Σύλλογοι ασθενών από όλον τον κόσμο ένωσαν τις δυνάμεις τους και πραγματοποίησαν για τρίτη συνεχή χρονιά εκστρατεία ενημέρωσης και εκπαίδευσης του κοινού στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Ιδιοπαθούς Πνευμονικής Ινωσης (5-11 Οκτωβρίου), με σύνθημα «Ανάσα Ελπίδας».
Ανθρωποι από όλον τον κόσμο κλήθηκαν να υπογράψουν τον Ευρωπαϊκό Καταστατικό Χάρτη Ασθενών με IPF, που κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2014. Στόχος, η ευαισθητοποίηση των εκπροσώπων των κυβερνήσεων και γενικότερα της κοινωνίας. Παράλληλα, νέα ελπιδοφόρα μηνύματα για τη θεραπεία της νόσου παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS) που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Αμστερνταμ.
Μια συγκεντρωτική ανάλυση των κλινικών μελετών της φάσης ΙΙΙ «ASCEND» και «CAPACITY» έδειξε μείωση κατά 38% του κινδύνου θανάτου για τους ασθενείς με Ιδιοπαθή Πνευμονική Ινωση που παρέμειναν σε θεραπεία με πιρφενιδόνη για διάστημα ως και δύο χρόνια (120 εβδομάδες) συγκριτικά με τους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Τα ίδια δεδομένα στο ένα έτος έδειξαν μια στατιστικά σημαντική μείωση του κινδύνου θνησιμότητας κατά 48%.
Επιπλέον, ανάλυση των συγκεντρωτικών δεδομένων των μελετών «ASCEND» και «CAPACITY» έδειξε ότι στους ασθενείς οι οποίοι χρειάστηκε να νοσηλευθούν κατά τους πρώτους έξι μήνες από την έναρξη της θεραπείας ο κίνδυνος εξέλιξης της νόσου μειώθηκε κατά 72,2% στο ένα έτος, εφόσον παραμείνουν σε θεραπεία με πιρφενιδόνη.
Η Ιδιοπαθής Πνευμονική Ινωση είναι μια χρόνια, μη αναστρέψιμη και προοδευτικά εξελισσόμενη νόσος, άγνωστης αιτιολογίας, με μέση επιβίωση που εκτιμάται στα τρία ως πέντε έτη μετά τη διάγνωση. Οι περισσότεροι ασθενείς αρχικά παρουσιάζουν δύσπνοια, κόπωση και ξηρό βήχα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ