Το 2012 η ευρωζώνη θα φλερτάρει µε την ύφεση, προβλέπουν πλέον οι οικονοµολόγοι των µεγάλων επενδυτικών τραπεζών, ενώ σύµφωνα µε τη Schroders οι ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν χάσει την ευκαιρία τους να αποτρέψουν µια νέα πιστωτική κρίση, η οποία βρίσκεται προ των πυλών. Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστηµα εξάλλου, µετά και την κατάρρευση των ιταλικών οµολόγων, βρίσκεται σε κίνδυνο – και αυτά δεν αποτελούν καλά νέα ούτε για την Ελλάδα. Οι ανάγκες αναχρηµατοδότησης παραδείγµατος χάριν του ιταλικού χρέους ανέρχονται για το 2012 στα 275 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει το 17% του ανεξόφλητου χρέους της χώρας και αυτό σηµαίνει πως µε την υπάρχουσα δυναµική ο στόχος αναχρηµατοδότησης για το 2012 είναι ανέφικτος. Οπως προβλέπει και η UBS, τα δύο πρώτα τρίµηνα του νέου έτους η ύφεση στην ευρωζώνη θα κυµανθεί στο 0,1% µε τις Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία να προστίθενται στις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση το ίδιο διάστηµα. Για το σύνολο του έτους πάντως από τις µεγάλες οικονοµίες µόνον η Ισπανία και η Ιταλία θα κλείσουν τη χρονιά µε αρνητική ανάπτυξη, ενώ συνολικά η ευρωζώνη θα σηµειώσει οριακή οικονοµική µεγέθυνση 0,2% το ίδιο διάστηµα.

Υφεση «βλέπει» στην Ευρώπη το 2012 και η Societe Generale, καθώς όπως εκτιµά οι επιπτώσεις από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους αποδεικνύονται χειρότερες του αναµενόµενου. Σύµφωνα µε τη γαλλική τράπεζα, οι δυσµενείς οικονοµικές συνθήκες, κλιµακούµενες από την αποτυχία της επίλυσης χρέους στην ευρωζώνη, θα οδηγήσουν σε αύξηση του κόστους δανεισµού, πτώση της εµπιστοσύνης και τελικά σε αρνητικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις παγώνουν τις προσλήψεις και τα επενδυτικά τους σχέδια, καθώς η κρίση έχει µετατεθεί πλέον στην πραγµατική οικονοµία.

Και ενώ οι οικονοµολόγοι προβλέπουν µία ακόµη χρονιά ύφεσης για την ελληνική οικονοµία, η Morgan Stanley εκτίµησε πως η κίνηση της Ευρώπης να αφήσει για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόµενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ανοίγει το «κουτί της Πανδώρας». Από την πλευρά της, η Goldman Sachs εκτίµησε πως θα είναι πολύ δύσκολο για τις χώρες της ευρωζώνης να παραµείνουν στο κοινό νόµισµα εφόσον επικρατήσει η γερµανική εκδοχή της δηµοσιονοµικής ενοποίησης.

Υψηλό ρίσκο νέας ύφεσης στην Ευρώπη βλέπει πάντως και το 70% των επενδυτών που συµµετείχαν σε σχετική δηµοσκόπηση της Fitch. Το προηγούµενο τρίµηνο την ίδια απάντηση είχε δώσει το 40% των ερωτηθέντων και πριν από δύο τρίµηνα το 21%.

Απαισιοδοξία για την άμβλυνση της οικονομικής συρρίκνωσης

Υφεση 6% το 2011 και 5% το 2012 προβλέπει για την ελληνική οικονομία η μονάδα οικονομικής ανάλυσης και αγορών της Τράπεζας Πειραιώς. Οι προσδοκίες για τη νέα χρονιά παραμένουν σημαντικά αρνητικές, καθώς στην παρούσα συγκυρία δεν είναι διαθέσιμοι οι κατάλληλοι μηχανισμοί οι οποίοι θα επιτρέψουν μια άμβλυνση της οικονομικής συρρίκνωσης. Η απαισιοδοξία της τράπεζας πηγάζει από το γεγονός ότι το βασικό χαρακτηριστικό του συνόλου των μέτρων που περιέχονται στον προϋπολογισμό του 2012 είναι η «ακυκλικότητά» τους.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ