Χώρα της αμετροέπειας, το εμιράτο του Ντουμπάι βρίσκεται σήμερα στο χείλος της χρεοκοπίας, ανίκανo να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του στην εξυπηρέτηση του χρέους. Το σοκ που προκάλεσε η αναγγελία προχθές της αναδιάρθρωσης του χρέους δύο από των πιο προβεβλημένων της ομίλων- της Dubai World και της οικοδομικής της θυγατρικής Νakheel-, τουλάχιστον με εξάμηνη παύση πληρωμών, ενισχύθηκε από το γεγονός ότι κανείς δεν περίμενε τέτοιον κατακλυσμό. Οι αγορές πίστευαν ότι τα χειρότερα είχαν περάσει.

Το χρέος της Dubai World, που εκτιμάται σε 59 δισ. δολάρια, αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο τμήμα του χρέους του εμιράτου, το οποίο υπολογίζεται να είναι μεταξύ 80 και 90 δισ. δολ. Η θυγατρική της, Νakheel, που κατασκευάζει τα περίφημα τεχνητά νησιά σε μορφή φοινικόφυλλων, επίσης αδυνατεί να αποπληρώσει, ως τις 14 Δεκεμβρίου, ένα ισλαμικό ομόλογο ύψους 3,5 δισ. δολαρίων. Ενα άλλο ακόμη ομόλογο, ύψους 1,2 δισ. δολαρίων από τη Limitless, μια άλλη οικοδομική θυγατρική, που φθάνει στο τέλος του την άνοιξη, επίσης δεν θα μπορέσει να πληρωθεί.

Δ είγμα αυτής της σοβαρής χρηματοπιστωτικής κρίσης, το Ντουμπάι δανείστηκε επειγόντως 5 δισ. δολάρια σε έντοκα γραμμάτια Δημοσίου από δύο τράπεζες του Αμπου Ντάμπι, στο πλαίσιο του προγράμματός του πάντως, που είχε ανακοινωθεί στις αρχές του χρόνου, για να βρει 20 δισ.

δολάρια για έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου.

Μικροί και μεγάλοι χρηματοδότες του πλανήτη ανησυχούν. Η Dubai World είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας αυτού του κρατιδίου του Κόλπου που αποτελεί θεμέλιο για την ομοσπονδία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η ξέφρενη επέκταση της Dubai World προς όλους τους τομείς (συγκοινωνίες, λιμάνια, ακίνητα, ψυχαγωγία κτλ.), τόσο στο Ντουμπάι όσο και στο εξωτερικό, είχε χρηματοδοτηθεί με κολοσσιαίο δανεισμό από επενδυτές, ιδιαίτερα από το διπλανό αδελφό εμιράτο του Αμπου Ντάμπι, καθώς και από διεθνείς τράπεζες. Η κατάρρευση του Ντουμπάι προκάλεσε την εκτίναξη του ασφαλίστρου του χρέους.

Επιπλέον ο άμεσος υποβιβασμός από τους οίκους Μoody΄s και Standard & Ρoor΄s και για τις έξι κύριες κρατικές εταιρείες του εμιράτου θα ανεβάσει αυτόματα το κόστος του δανεισμού τους. Οι επιχειρήσεις αυτές, όμως, πρέπει να εξοφλήσουν στα επόμενα τρία χρόνια τις δεσμεύσεις τους, ύψους 50 δισ. δολαρίων, που αναλογούν στα τρία τέταρτα του ΑΕΠ αυτής της μικροσκοπικής χώρας.

Η αναστολή πληρωμών απεικονίζει την κατάρρευση της μόνης περιοχής του Κόλπου που δεν διαθέτει πρόσοδο από πετρέλαιο ή αέριο για να εξασφαλιστεί από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Πράγματι μέσα στην ομοσπονδία το Ντουμπάι δεν διαθέτει τις πετρελαιοπηγές του Αμπου Ντάμπι, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο.

Η πολυτελής οικοδομή, ο κύριος μοχλός της ανάπτυξης του Ντουμπάι, σύμβολο του εύκολου χρήματος και μιας διψήφιας ανάπτυξης από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, δεν μπόρεσε να ανορθωθεί από την κατάρρευση του Σεπτεμβρίου του 2008. Χωρίς ρευστό τα φιλόδοξα πολεοδομικά σχέδια της Νakheel, ιδιαίτερα ο πιο ψηλός πύργος στον κόσμο, ανεστάλησαν. Οι οικοδομικές εταιρείες έχουν να πληρωθούν αρκετούς μήνες.

Η κρίση στην οικοδομή έπληξε με τη σειρά της το τοπικό τραπεζικό σύστημα, που ήταν εξαιρετικά εκτεθειμένο σε αυτήν. Αλλά και το τεράστιο χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό, στη βιομηχανία ή σε ακίνητα, κυρίως στις ΗΠΑ, υπέστη τις επιπτώσεις της δυτικής οικονομικής κρίσης.

Προσπαθώντας να διαφοροποιηθεί μέσα από τον τριτογενή τομέα, επειδή δεν διαθέτει πετρέλαιο, το Ντουμπάι πληρώνει τώρα εξαιρετικό αντίτιμο.

Για να βγει από την παγίδα, το Ντουμπάι θα πρέπει να προσφύγει στο Αμπου Ντάμπι. Απευθυνόμενος στις αρχές του μήνα προς μια αντιπροσωπεία επιχειρηματιών, ο σεΐχης Μοχάμεντ του Ντουμπάι είχε επιμείνει στη σταθερότητα των δύο θεμελίων της ομοσπονδίας.

Ωστόσο, σε αντάλλαγμα για μια νέα βοήθεια, ο βασιλιάς του Αμπου Ντάμπι θα μπορούσε να απαιτήσει συμμετοχή στο κεφάλαιο των δύο τελευταίων μπιζού του στέμματος του Ντουμπάι, δηλαδή της Εmirates Αirlines και της Dubai Ρorts.