Πώς μπορεί να συνεχιστεί μια σειρά όταν αποχωρεί από αυτήν ο βασικός πρωταγωνιστής της; Πόσο, δηλαδή, «Transparent» μπορεί να είναι το «Transparent», χωρίς τον καταπληκτικό Τζέφρι Τάμπορ; Φοβάμαι πως… καθόλου. Ο αμερικανός ηθοποιός που ερμηνεύει την Μόιρα Πφέφερμαν, τον άνδρα που αφού μεγαλώσει τα τρία παιδιά του, αποφασίζει ότι θέλει να περάσει την υπόλοιπη ζωή του ως γυναίκα, αποχώρησε οικειοθελώς (προφταίνοντας προφανώς την απόλυσή του) μετά τις κατηγορίες εναντίον του για σεξουαλική παρενόχληση από μια πρώην βοηθό του και από τη διεμφυλική ηθοποιό Τρέις Λιζέτ.
«Το να υποδύομαι τη Μόιρα υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες δημιουργικές εμπειρίες της ζωής μου. Εκείνο ωστόσο που έγινε ξεκάθαρο τις τελευταίες αυτές εβδομάδες είναι ότι αυτή δεν είναι πια η δουλειά για την οποία υπέγραψα τέσσερα χρόνια πριν» δήλωσε ο Τάμπορ και συνέχισε: «Εχω ήδη εκφράσει τη βαθιά μου μετάνοια για κάθε πράξη μου που παρεξηγήθηκε από οποιονδήποτε ως επιθετική, αλλά η ιδέα ότι συνειδητά θα παρενοχλούσα οποιονδήποτε είναι απλά και εντελώς αναληθής.
(…) Ξέρω ότι δεν είμαι πάντα ο πιο εύκολος άνθρωπος για να δουλεύεις μαζί του. Μπορεί να γίνω επιθετικός και συχνά εκφράζω τις απόψεις μου χωρίς τακτ. Ομως δεν υπήρξα ποτέ «κυνηγός». Λυπάμαι βαθιά αν πρόσβαλα ή πλήγωσα οποιονδήποτε. Αλλά το θέμα είναι ότι, παρ’ όλα τα ελαττώματά μου, δεν είμαι «κυνηγός», και το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι με αντιμετωπίζουν έτσι είναι τόσο επώδυνο που δεν βρίσκω λόγια να το εκφράσω». Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές η Τζιλ Σόλογουεϊ, η οποία γράφει τη σειρά, δεν είχε κάνει κάποια δήλωση.
Το «Transparent» ξεκίνησε να προβάλλεται στις 6 Φεβρουαρίου 2014. Στις 21 Σεπτεμβρίου 2017 ανέβηκαν στην πλατφόρμα της Amazon Video και τα δέκα επεισόδια του 4ου κύκλου. Η Amazon έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα υπάρξει και 5ος κύκλος, αυτό όμως είχε γίνει πριν από την αποχώρηση του Τάμπορ, οπότε τώρα υπάρχει η πιθανότητα να επανεξετάσει την όποια απόφασή της.
Η υπόθεση της πολυβραβευμένης σειράς έχει τις ρίζες της στην οικογένεια της Σόλογουεϊ, ο πατέρας της οποίας κάποια στιγμή εκδηλώθηκε ως διεμφυλικός. Με αφορμή αυτό το γεγονός, το «Transparent», βάζοντας στο μικροσκόπιο την καθημερινότητα των μελών μιας οικογένειας Εβραίων της Αμερικής, σχολιάζει προκλητικά, με αιρετικό χιούμορ, τις ανθρώπινες σχέσεις με όλους τους συμβιβασμούς και τις συμβάσεις τους. Οι ήρωες της σειράς, από την τραγική Μόιρα του Τάμπορ ως την πρώην σύζυγό του (καταπληκτική η Τζούντιθ Λάιτ που παλαιότερα είχαμε γνωρίσει στο «Who’s the boss?»), τα τρία παιδιά τους και τους-τις συντρόφους των παιδιών τους, ασφυκτιούν μέσα στα κοινωνικά πλαίσια όπου καλούνται να λειτουργήσουν και κάνουν την επανάστασή τους.
Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: ο ρόλος που αναλαμβάνει να παίξει καθένας μας στην κοινωνία, στην οικογένειά του την ίδια, είναι η φυλακή του. Και η ευτυχία είναι ένας σχεδόν ουτοπικός προορισμός, τον οποίο όμως είμαστε καταδικασμένοι να αναζητούμε διανύοντας μια μαρτυρική αλλά και διδακτική πορεία από τη γέννηση ως τον θάνατό μας. Ακόμη και αν δεν πρόκειται ποτέ να την κατακτήσουμε, οι στιγμές που θα την αγγίξουμε φευγαλέα και θα τη μοιραστούμε με τους άλλους κρύβουν όλο το νόημα ενός αγώνα που δεν γίνεται για την ηδονή του τερματισμού αλλά για τη γνώση και την αυτοβελτίωση που έρχονται μέσα από την προσπάθεια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ