο ίδιος ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Δρυς έχει ομολογήσει ότι οι μεγάλες εταιρείες με τζίρο πάνω από 2 δισ. δρχ. δεν ελέγχονται φορολογικά και πληρώνουν φόρο για ό,τι δηλώσουν. Οταν μόλις πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητος καταγγελίες βιομηχάνων για δισεκατομμύρια μαύρο χρήμα, που δίνουν κάτω από το τραπέζι στους σουπερμαρκετάδες για να προβάλουν τα προϊόντα τους σε καλά ράφια, όταν… όταν… Ε, τότε, η κοινή γνώμη αξιώνει από τον Γιάννο, ή ακόμη και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, να μη μας πετάνε στάχτη στα μάτια την κυρία Βίσση και να κρύβουν π.χ. τις πολυεθνικές των καυσίμων, που συστηματικά φοροδιαφεύγουν, και μόνο ο κ. Δημήτρης Τσοβόλας είχε το κουράγιο να τις στείλει στον εισαγγελέα!


Ο Πρωθυπουργός, που αγωνιά για την ΟΝΕ, είναι βέβαιο ότι ανησυχεί για τον πληθωρισμό και κάνει εκκλήσεις στους επιχειρηματίες να συμβάλουν και αυτοί, συγκρατώντας ή και μειώνοντας τις τιμές. Ο πληθωρισμός όμως είναι η άλλη όψη των υπερβολικών κερδών, και όσο οι επιχειρηματίες δεν φοβούνται την Εφορία θα γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τις εκκλήσεις του Πρωθυπουργού. Πιάστε λοιπόν, κ. υπουργέ, και τα «μεγάλα ψάρια», ή διαφορετικά ομολογήστε ότι τα δίχτυα σας είναι «για τους μικρούς, ή το πολύ πολύ για τους επαρχιακούς γιατρούς»!