«Δεν επληρούτο ο όρος που περιλαμβανόταν στην απόφαση 63 και για αυτό απορρίφθηκε». Με αυτά τα λόγια ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, κ. Ροδόλφος Μορώνης τη διαγραφή της Τηλεοπτικής Ελληνικής Α.Ε. από τον οριστικό πίνακα των προεπιλεγέντων υποψηφίων για τη χορήγηση αδειών πανελλαδικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου.

Η Τηλεοπτική Ελληνική είχε προθεσμία μέχρι χθες, 26 Ιουνίου, να προσκομίσει έγγραφο με «την πλήρη εξόφληση με τραπεζικό δανεισμό του συνολικού πιστωμένου τιμήματος για τη μεταβίβαση των μετόχων της M.P.J HOLDINGS LTD από την εταιρεία A-ORIZON MEDIA LTD στην Maritime-Nadine Boole και κατά προέκταση η πραγματική οικονομική σύνδεση της τελευταίας με το μετοχικό κεφάλαιο της υποψηφίας».

Αντ’ αυτού προσκόμισαν σημείωμα από την αλληλογραφία τους με την τράπεζα στο οποίο η τράπεζα αναφέρει ότι δεν δίνει δάνειο σε ΜΜΕ. Στη συνεχεία η εταιρεία παρουσίασε μια διαδικασία βάση της οποία η κυρία μέτοχος θα δανειζόταν από τρίτους, όμως σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου αυτό δεν γίνεται δεκτό και αποφασίστηκε να απορριφθεί η αίτηση της Τηλεοπτικής Ελληνικής Α.Ε.

Δείτε ολόκληρη την απόφαση εδώ

Από την πλευρά της η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία χαρατηρίζει την απόφαση του Συμβουλίου «νομικά εσφαλμένη και ουσιαστικά άδικη» και τονίζει ότι «ασκώντας τα εκ του νόμου δικαιώματά της, θα προσφύγει άμεσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αιτούμενη την ακύρωση της άδικης και βλαπτικής, για τα συμφέροντα της εταιρίας και τους εργαζομένους της, απόφασης αυτής»

Δύο οι άδειες που δεν διατέθηκαν

Οι αδιάθετες άδειες πλέον είναι δυο και σύμφωνα με τον κ. Μορώνη «θεωρητικά αν κάποιος ενδιαφέρεται πρέπει να ανακοινώσει εγγράφως το ενδιαφέρον του και ότι είναι σε θέση να πληρώσει το τίμημα των 35 εκατομμυρίων και ό,τι άλλο ορίζει ο νόμος. Μια απλή επιστολή φτάνει. Εάν το συμβούλιο αποφασίσει ότι είναι μια σοβαρή πρόταση τότε θα προκηρύξει εκ νέου διαγωνισμό για τις 2 εναπομένουσες άδειες, μέχρι την επόμενη προκήρυξη εθνικής εμβέλειας».

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εάν στο επόμενο στάδιο προκηρυχθούν οι περιφερειακές άδειες τότε οι δυο πανελλαδικές άδειες γενικού περιεχομένου θα μείνουν αδιάθετες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Από εδώ και πέρα, μετά τον έλεγχο της αρχής καταπολέμησης μαύρου χρήματος, και με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει κάποιο κώλυμα, τότε το Συμβούλιο θα αποστείλει επιστολές στους οριστικούς υπερθεματιστές για προσχωρήσουν μέσα σε 15 ημέρες στην πληρωμή της πρώτης δόσης και στη συνεχεία θα λάβουν την άδεια από το ΕΣΡ.

Μέσα σε 6 μήνες πρέπει να «στήσουν» τα κανάλια με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις της Προκήρυξης 1/2017.

Όσον αφορά την απόφαση του ΣτΕ ο κ. Μορώνης εξέφρασε την ικανοποίηση του ΕΣΡ «ότι ο διαγωνισμός έγινε καλώς».

Μέγκα: Εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ

Για τον τηλεοπτικό σταθμό Mega εκκρεμεί ακόμα η απόφαση του ΣτΕ για την προσφυγή των εργαζομένων κατά της απόφασης του ΕΣΡ για το «μαύρο» στο κανάλι. «Η απόφαση της Δευτέρας, δεν έχει καθαρογραφεί, οπότε υποθέτουμε ότι απορρίφθηκαν οι αρχικές ενστάσεις των καναλιών απέναντι στην προκήρυξη του διαγωνισμού» σχολίασε ο κ. Μορώνης.

Το επόμενο στάδιο της αδειοδότησης

Η προετοιμασία του συμβουλίου για τις περιφερειακές και θεματικές άδειες γίνεται ταυτόχρονα και τη μελέτη για την όλη διαδικασία (τίμημα, αριθμός κτλ) γίνεται από επιστημονικούς συμβούλους του Συμβουλίου. Ωστόσο, τα μέλη του ΕΣΡ δεν έχει αποφασίσει για το πότε θα γίνει η επόμενη αδειοδότηση και ποιο το περιεχόμενο της.