Η πορεία της ελληνικής οικονομίας, η «επόμενη» μέρα της Ελλάδας στη μεταμνημονιακή εποχή μετά τον Αύγουστο και η διαδικασία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των διεθνών funds που συναντούν τους έλληνες τραπεζίτες στα διάφορα επενδυτικά συνέδρια ξένων οίκων, όπως προσφάτως αυτά των Morgan Stanley και Goldman Sachs. Καθώς εξάλλου η απομόχλευση (μείωση των δανεικών) στις ελληνικές τράπεζες συνεχίζεται και τα «κόκκινα» δάνεια απέχουν από το να υποχωρήσουν στο διαχειρίσιμο 10% του δανειακού τους χαρτοφυλακίου, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα απέχουν από το να παίξουν τον βασικό τους ρόλο, που είναι η χρηματοδότηση της ίδιας της οικονομίας.
Στο πρόσφατο roadshow της Goldman Sachs οι τραπεζίτες σημείωσαν πως υπάρχουν αβεβαιότητες και «ανοιχτά μέτωπα» σχετικά με τη μεταμνημονιακή εποχή της Ελλάδας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, ωστόσο, καθώς η όποια λύση στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους αναμένεται να συνδεθεί με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ο κίνδυνος αναστροφής της πρόσφατης μεταρρυθμιστικής διαδικασίας στη χώρα δείχνει να περιορίζεται.
Η συνέχιση της θετικής δυναμικής της οικονομίας και η χρήση του πλαισίου μειώσεων των «κόκκινων» δανείων αποτελούν, σύμφωνα με τους έλληνες τραπεζίτες, καθοριστικής σημασίας παράγοντες για τη συνέχεια, την ώρα που οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που ισχύουν από τις αρχές του 2018 συντείνουν στην επίτευξη των στόχων αναφορικά με τον περιορισμό του «κόκκινου» δανειακού τους χαρτοφυλακίου. Εκτός της άμεσης επίπτωσης από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, οι τραπεζίτες υπογράμμισαν ότι είναι σημαντικό και το μήνυμα που περνούν, ιδίως στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, κάτι που ίσως δημιουργήσει αλλαγές στη συμπεριφορά των πελατών τους.
Οι συζητήσεις για τους νέους στόχους μετά το 2019 με τον SSM αναμένεται να ξεκινήσουν το β’ εξάμηνο του 2018, με τους στόχους (αν και δεν υπήρξε κάποια καθοδήγηση) πιθανόν να συντείνουν στη δραστική μείωση των «κόκκινων» δάνειων ώστε να προσεγγίσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Αναλυτές της Goldman Sachs εκτίμησαν πάντως πως τους πρώτους τρεις μήνες του 2018 οι πιέσεις στα έσοδα από κύριες δραστηριότητες εντάθηκαν, με την επίπτωση της συνεχιζόμενης απομόχλευσης να αντισταθμίζεται μερικώς από το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης. Συνολικά, όπως εκτίμησαν, οι «αντίθετοι άνεμοι» στα κέρδη προ προβλέψεων θα επιμείνουν, με τις περισσότερες τράπεζες να αναμένουν μονοψήφια μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους το 2018. Η Morgan Stanley εκτίμησε μεταξύ άλλων πως οι ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να συνεχίσουν να βασίζονται σε «ακριβές» διαγραφές και εκποιήσεις, προκειμένου να εκπληρώσουν τους στόχους μείωσης του χαρτοφυλακίου των «κόκκινων» δανείων τους, κάτι που αυξάνει το κόστος κινδύνου.
Από την πλευρά της, και η Alpha Finance εκτίμησε προσφάτως πως η πορεία ανάκαμψης της κερδοφορίας έχει γίνει πιο αδύναμη λόγω των πιέσεων στα επιτόκια δανεισμού, της απομόχλευσης, των χαμηλότερων αποδόσεων στην αγορά σταθερού εισοδήματος και της πιθανής αύξησης του κόστους διαχείρισης.

HeliosPlus