Στην αναγκαιότητα λήψης έκτακτων μέτρων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφέρθηκε την Τετάρτη ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε άρθρο του στην γερμανική «Die Zeit», παρέχοντας παράλληλα τη διαβεβαίωση ότι η θα κάνει ό, τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών.

Σύμφωνα με τον Ντράγκι, η ΕΚΤ θα παραμείνει ανεξάρτητη και θα ενεργεί πάντα εντός των ορίων της εντολής της, κάτι που όπως επεσήμανε κάποιες φορές σημαίνει πως η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να κινείται πέραν από τα τυπικά εργαλεία της νομισματικής πολιτικής.

«Όταν οι αγορές είναι κατακερματισμένες ή επηρεάζονται από παράλογους φόβους, η νομισματική πολιτική δεν φθάνει στους πολίτες ομοιόμορφα σε όλη τη ζώνη του ευρώ».

«Πρέπει να διορθώσουμε αυτά τα προβλήματα για να εξασφαλιστεί η ενιαία νομισματική πολιτική και, συνεπώς, η σταθερότητα των τιμών για όλους τους πολίτες της ζώνης ευρώ. Αυτό μπορεί μερικές φορές να απαιτεί έκτακτα μέτρα. Αλλά αυτή είναι η ευθύνη μας ως η κεντρική τράπεζα της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της» υπογράμμισε.

Κατά τον Ιταλό τραπεζίτη, η ΕΚΤ δεν είναι ένα πολιτικό όργανο αλλά είναι αποφασισμένη να αναλάβει τις ευθύνες της ως θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Εκείνοι που θέλουν να πάνε πίσω στο παρελθόν παρανοούν η σημασία της ζώνης του ευρώ. Εκείνοι που ισχυρίζονται ότι μόνο μια πλήρης ομοσπονδία μπορεί να είναι βιώσιμη θέτει τον πήχη πολύ ψηλά. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια σταδιακή και δομημένη προσπάθεια για την ολοκλήρωση της ΟΝΕ. Αυτό θα δώσει τελικά το ευρώ τα σταθερά θεμέλια που του αξίζουν» κατέληξε.