Σε μια περίοδο κατά την οποία κυριαρχεί η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στην ελληνική και στη διεθνή οικονομία, ενισχύεται ο προβληματισμός των δανειοληπτών για το επιτόκιο που πρέπει να διαλέξουν για το στεγαστικό τους δάνειο και, κυρίως, αν πρέπει να προτιμήσουν σταθερό ή κυμαινόμενο.

Η τελική επιλογή εξαρτάται από τον βαθμό ρίσκου που είναι διατεθειμένοι οι δανειολήπτες να πάρουν και από τις προσδοκίες που έχουν για το πώς θα κινηθούν, μελλοντικά, τα επιτόκια.

Ετσι, αν κάποιος θέλει να αναλάβει έναν βαθμό ρίσκου, τότε θα προτιμήσει στεγαστικό δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο ώστε να εκμεταλλευθεί τα πρώτα χρόνια των χαμηλών (και πιθανώς μειουμένων) επιτοκίων και, στη συνέχεια, να μετατρέψει το κυμαινόμενο επιτόκιο σε σταθερό.

Επίσης μπορεί να λεχθεί ότι σε περιόδους πτώσης των επιτοκίων είναι προτιμότερη η επιλογή κυμαινόμενων επιτοκίων. Συνεπώς, αν οι δανειολήπτες πιστεύουν ότι τα επιτόκια θα κινηθούν πτωτικά, τότε επιλέγουν κυμαινόμενο επιτόκιο.

Η επιλογή κυμαινόμενου επιτοκίου εξασφαλίζει το πλεονέκτημα ότι οι δόσεις θα μειωθούν όταν μειωθούν τα επιτόκια, αλλά συνεπάγεται και μειονεκτήματα, όπως τη δυσκολία του προγραμματισμού δαπανών όταν μεταβάλλονται τα επιτόκια, καθώς και την αύξηση των δόσεων σε περίπτωση ανόδου των επιτοκίων.

Για όσους δανειολήπτες δεν επιθυμούν να λάβουν ρίσκο η καλύτερη λύση είναι να λάβουν στεγαστικό δάνειο με σταθερό επιτόκιο. Εξάλλου η διαφορά μεταξύ κυμαινόμενων και σταθερών επιτοκίων, για αρκετές διάρκειες δανείων, δεν είναι μεγάλη. Επίσης, η επιλογή σταθερού επιτοκίου είναι προτιμότερο να γίνεται σε περιόδους ανόδου των επιτοκίων. Ετσι, αν οι δανειολήπτες πιστεύουν ότι τα επιτόκια θα κινηθούν ανοδικά, τότε επιλέγουν δάνειο σταθερού επιτοκίου.

Τα δάνεια σταθερού επιτοκίου παρέχουν ασφάλεια σε περιπτώσεις μεταβολών των επιτοκίων, δίνουν δυνατότητα επιλογής χρονικών περιόδων σταθερού επιτοκίου και καθιστούν ευκολότερη την κατάρτιση του προϋπολογισμού στη διάρκεια της περιόδου σταθερού επιτοκίου. Το μειονέκτημά τους είναι ότι οι δανειολήπτες δεν γνωρίζουν το ύψος του κυμαινόμενου επιτοκίου που θα ισχύσει μετά τη λήξη της περιόδου σταθερού επιτοκίου.

Ο κ. Ν. Παπαγεωργίου είναι υπεύθυνος Προϊόντων Στεγαστικής Πίστης της Αspis Βank.