«ΒΗΜΑ» στον Πολιτισμό και αυτή την εβδομάδα

Στην έκδοση της Κυριακής, και σε εκείνη των 2 ευρώ, θα βρείτε 1550 κουπόνια για τέσσερις θεατρικές παραστάσεις


«Ντενεκεδούπολη» της Ευγενίας Φακίνου, «Θέατρο Badminton»{{{ moto }}}

«Αμάν Αμήν» του Σταύρου Ξαρχάκου, «Θέατρο Ακροπόλ» / Κεντρική Σκηνή

«La Chunga» του Μάριο Βάργκας Λιόσα, «Θέατρο Επί Κολωνώ»

«Το Διαστημότρενο του κυρίου Ιγνάτιου Ροδόλφου Ντε Λος Χούπα Γκλούπα» του Ηλία Μαμαλάκη, «Το Τρένο στο Ρουφ» / Παιδική Σκηνή

Δείτε λεπτομέρειες για την προσφορά

Επίσης, τo «ΒΗΜΑ» παρουσιάζει 20 έργα – σταθμούς, απαραίτητα θεμέλια κάθε βιβλιοθήκης: «Οι κορυφαίοι έλληνες πεζογράφοι του 20ου αιώνα».

Βιβλίο: «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» του Νίκου Καζαντζάκη

«Δε φοβούμαι τίποτα.
Δεν ελπίζω τίποτα.
Είμαι λέφτερος».

Ο Νίκος Καζαντζάκης (1883-1957) —ο πιο πολυμεταφρασμένος έλληνας πεζογράφος παγκοσμίως, τρεις φορές υποψήφιος για το Βραβείο Νόμπελ— εξέδωσε το αριστουργηματικό μυθιστόρημα «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» το 1954, τη χρονιά που η Ιερά Σύνοδος ζήτησε από την κυβέρνηση να απαγορευτούν τα βιβλία του. Το μυθιστόρημα, το οποίο καταδικάστηκε τόσο από την Εκκλησία της Ελλάδος όσο και από το Βατικανό ως βλάσφημο, είναι βαθιά ανθρωπιστικό και καταδικάζει κάθε λογής φαρισαϊσμό και φανατισμό.

1921, παραμονές της Μικρασιατικής Καταστροφής: σε ένα ελληνικό χωριό της Ανατολής, οι κάτοικοι ετοιμάζονται να αναπαραστήσουν τα Πάθη του Χριστού. Όταν, όμως, στο χωριό καταφτάνουν πρόσφυγες καταδιωγμένοι από τους Τούρκους, οι «πρωταγωνιστές» ταυτίζονται με τους ρόλους τους και το δράμα της Σταύρωσης γίνεται πραγματικότητα…

Το συναρπαστικό ελληνικό μυθιστόρημα του 20ού αιώνα.


ΒΗΜΑgazino

Ο Λευτέρης Ελευθερίου δημιούργησε μια ξεκαρδιστική περσόνα που έκανε αίσθηση στον κυβερνοχώρο. Ωστόσο, το βίντεο του Ζωνιανού με την αδυναμία στα άγρια χόρτα και στη «λουκουμόσκονη» προκάλεσε αντιδράσεις που εξέπληξαν και τον ίδιο τον ηθοποιό.

Η Apple και η Ελλάδα: Πώς φθάσαμε στο σημείο μια εταιρεία να είναι «ακριβότερη» από μια ολόκληρη χώρα-μέλος της ΕΕ; Τα «κουκιά», πάντως, «βγαίνουν».

Το αντίθετο του λαϊφστάιλ: Το περίφημο λαϊφστάιλ ξεπλύθηκε από το τσουνάμι της κρίσης. Και επειδή η φύση απεχθάνεται το κενό, ποια είναι η διάδοχη (κατά)σταση ζωής μετά την απομυθοποίηση της ιλουστρασιόν καθημερινότητας; Μα φυσικά, η «επανάσταση».

Τέσσερις «ανήλικοι» τριαντάρηδες περιγράφουν πώς είναι να γιορτάζεις τα γενέθλιά σου κάθε τέσσερα χρόνια, σε έτη δίσεκτα.

Εκτροχιασμένες ιστορίες μεταναστών που με ορμητήριο τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό της Κορίνθου καθημερινά προσπαθούν να τρυπώσουν στα φορτηγά-πλοία που φεύγουν για Ιταλία.

Κάρλος Φουέντες: Στα 85 του χρόνια ο κορυφαίος μεξικανός λογοτέχνης, βετεράνος διπλωμάτης και καθηγητής του Χάρβαρντ και του Κέιμπριτζ, μας μιλάει για την πολιτική, τον Φιντέλ Κάστρο και τη γενιά επαναστατών τού «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ», ενώ δεν κρύβει την αγάπη και τον σεβασμό που τρέφει για την Ελλάδα.

ΒΗΜΑmen

Τα μυστήρια του Facebook: Πώς το ιδιότυπο micromanagement του Μαρκ Ζουκερμπεργκ τον οδήγησε στην επιτυχία και πώς θα καταφέρει να το διατηρήσει μετά την είσοδο της εταιρείας στη Γουώλ Στριτ.

Μπορεί να βγάλει κανείς χρήματα από το Facebook; Mπορεί να γλιτώσει από τους spammers; Ποιες είναι οι βασικότερες αμηχανίες που θα αντιμετωπίσετε με το timeline; Αυτά και άλλα ερωτήματα απαντώνται σε μια διεξοδική έρευνα για τη ζωή με το Facebook.

Aπαγωγές στην Ελλάδα: Θα αναβιώσει και στην Ελλάδα η πιο προσοδοφόρα πηγή του οργανωμένου εγκλήματος που κερδοφορεί παγκοσμίως ακόμη και σήμερα;

Eίναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ο τελευταίος Τσάρος; Διαβάστε αναλυτικά το προφίλ του ρώσου ηγέτη αλλά και όλα όσα δεν γνωρίζετε για τους ρώσους ολιγάρχες.

Ο Χρήστος Χωμενίδης αναλύει το μάταιο του να θυσιάζονται οι αποδιοπομπαίοι τράγοι

Πώς το διαχρονικό ύφος των γάλλων ζεν – πρεμιέ παραδίδει μαθήματα στυλ στους άντρες

Συνεντεύξεις, ρεπορτάζ και απόψεις για όλα για όσα χρειάζεται να διαβάσει ένας άντρας σήμερα.