Προς νομιμοποίηση και όχι «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων προσανατολίζεται η κυβέρνηση, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα χρησιμοποιήσει το πολεοδομικό εργαλείο της μεταφοράς συντελεστή δόμησης προκειμένου να νομιμοποιηθούν χώροι που άλλαξαν χρήση.

Οι ρυθμίσεις που ισχύουν για τους ημιυπαίθριους αναμένεται να ακυρωθούν με νέο νόμο, ο οποίος θα διασφαλίζει ότι δεν θα επαναληφθεί το φαινόμενο της αυθαίρετης αλλαγής χρήσης στις νέες οικοδομές με τη θέσπιση νέων όρων δόμησης. Θα ακολουθήσουν οι ρυθμίσεις για τους χώρους που άλλαξαν χρήση στις υπάρχουσες οικοδομές, οι οποίες θα ισχύσουν από το 2010.

Ειδικότερα, με νέο νόμο που θα βάζει τέλος στην αυθαιρεσία στις οικοδομές αναμένεται να καταργηθεί η νομοθετική ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων, καθώς και των υπογείων και ισογείων που άλλαξαν χρήση, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες. Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση, που σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα προωθήσει άμεσα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, οι χώροιπου άλλαξαν χρήση θα νομιμοποιηθούν κατά τα πρότυπα προηγούμενου νόμου που εφαρμόστηκε για τα υπόγεια και ισόγεια πολυκατοικιών, χωρίς αυτή η νομιμοποίηση