Από την αρχαία ελληνική μυθολογία ο «δράκων» φοβερίζει, απειλεί, καταστρέφει, έως ότου συναντήσει τον λυτρωτή και τον ελευθερωτή, υπό τη μορφή ενός ήρωα, ενός ανδρείου, ενός Αγίου. O «δράκος», λοιπόν, το σύμβολο του κακού είναι η κυρίαρχη φιγούρα της έκθεσης «Καρδία Νήφουσα» του εικαστικού Αλέκου Κυραρίνη που εγκαινιάστηκε στη γκαλερί Citronne του Πόρου το Σάββατο 27 Ιουλίου.

«Προσπάθησα να συγκλίνουν η ιδεολογία μου, η πίστη μου, η φιλοσοφία μου, η θεώρησή μου σαν άνθρωπος, με τη ζωγραφική μου», αναφέρει ο καλλιτέχνης. «Να συγκλίνουν αβίαστα και να φτιάξω έναν κορμό στέρεο, στον οποίο θα αναπτυχθεί πάνω σαν κισσός η ζωγραφική για να σταθεί. Δεν αρκεί από μόνη της. Χρειάζεται έναν στέρεο κόσμο δίπλα της. Και μάλιστα όσο πιο αφαιρετική είναι, όσο αποστασιοποιείται από το συναίσθημα και από την τρέχουσα αποδοχή και μόδα, τόσο πιο πολύ χρειάζεται μια ισχύουσα φιλοσοφία».

Ο «δράκων» του Κυραρίνη παραπέμπει στα αρχαία μυθικά τέρατα: τη Μέδουσα, τη Λερναία Ύδρα, στον όφι του προπατορικού αμαρτήματος και στους δρακοκτόνους Βυζαντινούς Αγίους. Η «Καρδία Νήφουσα», ευχή, προσευχή και στόχος, είναι το επίτευγμα της πάλης εναντίον του κακού, του πονηρού, του διαβολικού. Ο «δράκων» εξορκίζεται διά της πίστης, η καρδία «νήφει».

Στα έργα της έκθεσης του Κυραρίνη, ο οποίος γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα και μεγάλωσε στον τόπο καταγωγής του, την Τήνο εργαζόμενος με τον μαρμαρογλύπτη πατέρα του, Γιάννη Κυραρίνη μέχρι την εισαγωγή του στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, περιηγήθηκαν άνθρωποι του εικαστικού, του δημοσιογραφικού και του επιχειρηματικού χώρου. Μεταξύ των παρευρισκομένων ο Γιάννης Ψυχοπαίδης ο οποίος ήταν καθηγητής του Κυραρίνη μαζί με τον Δημήτρη Μυταρά.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 9 Σεπτεμβρίου, και θα είναι ανοιχτή 11-1 μμ και 7-11 μμ καθημερινά. Την έκθεση επιμελείται η ιστορικός τέχνης Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη.

www.citronne.com