Λάθη στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα μετά το ξέσπασμα της κρίσης στις αρχές της δεκαετίας, που οδήγησαν σε μεγαλύτερη ύφεση, παραδέχεται ο Μπενουά Κερέ μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, έκανε λόγο για υπερβολική συγκράτηση δαπανών αντί για μεγαλύτερο ρεαλισμό ως προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, κατά τη διαδικασία κατάρτισης του πρώτου μνημονίου.

Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, είχε ως αποτέλεσμα οι έλληνες φορολογούμενοι να πληρώσουν μεγαλύτερο από ό,τι έπρεπε τίμημα για τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για την ελάφρυνση του χρέους, σημείωσε ότι διασφαλίζεται σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα η βιωσιμότητά του.

Πρόσθεσε ωστόσο πως σε μακροπρόθεσμο επίπεδο το θέμα δεν έχει λυθεί και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις δεσμεύσεις των μελών της Ευρωζώνης για πρόσθετα μέτρα αν αυτά κριθούν αναγκαία στο μέλλον.

Τέλος, υπογράμμισε πως «η Ελλάδα θα βρίσκεται πλέον στο μικροσκόπιο όχι των Θεσμών αλλά των αγορών και αυτό δεν θα είναι πιο εύκολο ή πιο ευχάριστο».

Και κάλεσε τις ελληνικές κυβερνήσεις να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις και να διατηρήσουν τη συνετή δημοσιονομική πολιτική, ώστε να αποκτήσει η χώρα ξανά πρόσβαση στις αγορές.