Οι κινεζικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταργήσουν τους περιορισμούς που αφορούν τον αριθμό των παιδιών που μπορεί να αποκτήσει μια οικογένεια, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο «καλά πληροφορημένες πηγές».
Ο πληθυσμός της Κίνας γερνά επικίνδυνα καθώς ο αριθμός των γεννήσεων μειώθηκε κατά 3,5% και περιορίστηκε στα 17,23 εκατομμύρια την χρονιά που πέρασε, αναφέρει το πρακτορείο. Κι αυτό παρά την απόφαση που έλαβε στα τέλη του 2015 το Πεκίνο να καταργήσει την «πολιτική του ενός παιδιού» και να επιτρέψει στα ζευγάρια να αποκτήσουν και δεύτερο παιδί.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στα τέλη του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του 2019 η κινεζική κυβέρνηση θα καταργήσει όλα τα μέτρα ελέγχου των γεννήσεων που έχει υιοθετήσει από τη δεκαετία του 1970, καθώς διαπιστώνει ότι το συρρικνούμενο εργατικό δυναμικό της χώρας σύντομα δεν θα αρκεί για να στηρίξει τον διαρκώς αυξανόμενο γηράσκοντα πληθυσμό.
Σημειωτέον ότι μια από τις σοβαρές παρενέργειες της πολιτικής του ενός παιδιού είναι η φυλετική ανισορροπία που προκάλεσε με την εκτίναξη στα ύψη του ανδρικού πληθυσμού της χώρας συγκριτικά με το γυναικείο. Τα ζευγάρια, εφόσον επιτρεπόταν να αποκτήσουν μόνο ένα παιδί, φρόντιζαν αυτό να είναι αγόρι.
Έτσι στα τέλη του 2017 στην Κίνα οι άρρενες όλων των ηλικιών ήσαν κατά 32,66 εκατομμύρια περισσότεροι από τον θήλυ πληθυσμό της χώρας.