Φανταστείτε να ερχόταν στην Ελλάδα ένας Κινέζος και να αγόραζε µια έκταση όση η Ζάκυνθος. Αν και ενδεχοµένως τέτοιου είδους κινήσεις να αποτελούσαν µια λύση στα προβλήµατά µας, µια τέτοια απόφαση θα κολλούσε τη ρετσινιά του εθνικού µειοδότη σε όποιον την ενέκρινε. Στην Ισλανδία, όµως, βλέπουν αλλιώς τα πράγµατα.


Το µόνο κοινό που έχει η Ισλανδία µε την Ελλάδα είναι ότι και οι δύο χώρες πέρασαν (η πρώτη) και περνούν (η δεύτερη) τη µεγαλύτερη οικονοµική κρίση στην ιστορία τους. Η Ισλανδία την ξεπέρασε σχετικά σύντοµα και βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να υποδέχεται σήµερα ξένες επενδύσεις στο έδαφός της. Με την πιο αµφιλεγόµενη όµως από αυτές η χώρανησί των 320.000 κατοίκων στον Βόρειο Ατλαντικό θα εκχωρήσει ούτε λίγο ούτε πολύ το 0,3% του εδάφους της στον κινέζο επενδυτή Χουάνγκ Νούµπο για να δηµιουργήσει τουριστικές επιχειρήσεις.

Ποιο το κακό, θα αναρωτηθείτε, και ευλόγως;

Το γεγονός ότι ο Χουάνγκ προέρχεται από µια χώρα στην οποία η έννοια της κρατικής ιδιοκτησίας µε την ιδιωτική είναι σε αρκετές περιπτώσεις ταυτόσηµη, σε συνδυασµό µε τον ιδιόµορφο χαρακτήρα του εγχειρήµατος ήταν αρκετό για να γεννήσει θεωρίες συνωµοσίας, που φαίνεται ότι δεν γνωρίζουν σύνορα.

Ο κινέζος επενδυτής δηλώνει γοητευµένος από το ιδιαίτερο τοπίο της Ισλανδίας και η απόφασή του να δώσει σχεδόν 10 εκατ. δολάρια για να αγοράσει µια τόσο µεγάλη έκταση στο άγονο και πετρώδες βορειοδυτικό τµήµα της Ισλανδίας και να φτιάξει εκεί τις τουριστικές επιχειρήσεις του µοιάζει µε γνήσια επενδυτική παρόρµηση.

Να όµως που η περιοχή γειτνιάζει µε ένα µεγάλο φυσικό λιµάνι, πράγµα που γεννά φόβους για κινεζικό έλεγχο σε µια περιοχή µε στρατηγική σηµασία για τη διεθνή ναυσιπλοΐα.

Η περιοχή αυτή θα αποκτήσει ακόµη µεγαλύτερη σηµασία µε την κλιµατική αλλαγή και το λιώσιµο των πάγων. Οι Κινέζοι ετοιµάζονται από τώρα, λένε οι ανησυχούντες, για την εποχή που η θάλασσα γύρω από την Ισλανδία δεν θα είναι παγωµένη ένα µεγάλο διάστηµα κάθε χρόνο και θέλουν από τώρα να πιάσουν µια καλή θέση για να είναι έτοιµοι όταν θα περνούν από εκεί τα εµπορικά πλοία που διασχίζουν τον Ατλαντικό.

Το γεγονός ότι η Ισλανδία είναι µέλος του ΝΑΤΟ και οι κυβερνητικές διασυνδέσεις του Χουάνγκ στο Πεκίνο είναι αρκετά για να τροφοδοτήσουν τις θεωρίες που προαναφέραµε.

«Λάθος» απαντά ο κινέζος επιχειρηµατίας, ο οποίος υπολογίζει να δαπανήσει ως και 100 εκατ. δολάρια για να φτιάξει το θέρετρο των ονείρων του, που θα συνδυάζει την οικολογία (το έργο βρίσκεται κοντά σε δύο εθνικά πάρκα της Ισλανδίας), τον περιβαλλοντικό τουρισµό και το γκολφ (θα κατασκευαστεί και το σχετικό γήπεδο).

«Πρόκειται για µια καθαρά ιδιωτική επένδυση» τονίζει ο ίδιος. «Η φύση εκεί είναι πολύ όµορφη» προσθέτει και αναφέρεται στο γκολφ, στην ορεινή ποδηλασία και στις περιηγήσεις µε αεροπλάνο που θα κάνουν οι ένοικοι του resort. Τους υπολογίζει σε 10.000 τον χρόνο για να µπορεί να βγάζει τα λεφτά του, αν και οι επικριτές του σχεδίου τονίζουν ότι η περιοχή είναι δύσκολα προσβάσιµη και απέχει πολύ από την πρωτεύουσα Ρέικιαβικ, όπου βρίσκεται το µοναδικό διεθνές αεροδρόµιο της χώρας. «∆εν θα πήγαινα εκεί αν είχα άλλες βλέψεις εκτός από τουριστικές» καταλήγει.

Με «σύμμαχο» τον πρόεδρο

Ο κινέζος επιχειρηµατίας έχει «σύµµαχό» του τον πρόεδρο της Ισλανδίας Ολαφουρ Ράγκναρ Γκρίµσον, ο οποίος τα «έχει πάρει» µε Ευρωπαίους και Αµερικανούς για την ανταπόκρισή τους στην κρίση της χώρας του πριν από τρία χρόνια. Αν και η Ισλανδία έλαβε λίγο περισσότερα από 2 δισ. δολάρια από το ∆ΝΤ για να ξελασπώσει, ο πρόεδρός της τα έχει βάλει µε τις Βρυξέλλες επειδή, όπως λέει, δεν στήριξαν τη χώρα του όσο θα ήθελε στη διένεξή της µε τη Βρετανία και την Ολλανδία µε αφορµή την κατάρρευση της τράπεζας Icesave. Ο επί τρεις πενταετίες πρόεδρος της Ισλανδίας κατηγορεί επίσης τις Ηνωµένες Πολιτείες ότι από τη στιγµή που έκλεισαν την αεροπορική τους βάση στο Ρέικιαβικ, έχουν ρίξει µαύρη πέτρα πίσω τους.

Γι’ αυτόν τον λόγο έχει ρίξει τα δίχτυα του (ας µην ξεχνάµε ότι οι Ισλανδοί είναι κορυφαίοι ψαράδες…) προς Κίνα και Ινδία µεριά, σε αναζήτηση επενδύσεων και γενικότερης στήριξης. Τα τελευταία έξι χρόνια έχει επισκεφθεί το Πεκίνο πέντε φορές. Η ανεξάρτητη θέωρηση των πραγµάτων τον φέρνει πολλές φορές σε σύγκρουση µε την επίσηµη πολιτική της κυβέρνησης της χώρας, που επιδιώκει να βάλει την Ισλανδία στην ΕΕ – ίσως και µέσα στο 2012 – και να διατηρήσει τις καλές της σχέσεις µε τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και την Ουάσιγκτον. Πολλές από τις αντιδράσεις στο επενδυτικό σχέδιο του Χουάνγκ προέρχονται µέσα από τους κόλπους της ισλανδικής κυβέρνησης. Αλλά ο πρόεδρος µοιάζει ενθουσιασµένος µε την προοπτική να έρθουν κινεζικά κεφάλαια στη χώρα του.

WHO IS WHO

ΗΛΙΚΙΑ:

51

ΣΠΟΥΔΕΣ:

Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.

ΚΑΡΙΕΡΑ:

Εχει εργαστεί στην υπηρεσία Προπαγάνδας του κινεζικού καθεστώτος και στο υπουργείο που είναι αρμόδιο για τα δημόσια έργα και τις κατασκευές. Μετά τα 30 δημιούργησε τον όμιλο Zhongkun, που διαχειρίζεται ακίνητα και τουριστικά θέρετρα στην Κίνα.

ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ:

Το Forbes την υπολογίζει σε 890 εκατ. δολάρια και τον κατατάσσει στη θέση 161 της λίστας με τους πλουσιότερους Κινέζους.

ΣΧΕΔΙΑ:

Να μετατρέψει σε eco-chic ξενοδοχείο μια έκταση 300 τετρ. χλμ. στην Ισλανδία.

ΧΟΜΠΙ:

Ορειβασία. Εχει ανέβει στο Εβερεστ, στο Κιλιμάντζαρο και στις περισσότερες ψηλές βουνοκορφές. Εχει επίσης πάει στον Βόρειο και στον Νότιο Πόλο.

ΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ:

Οτι εκτός από επιχειρηματίας είναι και ποιητής, με σημαντικές λογοτεχνικές διακρίσεις στην πατρίδα του.



ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ