Από τις «Μοτορόλες» του στρατού ως τα «έξυπνα τηλέφωνα» η απόσταση είναι η ίδια µε αυτή που χωρίζει τους πρώτους προσωπικούς υπολογιστές της δεκαετίας του ’80 από τις σηµερινές ταµπλέτες σαν το iPad. Τα smart phones και οι ταµπλέτες, που αποτελούν τον ταχύτερα αναπτυσσόµενο κλάδο στην τεχνολογία, έχουν γίνει το πεδίο ανταγωνισµού όλων των µεγάλων παικτών του χώρου.

Ετσι εξηγείται ο αγώνας δρόµου όλων των µεγάλων εταιρειών της νέας τεχνολογίας για να προλάβουν τους αντιπάλους τους και να αποκτήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα ερείσµατα στο νέο σκηνικό που περιλαµβάνει κινητή τηλεφωνία, υπολογιστές και Internet µαζί.

Η εξαγορά της Motorola Mobility από την Google αντί του ιλιγγιώδους ποσού των 12,5 εκατ. ευρώ _ και το premium της τάξεως του 63% (!) που έδωσε για να την αποκτήσει _ εξηγείται µόνο από αυτή τη βιασύνη, την ώρα που διαµορφώνονται νέοι συσχετισµοί δυνάµεων ανάµεσα στους παίκτες.

Η πρώτη µεγάλη επιχειρηµατική κίνηση του Λάρι Πέιτζ της Google από την ώρα που επανήλθε στο τιµόνι της εταιρείας που ο ίδιος µαζί µε τον συµφοιτητή του Σέρτζι Μπριν δηµιούργησαν πριν από 15 χρόνια είναι ανάλογη του µεγέθους και της δυναµικής της Google. Mιας εταιρείας µε κεφαλαιουχική αξία µεγαλύτερη των 170 δισ. δολαρίων και µε µερίδιο 43,4% στο λογισµικό των κινητών τηλεφώνων παγκοσµίως.

Το Android της Google, ένα ελεύθερο λογισµικό, που λόγω ακριβώς της… ελευθεριότητάς του έχει κατακλύσει την αγορά, επιδιώκει να καθιερωθεί ως το απόλυτο όπλο για τα smart phones και να εκτοπίσει το λειτουργικό σύστηµα της Apple, που κατά την πάγια τακτική της εταιρείας µε σήµα το δαγκωµένο µήλο είναι διαθέσιµο µόνο στο iPhone της. Παρ’ όλα αυτά, κατέχει το 18,2% της αγοράς. Το Android το µοιράζονται αρκετές άλλες εταιρείες (Samsung, Motorola, SonyEricsson, HTC κτλ.), αλλά καµιά τους µεµονωµένα δεν φτάνει την Apple σε ποσοστό της αγοράς.

Με την εξαγορά της Motorola η Google αποκτά µια εταιρεία που αποτελεί µεν σκιά του παλαιού εαυτού της, αλλά ξέρει να φτιάχνει τηλέφωνα και της συµπληρώνει το κοµµάτι που της λείπει για να γίνει σαν την Apple. ‘Η έστω σαν αυτήν. Να κατασκευάζει, δηλαδή, τηλέφωνα και να τα εξοπλίζει µε το δικό της λειτουργικό. Οπως λέει και ο ίδιος ο Πέιτζ, «η συµφωνία θα υπερτροφοδοτήσει ολόκληρο το οικοσύστηµα του Android».

Οι εταιρείες που χρησιµοποιούν το Android έσπευσαν να χαιρετίσουν τη συµφωνία βλέποντας σε αυτήν µεγάλες ευκαιρίες για την επικράτηση του συστήµατος στον πόλεµο των λογισµικών, αλλά παραβλέπουν το ενδεχόµενο να θελήσει η Google να τους πάρει σταδιακά τη θέση και να τις αφήσει στην απ’ έξω…

Τα πράγµατα δεν είναι βέβαια έτσι απλά γιατί στο παιχνίδι παραµένει η Nokia, που διατηρεί το προβάδισµα από πλευράς µεριδίου αγοράς (22,8%), αλλά στα έξυπνα τηλέφωνα χάνει κατά κράτος τους τελευταίους µήνες. Η απόφασή της να εγκαταλείψει το Symbian (το λειτουργικό µε το οποίο «τρέχουν» σήµερα οι συσκευές της) και να συνεργαστεί µε τη Microsoft, υιοθετώντας το Windows7, εντάσσεται στον αγώνα δρόµου που λέγαµε παραπάνω. Ως τρίτος πόλος διατηρεί ζωντανές τις ελπίδες της, την ώρα που αρκετοί παρατηρητές της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόµενο να την απορροφήσει η Microsoft, που κάθεται πάνω σε έναν πακτωλό χρηµάτων…

Ο πόλεμος της πατέντας

Ο λες οι µεγάλες εταιρείες της κινητής τηλεφωνίας κυνηγούν όσο το δυνατόν περισσότερα δικαιώµατα ευρεσιτεχνίας στην προσπάθειά τους να οπλιστούν στον πόλεµο του λογισµικού που έχει ξεσπάσει. Η Motorola Mobility _ η εταιρεία που προέκυψε στις αρχές της χρονιάς µε τον χωρισµό της Motorola στα δύο _ διαθέτει ένα τεράστιο περιουσιακό στοιχείο λόγω παλαιότητας: 17.000 πατέντες που περνούν στα χέρια της Google και γίνονται ένα όπλο στρατηγικής σηµασίας στα χέρια της.

Η Google βρίσκεται σε διαµάχη µε την Apple και τη Microsoft για τέτοιου είδους δικαιώµατα. Τον περασµένο µήνα η Apple, η RIM (των BlackBerry) και η Microsoft αγόρασαν µαζί µε άλλους περί τις 6.000 πατέντες που είχε βγάλει στο σφυρί η χρεοκοπηµένη καναδική Nortel. Η Google που έµεινε απ’ έξω υποστήριξε ότι η συµφωνία αυτή παραβιάζει τον ανταγωνισµό, αλλά λίγες εβδοµάδες αργότερα έσπευσε να αγοράσει κάπου 1.000 πατέντες που πωλούσε η IBM… Από την άλλη πλευρά, η Oracle έχει πάει την Google στα δικαστήρια υποστηρίζοντας ότι το Android παραβιάζει δικαιώµατά της που προκύπτουν από το Java. H Apple βρίσκεται επίσης σε διαµάχη µε τη Samsung καθώς η µία εταιρεία υποστηρίζει ότι κλέβει στοιχεία από την άλλη. Αλλά και η Motorola τα έχει βάλει µε την Apple και τη Microsoft για κλοπή πνευµατικής ιδιοκτησίας. Ολες αυτές οι αντιδικίες δεν έχουν τελεσιδικήσει _ και πιθανότατα θα αργήσουν. Ως τότε οι αντίπαλοι θα εξοπλίζονται ώσπου να δούµε ποιος τελικά θα επικρατήσει _ αν υπάρξει νικητής.

WHO IS WHO

38

ΣΠΟΥΔΕΣ:

Μηχανικός Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και Μάστερ από το Στάνφορντ στον ίδιο τομέα.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ:

Παντρεμένος με ένα παιδί.

ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ:

Με 19,8 δισ. δολάρια μοιράζεται με τον «κολλητό» του Σέρτζι Μπριν την 24η θέση στη λίστα του «Forbes» με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

ΚΑΡΙΕΡΑ:

Συνυφασμένη με την Google, που κατέχει τα 2/3 της παγκόσμιας αγοράς στις μηχανές αναζήτησης. Από τον περασμένο Απρίλιο επανήλθε στην καθημερινή διοίκηση της εταιρείας αναλαμβάνοντας τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΤΥΧΕΣ:

Από τη μανία του για ένα πιο καθαρό περιβάλλον έχει επενδύσει στη δημιουργία μιας οικιστικής περιοχής στο Πάλο Αλτο της Καλιφόρνιας.

ΑΔΥΝΑΤΟ ΣΗΜΕΙΟ:

To Boeing 767 που έχει αγοράσει με τον Μπριν δεν συμβαδίζει με την οικολογική του συνείδηση.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ