Το τοπίο στη Φαρμακευτική Περίθαλψη αλλάζει. Μετά από αρκετά χρόνια τεχνοκρατικών επιλογών με αποκλειστική κατεύθυνση τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω των περικοπών, γίνεται αντιληπτό ότι δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση.
Οπως αναφέρει το Monthly Report από τo PHARMACEUTICAL GROUP OF EUROPEAN UNION (PGEU),ακούγονται φωνές ακόμη και από τον ΟΟΣΑ τον ίδιο ότι τα συστήματα Υγείας δεν μπορούν να συνεχίζουν να στηρίζονται στις περικοπές.
Ανώτατος σουηδός αξιωματούχος δήλωσε πρόσφατα πως «είναι λάθος να εξετάζονται τα συστήματα Υγείας από την προοπτική της οικονομικής κρίσης και των δυσκολιών για χρηματοδότησή τους. Πρέπει να εξετάζονται από την πλευρά της επένδυσης του συστήματος Υγείας στο ανθρώπινο κεφάλαιο».
Παράλληλα ενισχύεται ο ρόλος του φαρμακοποιού στον τομέα της εξοικονόμησης δαπανών μέσω της επιστημονικής του συμβουλής στη συμμόρφωση στη φαρμακευτική αγωγή που έχει άμεσα οικονομικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα στην Αυστρία μελέτη έδειξε πως οι φαρμακοποιοί μπορούν να προσφέρουν περισσότερα στον τομέα της πληροφόρησης για τους παράγοντες καρδιαγγειακών παθήσεων όπως διαβήτη τύπου 2 και υψηλή χοληστερίνη.
Αντίστοιχο πιλοτικόπρόγραμμα που υλοποιήθηκε στην Ολλανδία και αφορούσε την ενημέρωση των ασθενών από τους φαρμακοποιούς, οδήγησε σε έναν μόλις χρόνο σε εξοικονόμηση 500.000.000 ευρώ, για το σύστημα Υγείας.
Από τα ευρήματα των μελετών και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αποδεικνύεται πως ο ρόλος των φαρμακοποιών, λόγω της φύσης του επαγγέλματός τους ειδικά στην περίπτωση τωνασθενών χρονίων παθήσεων, οδηγεί σε πολύ μεγάλες οικονομίες κλίμακας.
Σε αυτή την κατεύθυνση θα υλοποιήσει δράσεις ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, εκπονώντας πιλοτικά προγράμματα μέσω των φαρμακείων στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Οστόχος μας είναι να ενισχύσουμε τον ρόλο του φαρμακοποιού και να τον αναδείξουμε στην πραγματική του διάσταση.
Αυτό το χρωστάμε στους ασθενείς, στους ασφαλισμένους, στις τωρινές και στις μελλοντικές γενιές των φαρμακοποιών και είναι ο μόνος δρόμος για τη διατήρηση του κοινωνικού χαρακτήρα των συστημάτων Υγείας πανευρωπαϊκά.

Ο κ. Κωνσταντίνος Λουράντος είναι πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.