Τι αξία έχουν 8,5 δισ. όταν έχεις 50 δισ. δολάρια για ξόδεµα; Για τη Microsoft η εξαγορά της Skype είναι ακόµη ένα πετράδι στο στέµµα της κορυφαίας εταιρείας λογισµικού, αλλά για τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από το πιο διαδεδοµένο πρόγραµµα επικοινωνίας µέσω υπολογιστή είναι η επιβεβαίωση για το ότι αρκεί µια απλή ιδέα για να γίνεις πολυεκατοµµυριούχος. Με το πρόγραµµα Skype και τα 170 εκατοµµύρια χρήστες του σε ολόκληρο τον κόσµο, η Microsoft συµπληρώνει το πακέτο της συνολικής προσφοράς προς τους πελάτες της µε ένα εξαιρετικά δηµοφιλές πρόγραµµα που έχει αλλάξει µια για πάντα τον τρόπο µε τον οποίο µιλάµε στο τηλέφωνο.

Το ποσό που προσφέρει η Microsoft για τη Skype (8,5 δισ. δολάρια) είναι σχεδόν τέσσερις φορές µεγαλύτερο από αυτό που έδωσε πριν από δύοχρόνια µια οµάδα επενδυτών για να αποκτήσει το πλειοψηφικό (περίπου 70%) πακέτο της ίδιας εταιρείας από την eBay (1,9 δισ. δολάρια).

Στην οµάδα αυτή ανήκει και ο δηµιουργός του Skype Νίκλας Ζένστροµ, ο οποίος µαζί µε τον «κολλητό» του Γιάνους Φρίις βλέπει την αρχική του επένδυση να αβγατίζει για δεύτερη φορά µέσα σε λίγα χρόνια.

Η πρώτη ήταν το 2005, όταν η eBay αγόρασε τη Skype αντί 2,6 δισ. δολαρίων. Ο Ζένστροµ επανήλθε όµως το 2009 στη Skype µαζί µε την κοινοπραξία που αγόρασε τo πλειοψηφικό πακέτο της από την eBay και σήµερα είναι µέλος του ∆ιοικητικού Συµβουλίου της.

Βασικοί µέτοχοι της Skype είναι τώρα η εταιρεία επενδύσεων Silver Lake Partners (µε ποσοστό 40%), η eBay (µε ποσοστό 30%), το καναδικόσυνταξιοδοτικόταµείοCanadian Pension Plan Investment Board (µε 12%) και η ταχύτατα αναπτυσσόµενη εταιρεία Andreessen Horowitz, που επενδύει στη νέα τεχνολογία (µε ποσοστό 3%). Μικρότερο ποσοστό έχουν οι Ζένστροµ και Φρίις που θα βρεθούν σύντοµα µε περισσότερο από 1 δισ. δολάρια στην τσέπη.

Η Skype ιδρύθηκε το 2003 µε σκοπό να απαλλάξει τους χρήστες του Internet (και των ευρυζωνικών συνδέσεων που άρχιζαν τότε να καθιερώνονται) από το βάρος των τηλεφωνικών κλήσεων. Η ιδέα ανήκε σε τρεις εσθονούς προγραµµατιστές, αλλά χρειάστηκε το επιχειρηµατικό δαιµόνιο των Ζένστροµ και Φρίις για να λάβει σάρκα και οστά. Η επιτυχία ήταν άµεση, ιδιαίτερα στην Ευρώπη που µαστίζεται από το υψηλό κόστος των διεθνών κλήσεων και του roaming της κινητής τηλεφωνίας.

Η προηγούµενη εµπειρία τους από το KaZaa _ το περίφηµο site για την ανταλλαγή µουσικών αρχείων _ αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρήσιµη για τη µακροηµέρευση του Skype, που στην αρχή δέχθηκε ανελέητο πόλεµο, µε χαρακτηρισµούς, όπως «πειρατικό». Από ποιους; Από εκείνους που χάνουν έσοδα µε τη λειτουργία του.∆ηλαδή τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, πουβλέπουν τους πελάτες τους να φυλλορροούν _ τουλάχιστον στοκοµµάτι των υπεραστικών και διεθνών κλήσεων.

H Skype τράβηξε γρήγορα το ενδιαφέρον της eBay, ελπίζοντας ότι έτσι θα προσελκύσει τους δικούς της πελάτες για την επικοινωνία τους.

Τα πράγµατα δεν εξελίχθηκαν ακριβώς έτσι και η eBay βρέθηκεµε ένα διαµάντι στα χέρια της που δεν ήξερε πώς να το αξιοποιήσει, ούτε πώς να το εκµεταλλευθεί εµπορικά. Η πλειονότητα των χρηστών του Skype χρησιµοποιεί τη δωρεάν επικοινωνία (µεταξύ υπολογιστών που έχουν το ίδιο πρόγραµµα) και λίγοι (συγκριτικά) είναι αυτοί που αγοράζουν χρόνο οµιλίας για να µιλήσουν µε άλλα δίκτυα σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας. Εποµένως τα περιθώρια κέρδους είναι µικρά, δεδοµένου ότι η διαφήµιση στο Skype είναι περιορισµένη.

Γι’ αυτό λοιπόν το 2009 η eBay αποφάσισε να πουλήσει τη Skype στην κοινοπραξία που προαναφέραµε, στην οποία περιλαµβάνονται και οι Ζένστροµ και Φρίις. Τώρα ο Ζένστροµ πουλάει για δεύτερη φορά το δηµιούργηµά του, αποδεικνύοντας ότι µια καλή ιδέα είναι αθάνατη και ικανή να γεµίζει το ταµείο σου διαρκώς µε χρήµατα.

Μια εξαγορά με προσδοκίες

Μ ε την εξαγορά της Skype η Microsoft συµπληρώνει τη λίστα των προϊόντων που θα προσφέρει στους πελάτες της και ελπίζει ότι θα προσελκύσει ακόµη περισσότερους στο µέλλον. Γι’ αυτόν τον λόγο και η σπουδή της να αγοράσει τη Skype σε µια τιµή µεγαλύτερη από την πραγµατική αξία της.

Η Microsoft ήδη διαθέτει το δικό της ανάλογο πρόγραµµα άµεσης επικοινωνίας, το Windows Live, αλλά αυτό δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει την επιτυχία του προγράµµατος Skype, που καταφέρνει να ενώσει χρήστες που χρησιµοποιούν διαφορετικά λειτουργικά συστήµατα. Το Skype είναι ελεύθερο να τρέχει σχεδόν σε όλες τις συσκευές (υπολογιστές. ταµπλέτες ή έξυπνα τηλέφωνα). Το λειτουργικό πρόγραµµα Windows της Microsoft, που είναι εγκατεστηµένο στο 80% των υπολογιστών όλου του κόσµου, µπορεί επίσης να γίνει το όχηµα για την ακόµη µεγαλύτερη εξάπλωση των κλήσεων µέσω Internet (προς µεγάλη δυστυχία των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών), αλλά και να δώσει τη δυνατότητα στους χρήστες της παιχνιδοµηχανής Xbox (επίσης της Microsoft) να τη χρησιµοποιούν για τηλεφωνικές κλήσεις ή βιντεοκλήσεις.

Οι αναλυτές της αγοράς εκτιµούν επίσης ότι η Microsoft θα επιχειρήσει να συνδέσει το Skype µε το Facebook, τη δηµοφιλέστατη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία κατέχει ένα µικρό ποσοστό. Ας µην ξεχνάµε ότι το Facebook έχει περισσότερους από 500 εκατοµµύρια χρήστες, µια δύναµη που κανένας κολοσσός, όπως η Microsoft, δεν µπορεί να αγνοήσει.

ΗΛΙΚΙΑ

45 ετών

ΣΠΟΥΔΕΣ

Διοίκησης Επιχειρήσεων και Μηχανικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλας στη Σουηδία

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Εγγαμος

ΚΑΡΙΕΡΑ

Ξεκίνησε από τον κρατικό τηλεπικοινωνιακό φορέα της Σουηδίας Tele2, όπου γνώρισε το alter ego του Γιάνους Φρίις. Πρώτος τους σταθμός το site KaZaa για την ανταλλαγή μουσικών αρχείων. Στη συνέχεια ήρθε το Skype και ο δρόμος προς τη δόξα.

ΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙ’ ΑΥΤΟΝ

1. Οτι μαζί με τη σύζυγό του Κάθριν έχει ιδρύσει το ίδρυμα Zennström Philanthropies, που δραστηριοποιείται στον τομέα της κλιματικής αλλαγής (με έμφαση στην περιοχή της Βαλτικής) και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


2. Οτι είναι λάτρης της ιστιοπλοΐας και παίρνει μέρος σε αγώνες ανοιχτής θάλασσας με τα σκάφη του που έχουν πάντα το όνομα Ran ακολουθούμενο από έναν αριθμό.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ