Στα τέλη των ’90s γύρισε ξανά η Γουόλ Στριτ την ηµέρα που ξεκίνησε η διαπραγµάτευση της µετοχής της LinkedIn. Η κατά 109% άνοδος της τιµής της µέσα σε λίγες ώρες θύµισε σε πολλούς, επενδυτές και αναλυτές, τη «φούσκα» των ιντερνετικών µετοχών, το γνωστό dot.com bubble της περασµένης δεκαετίας.

Είναι δυνατόν µια εταιρεία να… ξυπνάει το πρωί µε αξία «µόλις» 4,3 δισ. δολάρια και µέσα σε λίγες ώρες να ξεπερνάει τα 10 δισ. δολάρια; Βεβαίως θα απαντήσουν όσοι θυµούνται καλά αυτά που είχαν συµβεί στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν η µία µετά την άλλη οι ιντερνετικές startup εταιρείες έσπαγαναπανωτά ρεκόρ για να χαθούν από προσώπου γης έπειτα από λίγα χρόνια _ ή και µήνες στη χειρότερη περίπτωση.

Η κατά 109% (!) άνοδος τής τιµήςτης µετοχής µέσα σε ένα πρωινό έδειξε πόσο ορεξάτοι είναι οι επενδυτές για µια εταιρεία που ξεκινάει τη διαπραγµάτευση της µετοχής της στα 45 δολάρια για να φτάσει κάποια στιγµή να διαπραγµατεύεται αυτή στα 122,70 δολάρια και να κλείσει τελικά στα 94,25. Μέσα σε λίγες ώρες πολλοί άνθρωποι έγιναν πολυεκατοµµυριούχοι, αφού η κεφαλαιουχική αξία τής εταιρείας «τους» ξεπέρασε τα 9 δισ. δολάρια, ποσό που είχε να δει ιντερνετική εταιρεία από την εποχή της Google.

Πολλοί µιλούν για «φούσκα», αλλά στην περίπτωσητης LinkedIn τα πράγµατα είναι διαφορετικά, µιας και η εταιρεία δεν κάνει τώρα το ξεκίνηµά της. Εξάλλου, η αγορά είναι σήµερα πολύ πιο ώριµη και διαθέτει την εµπειρία των λαθών του παρελθόντος.

Η διαφορά του LinkedIn από τις «φούσκες» του παρελθόντος είναι επίσης ότι βγάζει λεφτά: 3,4 εκατ. δολάρια ήταν τα κέρδη της εταιρείας το 2010 επί εσόδων 243 εκατ. δολαρίων, ποσό που αναµένεται να διπλασιαστεί το 2011.

Οι γνώµες για το τι µέλλει γενέσθαι διίστανται: από τη µια µεριά υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα για ναπάρουν τα πάνω τους οι µετοχές της νέας τεχνολογίας ύστερα από τόσα χρόνια στο περιθώριο καιαπό την άλλη εκείνοι οι οποίοι δεν δίνουν ιδιαίτερη σηµασία. Οπως όµως σωστά διερωτήθηκε µια αναλύτρια: «Εάν ο κόσµος κάνει έτσι για ένα επαγγελµατικό δίκτυο όπως το LinkedIn, φανταστείτε τι έχει να γίνει όταν µπει στο χρηµατιστήριο το Facebook».

Υποψήφιες για τη Γουόλ Στριτ εταιρείες από τον χώρο της νέας τεχνολογίας υπάρχουν πολλές, µεπρώτη και καλύτερη τη Facebook, η οποία δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόµενο να κάνει το µεγάλο βήµα µέσα σε έναν χρόνο από σήµερα. Πριν από λίγους µήνες,η Goldman Sachs εκτίµησε την αξία της εταιρείας στα 50 δισ. δολάρια, ενώ ακόµα πιο… large εκτιµήσεις ανεβάζουν την αξία της στο απίθανο ποσό των 80 δισ.! Εποµένως οι συνθήκες για ένα χρηµατιστηριακό πάρτι είναι ώριµες. Ιδιαίτερα µάλιστα που οι προς εισαγωγή εταιρείες δεν βρίσκονται στο ξεκίνηµά τους, αλλά έχουν δοκιµαστεί χρόνια τώρα.

«Η LinkedIn δεν είναι µια εταιρεία που πρέπει να την αξιολογήσει κάποιοςµε βάση την επισκεψιµότητα» δήλωσε στους «New York Times» ο Ματ Θίριαν, ένας αναλυτής της αµερικανικής εταιρείας ερευνών Renaissance Capital. «∆εν µιλάµε για µια startup εταιρεία, αλλά για µια εταιρεία που είδε τα έσοδά της να αυξάνονται κατά 110% µέσα στο πρώτο τρίµηνο του έτους και επιπλέον είναι κερδοφόρα» συµπληρώνει.

ΗΛΙΚΙΑ

41 ετών

ΣΠΟΥΔΕΣ

Οικονομικών στο Wharton Business School του Πανεπιστημίου της Πανσυλβανίας

ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Καλό ερώτημα. Το 2010 ο μισθός του ήταν «μόνο» 541.436 δολάρια, αλλά η είσοδος της LinkedIn στο χρηματιστήριο τον έκανε πολυεκατομμυριούχο. Από το 5% των μετοχών της εταιρείας που διέθεσε για τη δημόσια εγγραφή έβγαλε 5,2 εκατ. δολάρια, αλλά το 2,5% που του έμεινε ξεπερνάει σε αξία τα 200 εκατ. δολάρια με βάση την «τρελή» αποτίμηση της εταιρείας κατά τις πρώτες ημέρες της στο ταμπλό της Γουόλ Στριτ

ΚΑΡΙΕΡΑ

Προτού γίνει διευθύνων σύμβουλος στη LinkedIn εργαζόταν στη Yahoo! επί επτά χρόνια

ΕΧΕΙ ΠΕΙ

Ευτυχώς για τον ίδιο, εμφανίστηκε προσγειωμένος μετά την επιτυχία της πρώτης ημέρας: «Είναι συναρπαστικό, αλλά είναι απλώς μία στιγμή στον χρόνο»

Eνα απέραντο καρνέ

Τ ο LinkedIn δεν είναι τίποτε άλλο από ένα απέραντο καρνέ διευθύνσεων, µια τοποθεσία στο Internet, όπου επαγγελµατίες βάζουν τα στοιχεία και το βιογραφικό τους και βρίσκονται σε σύνδεση µε συναδέλφους τους και πιθανούς µελλοντικούς εργοδότες τους. Οταν ξεκίνησε το 2003 το LinkedIn αριθµούσε 4.500 µέλη.

Το δίκτυό του διαθέτει σήµερα πάνω από 102 εκατ. µέλη, εκ των οποίων περίπου τα µισά βρίσκονται στις Ηνωµένες Πολιτείες. Απέχει πολύ σε αριθµό µελών από το Facebook, το οποίο έχει περισσότερους από 600 εκατ. εγγεγραµµένους χρήστες, αλλά η διαφορά του βρίσκεται στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Tα µέλη τού LinkedIn είναι κυρίως επαγγελµατικά στελέχη και διαµορφωτές γνώµης.

Βασική πηγή εσόδων του είναι τα ποσά που χρεώνει στις εταιρείες που αναζητούν στελέχη για πρόσληψη. Εκτός από το δωρεάν προφίλ, το οποίο µπορεί εύκολα να δηµιουργήσει όποιος θέλει, υπάρχει και το προφίλ αντί συνδροµής, το οποίο προσφέρει περισσότερες δυνατότητες δικτύωσης και ανταλλαγής πληροφοριών.

Εµπνευστής του LinkedIn είναι ο σηµερινός µεγαλοµέτοχος (µε ποσοστό 20%) Ριντ Χόφµαν, ένας από τους πιο χαρισµατικούς παίκτες της Σίλικον Βάλεϊ, σύµφωνα µε τους ειδήµονες του χώρου. Απόφοιτος του Στάνφορντ και µε Μάστερ Φιλοσοφίας από την Οξφόρδη, ο 43χρονος Χόφµαν έγινε γνωστός από την ανάµειξή του στην PayPal, των διαδικτυακών πληρωµών. Είναι επίσης µέλος στο διοικητικό συµβούλιο εταιρειών όπως η Mozilla (του Firefox) και η Zynga (των διαδικτυακών παιχνιδιών) και φίλος του Μαρκ Ζάκερµπεργκ του Facebook.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ