Τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ αποτελούν μοναδική ελπίδα για αναθέρμανση των δραστηριοτήτων των μηχανικών αυτή την περίοδο, υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Ι.Αλαβάνος (στη φωτογραφία), ο οποίος τονίζει ότι ο κλάδος πλήττεται από την οικονομική κρίση.

– Πλήττονται οι μηχανικοί από τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, και πώς; «Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι μέτρα πλαισίου. Αλίμονο αν στην εξειδίκευσή τους ακολουθηθεί η ίδια ισοπεδωτική λογική.

Οι μηχανικοί, με αποστολή την ανάπτυξη και την πρόοδο, πλήττονται και ως επιστήμονες, εργαζόμενοι, πολίτες. Από μέτρα που δεν συνοδεύονται από στρατηγικές εξόδου, με διαδικασίες που ακυρώνουν την ουσία της διαβούλευσης και με στόχευση- που δεν έχει ευχολογικό χαρακτήρα- προς αυτούς που υφίστανται την κρίση αλλά δεν κέρδισαν από αυτήν».

– Πιστεύετε ότι θα αφαιρεθούν πόροι από το ΤΣΜΕΔΕ; Ποιες επιπτώσεις θα υπάρξουν στην Τράπεζα Αττικής; «Η κυβέρνηση, με την πρόταση για κοινή αξιοποίηση των αποθεματικών από ανεξάρτητο φορέα, αποδεικνύει ότι ψάχνει από ποια ασφαλιστικά ταμεία θα αφαιρέσει πόρους.

Το ΤΣΜΕΔΕ έχει αναλογικά τα περισσότερα, αλλά και την καλύτερη διαχείριση αποθεματικών απ΄ οποιοδήποτε Ταμείο.

Οι στόχοι αποκαλύπτονται από το παρελθόν. Το μεγάλο πρόβλημα στα Ταμεία ξεκίνησε όταν το κράτος εκμεταλλευόταν για χρόνια άτοκα τις καταθέσεις τους σε περιόδους μεγάλου πληθωρισμού.

Η αποξένωση της διαχείρισης των αποθεματικών από τους ασφαλισμένους ισοδυναμεί με κατάσχεση της εξ αδιαιρέτου περιουσίας τους. Είναι απολύτως απορριπτέα. Η πρώτη πράξη που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση μόλις “έσκασαν” τα τοξικά ομόλογα ήταν να αντικαταστήσει από τις διοικήσεις των Ταμείων τους “μάνατζερ” με εκπρόσωπους των ασφαλισμένων.

Τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ ανήκουν σε αυτούς που τα δημιούργησαν. Δεν αποτελούν, μόνο, ασφάλεια για το ύψος των συντάξεών τους. Αξιοποιούνται για εγγυοδοσία και χρηματοδότηση των μηχανικών που δεν έχουν την οικονομική επιφάνεια να συναλλαγούν με τις τράπεζες. Αποτελούν μοναδική ελπίδα για αναθέρμανση των δραστηριοτήτων τους αυτή την περίοδο.

Για την Τράπεζα Αττικής μια τέτοια κίνηση θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη σύνθεση των πελατών και στη σημερινή ανοδική πορεία της».

– Τι αλλάζει στη φορολόγηση των μηχανικών;

«Για το 1% των οικονομικά ενεργών πολιτών, όσων δηλαδή μηχανικών ασκούν ελευθέριο επάγγελμα, η φορολόγηση θα γίνεται επί εσόδων, από τα οποία θα αφαιρείται μικρό μόνο μέρος των πραγματικών δαπανών τους. Αυτό θα οδηγήσει σε ένα κυνήγι πλαστών αποδείξεων, σε εξαγορά συνειδήσεων, σε βέβαιη μείωση των εσόδων του κράτους. Υπό τον ψευδεπίγραφο τίτλο της εισαγωγής του λογιστικού προσδιορισμού για τους μηχανικούς έχουμε την κατάργησή του. Επαναφέρεται το προηγούμενο σύστημα, το οποίο καταργήθηκε γιατί οδηγούσε σε έναν αδυσώπητο και στο σύνολό του αθέμιτο ανταγωνισμό».

– Θα υπάρξουν επιπτώσεις στην οικοδομή; «Τα φορολογικά μέτρα δεν μπορούν να αποκόπτονται από τα κίνητρα που προσδιορίζουν στο σύνολό τους μια οικονομική πολιτική. Στην περίπτωση της οικοδομής, νέας και υπάρχουσας, το συνολικό ισοζύγιο παρεμβάσεων πρέπει να είναι δραστικά θετικό».