Η υποψήφια για όσκαρ ηθοποιός και πρώην σύζυγος του Σον Κόνερι, Νταϊάν Σιλέντο πέθανε εχθές Πέμπτη 6 Οκτωβρίου στα 78 της χρόνια.

Η Αυστραλή ηθοποιός υπήρξε βετεράνος των κινηματογραφικών ταινιών -«Τhe Admirable Crichton», «The Agony And The Ecstasy», «The Wicker Man» κ.α-, των τηλεοπτικών εκπομπών, ενώ συμμετείχε και σε πολλές θεατρικές παραγωγές.

Το αστέρι της Νταϊαν Σιλέντο έλαμψε την περίοδο 1950-1960 καθώς πρωταγωνίστησε δίπλα σε μεγάλους ηθοποιούς μεταξύ των οποίων οι Τσάρλτον Ίστον, Πολ Νιούμαν κ.α. Το 1956, προτάθηκε για το βραβείο Τόνι για τον ρόλο της ωραίας Ελένης στο θεατρικό έργο «Tiger At The Gates», ενώ το 1963 ήταν υποψήφια για όσκαρ β γυναικείου ρόλου στην ταινία «Tom Jones», δίπλα στους Άλμπερτ Φίνεϊ και Σουζάνα Γιορκ.

Ένα χρόνο νωρίτερα η Νταϊάν Σιλέντο είχε παντρευτεί τον Σον Κόνερι -ήταν ο δεύτερος γάμος της- και το 1964 απέκτησε μαζί του τον γιο της Τζέισον. Το ζευγάρι έμεινε μαζί έως και το 1973.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Σιλέντο δεν έχει μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για τον πιο επιτυχημένο κατάσκοπο της μεγάλης οθόνης, ενώ είναι η μόνη που έχει αναφερθεί στον βίαιο χαρακτήρα του.

Στην αυτοβιογραφία της «Οι εννιά ζωές μου» (2006) αναφέρει: «Ο Σον ήταν αρκετά βίαιος. Ακόμα και τη νύχτα του γάμου μας με χτύπησε επειδή ζήλεψε».

Επίσης, είχε γράψει πως παρ’ όλο που ο σύζυγός της τότε ήταν ένας άσημος ηθοποιός ενώ η Σιλέντο ήταν ήδη γνωστή, επέμενε να αφήσει τη δουλειά της για να τους φροντίζει εκείνος.

Το 1985 παντρεύτηκε τον θεατρικό συγγραφέα Άντονι Σάφερ και εγκαταστάθηκαν στο βόρειο Κουίνσλαντ, όπου και δημιούργησαν ένα δημοφιλές υπαίθριο θέατρο μέσα στο δάσος. Ο τρίτος της σύζυγος και διάσημος Βρετανός θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος πέθανε σε ηλικία 75 ετών το 2001.