Εκτακτη εισφορά στα ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα

Ο κ. Ευστ. Τσάρας ερωτά: «Θα ήθελα να ξέρω σχετικά µε την έκτακτη εισφορά για αυτοκίνητο 2.000 cc από ποιο έτος ισχύει. ∆ιάβασα ότι πρέπει να την πληρώσουν όταν η άδεια κυκλοφορίας είναι από 1.1.2002. Είναι σωστό; Παίρνω στο υπουργείο Οικονοµικών εδώ και µία εβδοµάδα και δεν το σηκώνει κανείς. Αυτό είναι επιεικώς κωλοχανείο και όχι υπουργείο».

Απάντηση:

Σύµφωνα µε τη διά ταξη της περίπτωσης α’ της παρ. 2 του άρθρου 30 του Ν. 3986/2011, από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς εξαιρούνται τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης µε παλαιότητα άνω των 10 ετών από το έτος της πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα, καθώς και τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης αναπήρων, τα οποία απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας.

Επικαρπία και αγορά πρώτης κατοικίας

Ο κ. Αθ. Αθανασιάδης ερωτά: «Είµαι παντρεµένος, µε ένα παιδί. Η µητέρα µου θέλει να µου δώσει την επικαρπία σε ένα διαµέρισµα 53 τ.µ. Επειδή αυτό είναι µικρό, θέλω να αγοράσω διαµέρισµα περίπου 80 τ.µ. Το ερώτηµα είναι: Αν η µητέρα µου µού δώσει την επικαρπία θα πληρώσω φόρο (α’ κατοικίας) για την απόκτηση του µεγαλύτερου διαµερίσµατος; Θα θεωρείται ότι έχω πρώτη κατοικία ήδη;».

Απάντηση:

1. Προϋπόθεση για να παρασχεθεί η δυνατότητα αγοράς πρώτης κατοικίας χωρίς την καταβολή φόρου µεταβίβασης ή την καταβολή µειωµένου φόρου είναι ο αγοραστής, ή ο άλλος σύζυγος, ή τα ανήλικα παιδιά τους να µην έχουν δικαίωµα πλήρους κυριότητας, ή οίκησης, ή επικαρπίας σε κατοικία ή σε ιδανικό µερίδιο αυτής που πληροί τις στεγαστικές ανάγκες αυτής, ή δικαίωµα πλήρους κυριότητας σε οικόπεδο οικοδοµήσιµο, ή σε ιδανικό µερίδιο οικοπέδου στο οποίο αντιστοιχεί εµβαδόν κτίσµατος που πληροί τις στεγαστικές τους ανάγκες και βρίσκεται σε δηµοτικό ή κοινοτικό διαµέρισµα µε πληθυσµό άνω των 3.000 κατοίκων. Για την έννοια του οικοπέδου έχουν εφαρµογή οι σχετικές πολεοδοµικές διατάξεις.

2. Σύµφωνα µε τις διατάξεις της παρ. 13 του άρθρου 1 του Ν. 1078/1980, οι δικές σας στεγαστικές ανάγκες καλύπτονται µε εµβαδόν κατοικίας 90 τ.µ. Συνεπώς αν η µητέρα σας µεταβιβάσει σε εσάς την επικαρπία κατοικίας 53 τ.µ., το γεγονός αυτό δεν σας στερεί το δικαίωµα να αγοράσετε άλλη κατοικία µεγαλύτερου εµβαδού µε απαλλαγή από το φόρο µεταβίβασης.

Καταβολή του τέλους ακινήτων

Η κ. Μαρία Δημάκου ερωτά: «Θα ήθελα να µε ενηµερώσετε σε ποια εγκύκλιο του υπουργείου Οικονοµικών αναφέρεται ο αριθµός δόσεων για το ειδικό τέλος ακινήτων του λογαριασµού της ∆ΕΗ γιατί στον λογαριασµό που µας ήρθε αναφέρεται όλο το ποσό και ειδικότερα αναφέρει δόσεις 2 από 2».

Απάντηση:

Σύµφωνα µε τη διάταξη της παρ. 9 του άρθρου 53 του Ν. 4021/2011, το ειδικό τέλος ακινήτων συνεισπράττεται από τη ∆ΕΗ και τους εναλλακτικούς προµηθευτές ηλεκτρικού ρεύµατος για το έτος 2011 σε δύο (2) ισόποσες δόσεις από τον Οκτώβριο του 2011 ως τον Ιανουάριο του 2012.

Προβλέπεται η διακοπή ρεύματος

Η κ. Αννα Σαμουήλ ερωτά: «Ακούω κάθε ηµέρα από τα µέσα ενηµέρωσης ότι αν δεν πληρωθεί το χαράτσι του τέλους στα ακίνητα που ηλεκτροδοτούνται, η ∆ΕΗ θα διακόψει την ηλεκτροδότηση του ακινήτου. Από ποια διάταξη προβλέπεται κάτι τέτοιο; Αν υπάρχει διάταξη, αυτή δεν νοµίζετε ότι παραβιάζει το Σύνταγµα;».

Απάντηση:

1. Στη διάταξη της παρ. 11 του άρθρου 53 του Ν. 4021/2011 ορίζεται πως αν δεν καταβληθεί το ειδικό τέλος ακινήτων, η ∆ΕΗ και οι εναλλακτικοί προµηθευτές ηλεκτρικού ρεύµατος προβαίνουν στην έκδοση εντολής διακοπής της ηλεκτροδότησης του καταναλωτή προς τον διαχειριστή του δικτύου, ο οποίος προβαίνει σε διακοπή της σύνδεσης και δεν την επαναχορηγούν µέχρι να εξοφληθεί το οφειλόµενο τέλος. Αν δεν ζητηθεί η επαναχορήγηση του ηλεκτρικού ρεύµατος, η ∆ΕΗ και οι εναλλακτικοί προµηθευτές ρεύµατος, αφού διαγράψουν τον υπόχρεο καταναλωτή, γνωστοποιούν τη διαγραφή στο ελληνικό ∆ηµόσιο, ώστε να µεριµνήσει για την είσπραξη του οφειλόµενου τέλους, σύµφωνα µε τις διατάξεις του Κώδικα για την Είσπραξη ∆ηµοσίων Εσόδων. Αν δεν εξοφληθεί το ειδικό τέλος, δεν επιτρέπεται η αλλαγή προµηθευτή ηλεκτρικού ρεύµατος. Αν δεν ζητηθεί η διακοπή της σύνδεσης, µε απόφαση του υπουργού Οικονοµικών, επιβάλλεται σε βάρος της ∆ΕΗ ή του εναλλακτικού προµηθευτή ηλεκτρικού ρεύµατος και υπέρ του ∆ηµοσίου, πρόστιµο 160 µε το τέλος που δεν καταβλήθηκε προσαυξηµένο κατά 25%.

2. Η συνταγµατικότητα της διάταξης αυτής θα κριθεί από τα δικαστήρια.

Επιστροφή φόρου με αποδείξεις

Η κ. Στέλλα Γιατρά ερωτά: «Κατατέθηκε φορολογική δήλωση οικονοµικού έτους 2011 (χρήση 2010) µε εισόδηµα υπόχρεου 48.000 και συζύγου 7.000 ευρώ. Προσκοµίστηκαν αποδείξεις 18.000 ευρώ και στο εκκαθαριστικό η ωφέλεια από αποδείξεις βγήκε µόνο 39 ευρώ. Προφανώς πρόκειται για λάθος(;). Η ωφέλεια κανονικά δεν έπρεπε να είναι περίπου 600 ευρώ; Τι πρέπει να κάνουµε σε αυτή την περίπτωση; Με ποια διαδικασία θα διορθωθεί το εκκαθαριστικό και θα πάρουµε τη διαφορά πίσω;».

Απάντηση:

1. Οι αποδείξεις δαπανών µερίζονται, σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 9 του ΚΦΕ, ανάλογα µε το εισόδηµα κάθε συζύγου προκειµένου να κριθεί αν καλύπτουν για κάθε σύζυγο το απαιτούµενο από τον νόµο ποσό και αν ακόµη προκύπτει περίπτωση επιστροφής φόρου. Κατά συνέπεια, το ποσό των 18.000 ευρώ αποδείξεων δαπανών θα µερισθεί ανάλογα µε το εισόδηµα που δηλώθηκε από κάθε έναν από εσάς. Ετσι:

Αποδείξεις δαπανών του συζύγου:

18.000×48.000/55.000= 15.709

Αποδείξεις δαπανών της συζύγου:

18.000×7.000/55.000= 2.291

Ο σύζυγος είχε υποχρέωση να προσκοµίσει αποδείξεις 12.000 ευρώ, προσεκόµισε αποδείξεις 15.709 ευρώ, ποσό το οποίο περιορίζεται στα 15.000 ευρώ που αποτελεί το ποσό που έχει ορισθεί ως ανώτατο όριο για επιστροφή φόρου. Συνεπώς, 15.000-12.000= 3.000 ευρώ, ποσό στο οποίο υπολογίζεται η επιστροφή φόρου, δηλαδή 3.000×10%= 300 ευρώ. Η σύζυγος είχε υποχρέωση να προσκοµίσει αποδείξεις δαπανών 700 ευρώ, προσεκόµισε όµως αποδείξεις 2.291 ευρώ, συνεπώς θα έχει επιστροφή φόρου (2.291-700) x10%= 159 ευρώ. Εκείνο που πρέπει κατ’ αρχάς να κάνετε είναι να επισκεφθείτε την αρµόδια ∆ΟΥ να δείτε πού οφείλεται το λάθος. Από εκεί και πέρα θα πρέπει µε αίτησή σας να ζητήσετε νέα εκκαθάριση της φορολογικής σας δήλωσης.

Αίτησης διόρθωσης εμβαδού ακινήτου

Ο κ. Χαρ. Στουρνάρης ερωτά: «Δηλώνω στο ΕΤΑΚ βάσει οικοδομικής άδειας για κύριους χώρους 117,85 τ.μ. και για βοηθητικούς χώρους 131,03 τ.μ. (συνολικό εμβαδόν 131,03 τ.μ. – υπόγειο). Ο δήμος μου χρεώνει για ΤΑΠ το σύνολο, άρα 249 τ.μ., και έτσι ήρθε το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών με 249 τ.μ. Διάβασα ότι για το ΕΕΤΗΔΕ υπολογίζεται το εμβαδόν, μπορώ να κάνω αίτηση για διόρθωση;».

Απάντηση:

1. Το ΕΤΑΚ του Ν. 3634/2008 υπολογίστηκε με βάση το εμβαδόν των ακινήτων όπως αυτό έχει αναγραφεί στο έντυπο Ε9.

2. Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) του Ν. 2130/1993, το οποίο εισπράττεται από τη ΔΕΗ για λογαριασμό των δήμων, υπολογίζεται με βάση το εμβαδόν των ακινήτων όπως αυτό έχει γνωστοποιηθεί στη ΔΕΗ από τους δήμους. Με τον εμβαδόν αυτό θα υπολογιστεί και το νέο ειδικό τέλος ακινήτων. Αν αυτό το εμβαδόν δεν είναι σωστό, θα πρέπει με αίτηση του ενδιαφερόμενου που θα υποβληθεί στον δήμο που ανήκει το ακίνητο να ζητηθεί η διόρθωση του εμβαδού.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ