Κάθε φορά που ο Στιβ Τζοµπς έδινε τη µάχη ενάντια στον καρκίνο ο Τιµ Κουκ έπαιρνε τη θέση του. Τώρα που ο ιδρυτής της Apple αποφάσισε να δώσει περισσότερο χρόνο στον εαυτό του, τι πιο φυσικό από το να πάρει τη θέση του ο Κουκ; Οριστικά αυτή τη φορά!



εν είναι εύκολο πράγµα να διαδέχεσαι έναν θρύλο, όσο και αν αυτός ο θρύλος έχει σχεδόν την ίδια ηλικία µε σένα και συνεργάζεσαι καθηµερινά µαζί του επί µία δεκαετία. Ο Στιβ Τζοµπς άλλαξε οριστικά τον τρόπο µε τον οποίο προσεγγίζουµε την ψηφιακή τεχνολογία και ο διάδοχός του καλείται σήµερα να παίξει έναν ρόλο για τον οποίο έχει προετοιµαστεί καλά χρόνια τώρα, όντας ουσιαστικά «νούµερο δύο» στην Apple και έχοντας γράψει αµέτρητα χιλιόµετρα δίπλα στο πρώην αφεντικό του.

Αν κρίνουµε από την τιµή της µετοχής της Apple, µόλις ο Τζοµπς ανακοίνωσε ότι δίνει τη θέση του διευθύνοντος συµβούλου στον Κουκ οι περίφηµες αγορές έδωσαν θετική ψήφο στην αλλαγή που σηµειώθηκε στη µεγαλύτερη εταιρεία του κόσµου στον κλάδο της τεχνολογίας. Και γιατί να µην το κάνουν, αφού η πρώτη δήλωση του Κουκ ήταν ότι «η Apple δεν θα αλλάξει»; Αυτονόητη ρήση εκ µέρους του, αφού ένα µοντέλο που είναι πετυχηµένο δεν αλλάζει.

Βεβαίως ο Κουκ δεν είναι Τζοµπς. Οπως λένε όσοι γνωρίζουν καλά και τους δύο, ο Κουκ δεν έχει το επικοινωνιακό χάρισµα του Τζοµπς, που έκανε όλον τον κόσµο να κρέµεται από τα χείλη του κάθε φορά που παρουσίαζε µια καινοτοµία του. ∆εν έχει επίσης την «αύρα» του πρωτοπόρου, την «πατίνα» που απέκτησε ο Τζοµπς στα τόσα χρόνια που διοικούσε την Apple µε ατσάλινη πυγµή. Θα µπορέσει άραγε ο Κουκ να αποτελέσει πηγή έµπνευσης για τους 50.000 εργαζοµένους της εταιρείας; Θα τα βγάλει πέρα µε τα τόσα ανοιχτά µέτωπα που έχει ανοίξει η Apple µε τους ανταγωνιστές της;

Απαντήσεις φυσικά δεν µπορούν να δοθούν από τώρα. Το µόνο βέβαιο είναι ότι ο Κουκ παίρνει µια «προίκα» 75 δισ. δολαρίων (τόσο είναι το ρευστό που έχει η εταιρεία στα ταµεία της) και ότι στα πρώτα βήµατά του έχει να ασχοληθεί µε το πολυαναµενόµενο λανσάρισµα των δύο νέων «καυτών» προϊόντων της Apple: του iPhone 5 το ερχόµενο φθινόπωρο και της νέας εκδοχής του iPad την άνοιξη του 2012. Και φυσικά το iCloud, για τη διαδικτυακή αποθήκευση των αρχείων.

Στις µακροπρόθεσµες προκλήσεις του περιλαµβάνεται η µάχη για το ψηφιακό βίντεο που θα δώσει η Apple, τώρα που κέρδισε µε το iTunes τον πόλεµο για την ψηφιακή µουσική, και ο καθορισµός του τρόπου µε τον οποίο η Apple θα διανέµει το περιεχόµενο εφηµερίδων, περιοδικών και βιβλίων µέσα από τις εφαρµογές της (AppStore).Οσον αφορά το πρώτο θέµα, η Apple ετοιµάζει νέα τεχνολογία για το online κατέβασµα βίντεο, όπου σε αντίθεση µε τον νικηφόρο συνδυασµό iPod και iTunes (εκεί έχει κερδίσει κατά κράτος τους αντιπάλους της) το πεδίο είναι ακόµη ανοιχτό και οι άλλες εταιρείες δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους. Επιπλέον, η επιµονή της να διαθέτει συνδροµές σε εφηµερίδες και περιοδικά µέσω του AppStore κρατώντας ένα ποσοστό για τον εαυτό της προκαλεί αντιδράσεις, µε πιο πρόσφατη την απόφαση του οµίλου Pearson – που εκδίδει µεταξύ άλλων τους «Financial Times» – να αποχωρήσει από εκεί.

Το φτωχόπαιδο από την Αλαπάμα

Το 1998, όταν η Apple βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ο Κουκ «άκουσε το ένστικτό» του και παράτησε την Compaq για να πάει να δουλέψει κοντά στον Τζοµπς. Και δεν έκανε άσχηµα, αφού ο Τζοµπς τον εµπιστεύθηκε απόλυτα, αναθέτοντάς του το «βαρετό» κοµµάτι της δουλειάς: την παραγωγή και τις πωλήσεις. Μέσα σε έναν χρόνο ο Κουκ µεγαλούργησε και κατάφερε να εξαφανίσει τις ζηµιές ύψους 1 δισ. δολαρίων του 1997, επαναφέροντας την εταιρεία στην κερδοφορία.

Ξεκίνησε τότε µια ευρεία διαδικασία αναδιάρθρωσης, που περιλάµβανε τη µείωση των παραγόµενων προϊόντων, τον περιορισµό των διανοµέων και των µεταπωλητών και την ανάθεση µέρους της παραγωγής (outsourcing) σε τρίτους.Το 2000 ο Κουκ πήρε υπό την ευθύνη του τις πωλήσεις ανά τον κόσµο και το 2004 ανέλαβε να αναµορφώσει τη (φθίνουσα τότε) σειρά των Mac.

Αποτέλεσµα η νέα σειρά των iMac και MacBook, που συνεχώς κερδίζει µερίδιο απέναντι στα PC. Το τελευταίο διάστηµα που ο Τζοµπς έλειπε µε αναρρωτική άδεια ο Κουκ έδειξε πάλι την κλάση του πουλώντας 9,25 εκατοµµύρια iPads το τρίµηνο Μαρτίου – Ιουνίου. Το ίδιο διάστηµα η Apple πούλησε 20,3 εκατοµµύρια iPhones, πολύ περισσότερα από όσα περίµεναν οι αναλυτές. Επειτα από αυτά πώς να µην τον εµπιστεύεται απόλυτα ο Τζοµπς;

WHO IS WHO

ΗΛΙΚΙΑ: 50 ετών

ΣΠΟΥΔΕΣ: Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Auburn της Αλαμπάμα και ΜΒΑ από το Duke της Βόρειας Καρολίνας.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Εργένης. Το περιοδικό «Out» τον είχε εφέτος πρώτο στη λίστα με τους πιο ισχυρούς γκέι της Αμερικής. Ο ίδιος δεν έχει μιλήσει ποτέ για τις ερωτικές προτιμήσεις του.



ΚΑΡΙΕΡΑ: Δώδεκα χρόνια στην ΙΒΜ, τρία στην Intelligent Electronics και ένα εξάμηνο στην Compaq, προτού τον «τσιμπήσει» ο Τζομπς το 1998.



ΠΟΣΑ ΠΑΙΡΝΕΙ: Το 2010 έγινε πλουσιότερος κατά 59,1 εκατ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των stock options. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις η εταιρεία τού έδωσε ένα εκατομμύριο επιπλέον μετοχές, χρηματιστηριακής αξίας περίπου 400 εκατ. δολαρίων.



ΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙ’ ΑΥΤΟΝ: 1. Κάθε Κυριακή τηλεφωνεί στους γονείς του που μένουν ακόμη στην Αλαμπάμα. 2. Είναι μανιακός με το fitness. 3. Του αρέσει να συγκεντρώνει τους συνεργάτες του κάθε Κυριακή βράδυ για να προετοιμάσουν τη δουλειά της επόμενης εβδομάδας.




ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ