από metereologos.gr
Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018
 
 

Οι τόκοι πρόδωσαν 600 φοροφυγάδες

Δήλωναν λιγότερες καταθέσεις σε σύγκριση με αυτές που είχαν στις τράπεζες
Οι τόκοι πρόδωσαν 600 φοροφυγάδες
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Νέα λίστα με 600 φοροφυγάδες έχει στα χέρια της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μετά την πραγματοποίηση νέου τύπου διασταυρώσεων που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα και αφορούσαν στοιχεία φορολογικών δηλώσεων, καταθέσεων και πραγματικών εισοδημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής» από προληπτικούς ελέγχους που έγιναν το προηγούμενο διάστημα σε επιχειρήσεις διαπιστώθηκε ότι μεγαλομέτοχοι των εταιρειών αυτών άλλους τόκους καταθέσεων δήλωναν στην Εφορία και άλλες καταθέσεις είχαν στις τράπεζες.ΔιασταυρώσειςΜόνο στα έτη 2012, 2013 και 2014 που έγιναν οι διασταυρώσεις διαπιστώθηκε ότι από τους τόκους που εμφάνισαν στις φορολογικές δηλώσεις προέκυψαν λιγότερες δηλωθείσες καταθέσεις σε σύγκριση με αυτές που πραγματικά είχαν στις τράπεζες πάνω από 400.000 ευρώ μόνο για ένα έτος.

Τα στοιχεία των ελέγχων των επιχειρήσεων έχουν σταλεί στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι μέτοχοι που εμφανίζονται με τεράστιες καταθέσεις και ελάχιστα δηλωθέντα εισοδήματα και τόκους μπορούν να τις δικαιολογήσουν.

Για τη λίστα των φοροφυγάδων έχουν χρησιμοποιηθεί έμμεσες τεχνικές ελέγχου όπου εξετάζονται στοιχεία από τις τράπεζες, τη ρευστότητα του φορολογουμένου και την καθαρή του θέση, δηλαδή τα έσοδα που έχει και τα έξοδα που εμφανίζει στην Εφορία ή μέσω των τραπεζικών συναλλαγών.Ελεγχοι


Μέχρι σήμερα γινόταν έλεγχος μόνο μέσα στις καταθέσεις. Πλέον, οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων επεκτείνονται σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα.

Στο υπ. Οικονομικών και στην ΑΑΔΕ δίνουν πολύ μεγάλη βάση στους ελέγχους προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα καθώς τον περασμένο μήνα από τα στοιχεία του προϋπολογισμού προέκυψαν τα πρώτα ανησυχητικά μηνύματα για την πορεία του εφετινού πλεονάσματος. Μάλιστα, η πίεση είναι ακόμη μεγαλύτερη από τη στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών έχει δεσμευθεί να εξασφαλίσει 700 εκατ. ευρώ για φοροελεφρύνσεις μέσα στο 2019. Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον περασμένο μήνα, το σύνολο των καθαρών εσόδων ανήλθε στα 2.954 εκατ. ευρώ μειωμένο κατά 323 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.