Επισήµως ο Αλαν Κρούγκερ δεν έχει ακόµη αναλάβει τη θέση του, αφού η έγκριση του διορισµού του (µια τυπική διαδικασία) εκκρεµεί ενώπιον του Κογκρέσου. Εποµένως το πακέτο που ανακοίνωσε ο Οµπάµα δεν φέρει την υπογραφή του. Ο Κρούγκερ είναι όµως ειδικός στο θέµα της ανεργίας και η ανακοίνωση του διορισµού του στις 29 Αυγούστου µόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρηθεί.

Ο Κρούγκερ αναλαµβάνει το καίριο πόστο στον Λευκό Οίκο σε µια περίοδο κατά την οποία ο Οµπάµα κάνει ό,τι µπορεί για να µειώσει την ανεργία και να οδηγήσει την αµερικανική οικονοµία στην ανάκαµψη, έναν χρόνο πριν από τις εκλογές του 2012, οι οποίες θα κρίνουν αν θα µείνει στην Ουάσιγκτον για µια δεύτερη θητεία ή αν θα πάει σπίτι του.

Τα νούµερα είναι εις βάρος του και όχι µόνο ο δείκτης της ανεργίας που βρίσκεται στο 9,1%: ∆ηµοσκόπηση της «Washington Post» και του ABC News ανεβάζει στο 60% το ποσοστό των Αµερικανών που δηλώνει ότι είναι αντίθετο µε την οικονοµική πολιτική του Οµπάµα και µόνο το 43% εγκρίνει τη δουλειά του. Ανάλογο ποσοστό (44%) στο ίδιο ερώτηµα δίνει άλλη δηµοσκόπηση του NBC News και της «Wall Street Journal», ενώ µια τρίτη έρευνα (Politico και Πανεπιστήµιο George Washington) δείχνει ότι το 72% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η χώρα βαδίζει προς λάθος κατεύθυνση.

Η επιλογή του Κρούγκερ υποδηλώνει την απόφαση του Οµπάµα να δώσει έµφαση στη δηµιουργία νέων θέσεων εργασίας. «Ο Αλαν αντιλαµβάνεται τις µεγάλες προκλήσεις που αντιµετωπίζει η χώρα µας» ανέφερε ο Οµπάµα την ηµέρα που ανακοίνωσε τον διορισµό του Κρούγκερ στη θέση του Οσταν Γκούλσµπι, ενός εκ των παλαιοτέρων συνεργατών του, ο οποίος αποφάσισε να αφήσει την Ουάσιγκτον και να επιστρέψει στα διδακτικά του καθήκοντα στο Πανεπιστήµιο του Σικάγου. Και συµπλήρωσε: «Και έχω εµπιστοσύνη ότι θα µας βοηθήσει να τις αντιµετωπίσουµε ως ένας εκ των επικεφαλής του οικονοµικού επιτελείου µου».

Πίσω από τις φιλοφρονήσεις, οι οποίες είναι «εκ των ων ουκ άνευ» σε τέτοιες περιπτώσεις, κρύβεται αυτό πουοι «Financial Times» αποκάλεσαν «φυσική επιλογή» για τον Οµπάµα. Ο Κρούγκερ είναι γνωστός για το έργο του σε τοµείς όπως ο κατώτατος µισθός και οι αιτίες που προκαλούν τις ανισότητες στο εισόδηµα. Είναι εξάλλου πρόσωπο οικείο σε όλο το επιτελείο του Οµπάµα, αφού στα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από αυτόν εργαζόταν στο υπουργείο Οικονοµικών, ενώ είχε εργαστεί και στο υπουργείο Εργασίας επί προεδρίας Κλίντον (∆ηµοκρατικός γαρ).

Στο υπουργείο Οικονοµικών επεξεργάστηκε µεταξύ άλλων το πρόγραµµα χορήγησης φορολογικών απαλλαγών σε όσους εργοδότες έκαναν προσλήψεις ανέργων (Hire Act) και εισηγήθηκε τη δηµιουργία ενός ταµείου που χορηγεί κεφάλαια σε τράπεζες για να δανείζουν περισσότερα σε µικρές επιχειρήσεις.

Τα προγράµµατα αυτά χαρακτηρίστηκαν ατελέσφορα και αν κρίνουµε εκ του αποτελέσµατος ίσως να ήταν, αλλά η απόφαση του Οµπάµα να εντάξει τον Κρούγκερ στο επιτελείο των στενών συνεργατών του δείχνει ότι εµπιστεύεται τουλάχιστον τις ιδέες του.

Η… εκδίκηση της μικροοικονομίας

Π αραδοσιακά τη θέση που καταλαµβάνει ο Κρούγκερ την παίρνει ένας οικονοµολόγος µε ειδίκευση στη µακροοικονοµία. Ο Οµπάµα πρωτοτύπησε και διόρισε έναν οικονοµολόγο που ασχολείται µε τη µικροοικονοµία. Σε αντίθεση µε τη γενικώς κρατούσα άποψη ότι µε την αύξηση του κατώτατου µισθού µειώνεται η απασχόληση, ο Κρούγκερ υποστήριξε, σε βιβλίο που έγραψε το 1997, ότι µια µέτρια αύξηση του µισθού όχι µόνο βελτιώνει το εισόδηµα των εργαζοµένων, αλλά σε ορισµένες περιπτώσεις οδηγεί και σε αύξηση των προσλήψεων.

Το 2009 υποστήριξε την ανάγκη να επιβληθεί φόρος 5% επί της κατανάλωσης από το 2011 και µετά, µε τον οποίο τα έσοδα του κράτους θα µπορούσαν να αυξηθούν κατά 500 δισ. δολάρια τον χρόνο. Στο µεσοδιάστηµα θα ενισχυόταν η κατανάλωση, καθώς ο κόσµος θα έσπευδε να προλάβει να κάνει τις αγορές του προτού εφαρµοστεί ο φόρος. Σε ένα άλλο βιβλίο του µε τίτλο «What Makes A Terrorist: Economics and the Roots of Terrorism» ο Κρούγκερ απορρίπτει την άποψη ότι η φτώχεια και η αµορφωσιά γεννούν την τροµοκρατία.

Χρησιµοποιώντας µικροοικονοµικά στοιχεία που αφορούν τη Χαµάς και τη Χεζµπολάχ, προσπάθησε να αποδείξει ότι οι τροµοκράτες δεν προέρχονται από ένα φτωχό περιβάλλον αλλά, αντιθέτως, ανήκουν σε οικογένειες της µεσαίας τάξης και διαθέτουν ανώτερη µόρφωση. Γι’ αυτόν τον λόγο υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να χάνουν χρόνο και χρήµα µε αναπτυξιακά προγράµµατα προς τις χώρες από τις οποίες προέρχεται η τροµοκρατία.

who is who
ΗΛΙΚΙΑ:

Θα γίνει 51 ετών το ερχόμενο Σάββατο.

ΣΠΟΥΔΕΣ:

Πρώτο πτυχίο στο Cornell με αντικείμενο τις βιομηχανικές και εμπορικές σχέσεις. Διδακτορικό στα Οικονομικά από το Harvard.

ΚΑΡΙΕΡΑ:

Καθηγητής στο Princeton από το 1992 ως σήμερα. Chief Economist στο υπουργείο Εργασίας (1994-1995), Chief Economist στο υπουργείο Οικονομικών (2009-2010).

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ:

Από το 1946 και μετά οι τρεις οικονομικοί σύμβουλοι που απαρτίζουν το Council of Economic Advisers του Λευκού Οίκου συμβουλεύουν τον αμερικανό πρόεδρο σε θέματα της αρμοδιότητάς τους. Το αν ακολουθεί τις συμβουλές τους είναι άλλο θέμα. Το όργανο αποτελείται από τον πρόεδρο (Κρούγκερ) και δύο μέλη (Κάθριν Εϊμπραχαμ και Καρλ Σαπίρο).

ΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙ’ ΑΥΤΟΝ:

Οτι παίζει συχνά τένις με το πρώην αφεντικό του, τον υπουργό Οικονομικών Τιμ Γκάιτνερ, γεγονός που του εξασφαλίζει πρόσβαση στον στενό κύκλο των συνεργατών του Ομπάμα.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ