Μετανάστες από το Σκουροχώρι Ηλείας, οι Κάρολος, Γιώργος και Σπύρος Σκούρας ξεκίνησαν πουλώντας αναψυκτικά στους αμερικανικούς κινηματογράφους και έφτασαν να γίνουν ιδιοκτήτες 500 αιθουσών, με τον Σπύρο να διευθύνει τη Fox και τον Γιώργο την United Αrtists. Από τότε μέχρι σήμερα οι Ελληνες του Χόλιγουντ δεν έπαψαν να απασχολούν τα ΜΜΕ με τις δημιουργικές τους τροχιές στον χώρο του θεάματος. «Κρύβοντας» την καταγωγή τους πίσω από «παραποιημένα», εξαμερικανισμένα ονόματα. Με τους περισσότερους όμως… εις «-ides», «akis», «-er» και «-poulos» να αναφέρονται με υπερηφάνεια στις ρίζες τους.

«Στενοχωριέμαι όταν δεν γνωρίζουν ότι είμαι από την Κρήτη» δήλωσε η Τζένιφερ Ανιστον.

«Υπήρχαν παραδοσιακά ελληνικά στοιχεία στην οικογένειά μου,όπως ότι ύστερα από κάθε τραπέζι το σπίτι μύριζε σκόρδο» θυμάται ο κωμικός Ζακ Γαλυφιανάκης .

«Οι Ελληνες ξέρουμε να λέμε καταπληκτικές ιστορίες,από τον Ομηρο ως σήμερα. Αυτή είναι η πολιτιστική κληρονομιά μου» υποστηρίζει ο σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος Τζορτζ Μίλερ (Γιώργος Μηλιώτης), ο οποίος υπογράφει τις «Μάγισσες του Ιστγουικ» και την τριλογία «Μad Μax».

Βεβαίως, όσο και αν νοσταλγούν μια πατρίδα που οι περισσότεροι δεν γνώρισαν, παραμένουν κυρίως πολίτες του κόσμου. Γρανάζια της καλοκουρδισμένης μηχανής της ψυχαγωγίας. Αυτό τους φέρνει στα εξώφυλλα των μεγάλων εντύπων. Τους διασημότερους. Γιατί υπάρχουν και πολλοί άλλοι λιγότερο γνωστοί, αλλά εξίσου δραστήριοι. Παρατηρήστε τους τίτλους τέλους των ξένων ταινιών και θα το διαπιστώσετε: (σχεδόν) παντού υπάρχει ένας Ελληνας.

Αστείες και σέξι

Εκτός από την Ανιστον, εκείνη που ακούγεται περισσότερο τα τελευταία χρόνια είναι η Νία Βαρντάλος. Με καταγωγή από τα Καλάβρυτα και από τη Λακωνία, η Αντωνία-Ευγενία όπως βαφτίστηκε είδε τις μετοχές της να ανεβαίνουν όταν το θεατρικό της έργο «Γάμος α λα ελληνικά» μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο.

Την ίδια στιγμή μεγάλη επιτυχία γνωρίζει η Μελίνα Κανακαρίδη, η οποία έγινε διάσημη με το σίριαλ «Ρrovidence» και ακόμα πιο διάσημη με το «CSΙ: Νέα Υόρκη». Προσφάτως δήλωσε προς «Το Βήμα»: «Είμαι υπερήφανη για την καταγωγή μου. Γι΄ αυτό δεν άλλαξα το όνομά μου».

Προικισμένη με «μεσογειακή ομορφιά», η Βαλέρια Γκολίνο (από μητέρα Ελληνίδα) έχει εμφανιστεί στον «Ανθρωπο της βροχής» με τους Ντάστιν Χόφμαν και Τομ Κρουζ, για να δηλώσει απογοητευμένη από το Χόλιγουντ και να του γυρίσει την πλάτη. Αντιθέτως, πλούσια είναι η παρουσία τής Ολυμπίας Δουκάκη στα αμερικανικά στούντιο. Γεννημένη στη Μασαχουσέτη, το 1931 έφτασε στο απόγειο της δόξας της όταν κέρδισε Οσκαρ β΄ ρόλου, ΒΑFΤΑ και Χρυσή Σφαίρα για το «Κάτω από τη λάμψη του φεγγαριού» (1987).

Ελληνοαμερικανίδα νοσοκόμα ήταν η μητέρα τής ηθοποιού- μοντέλου και σχεδιάστριας μόδας Μίνα Σουβάρι, η οποία έκανε αίσθηση ως κρυφό αντικείμενο του πόθου του Κέβιν Σπέισι στο «Αmerican beauty». Από τη μητέρα τους αντλούν την ελληνική καταγωγή τους η Μαρίνα Σίρτις (σταρ του «Star Τrek»), η τηλεπερσόνα- κωμικός Τίνα Φέι και η Ρίτα Γουίλσον, σύζυγος του Τομ Χανκς. Ελληνα πατέρα έχουν η σκηνοθέτις, παραγωγός και σεναριογράφος Πηνελόπη Σφύρις, η κωμικός Εϊμι Σερντάρις (αδελφή του μπεστσελερίστα Κρις Σερντάρις ) και η ηθοποιός Τζία Καρύδις. Ελληνίδα ήταν η γιαγιά της Εμανουέλ Μπεάρ, Ελληνες οι παππούδες της Ελίζαμπεθ Πέρκινς, πρωταγωνίστριας του «Σαν τον σκύλο με τη γάτα», Ελληνες οι γονείς της ηθοποιού- παρουσιάστριας- δημοσιογράφου Μαρίας Μενούνος.

Ο… μίστερ Fox και οι άλλοι

Ισχυρότερος σήμερα Ελληνας του Χόλιγουντ θεωρείται ο επικεφαλής της Fox Filmed Εntertainment Τζιμ Γιαννόπουλος. Ανάμεσα στους αξιολογότερους διευθυντές φωτογραφίας συγκαταλέγεται ο Φαίδων Παπαμιχαήλ , ο πατέρας του οποίου υπήρξε συνεργάτης του (επίσης ελληνικής καταγωγής) σκηνοθέτη Τζον Κασσαβέτη (1929-1989). Οσο για τον γιο του Κασσαβέτη, τον Νικ Κασσαβέτη, ακολουθεί τα βήματα του πατέρα του, ως παραγωγός, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και ηθοποιός.

Ελληνας τρίτης γενιάς είναι ο τιμημένος με Οσκαρ σεναρίου για το «Πλαγίως» Αλεξάντερ Πέιν. Ο Νίκολας Καζάν, γιος του Ηλία Καζάν, έχει υπογράψει το σενάριο του «Φράνσις». Ο Κώστας Μάντιλορ, γιος έλληνα ταξιτζή, ξεκίνησε από την Αυστραλία για να… τρομοκρατήσει το Χόλιγουντ πρωταγωνιστώντας στη σειρά ταινιών θρίλερ «Saw». Ο Ηλίας Κοτέας (από την Ηλεία) έχει εμφανιστεί στη «Λεπτή κόκκινη γραμμή» του Τέρενς Μάλικ και στο «Αραράτ». Ο Μάικλ Τσίκλις ήταν το… Πράμα στους «Fantastic four». Ο Θεσσαλονικιός Χανκ Αζάρια είναι η φωνή πολλών ηρώων των «Simpsons».

Γνωστός και ως πρώην σύζυγος της Σούζαν Σαράντον, ο ηθοποιός Κρις Σαράντον γεννήθηκε στη Δυτική Βιρτζίνια από έλληνες εστιάτορες. Ο Αλεξ Πρόγιας σκηνοθέτησε μεταξύ άλλων «Το κοράκι». Ο Πάτρικ Τατόπουλος διακρίθηκε ως σπεσιαλίστας στα ειδικά εφέ.

Γεννημένος στον Καναδά, ο Κρις Διαμαντόπουλος έγινε γνωστός από τα σίριαλ «Τhe Sopranos», «Νip/Τuck» και «24». Αυτή τη στιγμή εμφανίζεται στη σειρά «Τhe Κennedys», στην οποία υποδύεται τον Φρανκ Σινάτρα. Ο σεναριογράφος και κωμικός Τζέισον Σουντέικις συνεργάστηκε με την Ανιστον, με την οποία λέγεται ότι υπήρξαν ζευγάρι. Τέλος, ο Γαλυφιανάκης, γιος ενός Κρητικού, εξάδελφος του βραβευμένου καρτουνίστα Νικόλα Γαλυφιανάκη και ανιψιός του πολιτικού Νικ Γαλυφιανάκη, θεωρείται ένας από τους πλέον δημοφιλείς κωμικούς των ΗΠΑ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ