Εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια και έχουν φανατικούς θαυμαστές. Είναι μικρές, σκούρες σχεδόν μαύρες, έχουν έντονη γεύση και όχι τόσο αμυλώδη όσο οι άλλες φακές. Μαγειρεύονται πιο γρήγορα και είναι πιο ευκολοχώνευτες. Αντιθέτως δεν «χυλώνουν» τόσο εύκολα. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο κάνουν εξαιρετικές σαλάτες, καθώς δεν «σπάει» ο φλοιός κατά το μαγείρεμα. Γίνονται όμως και σούπες,και γιαχνί, παντρεύονται με ρύζι, τους ταιριάζουν πολύ τα ανατολίτικα μπαχαρικά και όπως σε όλα τα όσπρια το ωμό λάδι μετά το μαγείρεμα.
Στα συν τους η υψηλή περιεκτικότητα σιδήρου και φυτικών ινών (πολλαπλάσια αυτής των άλλων ποικιλιών φακής).Τα 100 γρ. δίνουν 352 θερμίδες (βρασμένες χωρίς λάδι), 26 γρ. πρωτεινών, 24,6 γρ. φυτικών ινών και 63 γρ. υδατανθράκων. Περιέχουν επίσης φολικό οξύ, βιταμίνη Β1, και μέταλλα.
Στην Ελλάδα παράγεται περιορισμένη ποσότητα κυρίως στον Φενεό και στον Δομοκό.
Η εποχή συγκομιδής ξεκινά τον Σεπτέμβριο. Θα τις βρείτε στην αγορά με σιγουριά από τον Οκτώβριο έως τον Νοέμβριο – Δεκέμβριο, μετά θα βρείτε μόνο εισαγωγής καθώς οι ελληνικές εξαντλούνται.

Τις βρίσκουμε σε καλά παντοπωλεία, και καταστήματα βιολογικών προϊόντων αλλά και σε ορισμένα μεγάλα σούπερ – μάρκετ. Εμείς δοκιμάσαμε τις μαύρες βιολογικές φακές: της εταιρείας Bioagros, (τις βρήκαμε στα σούπερ – μάρκετ Θανόπουλος) του «Αγροκτήματος Κουρούσια» (τις βρήκαμε στη βιολογική λαϊκή του Π. Ψυχικού), και της εταιρείας διανομής «Τakal» (τις βρήκαμε στο παντοπωλείο Αμφιλοχία Σαρανταπόρου 30, Χολαργός, 210 – 6532051).