Την άποψη πως οι αγορές διαπιστώνουν την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας κάτι που αποτυπώνεται στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων διατύπωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στα πλαίσια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ.

Απαντώντας σε ερώτηση για την Ελλάδα αναγνώρισε πως οι έλληνες πολίτες έχουν περάσει οκτώ χρόνια δύσκολων μεταρρυθμίσεων αλλά ανέφερε πως αυτές οι θυσίες έχουν πιάσει τόπο.

«Εάν δείτε τα ελληνικά ομόλογα χθες ήταν κάτω από 4%», είπε και ανέφερε πως η μείωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας είναι σημαντική καθώς πλέον το ιδιωτικό χρέος θα αντικαθιστά το χρέος προς τον επίσημο τομέα.

Η ίδια αποσαφήνισε πως το ΔΝΤ δεν έχει ζητήσει πρόσθετες περικοπές δημοσίων δαπανών, αλλά ότι ζητεί πρόσθετες μεταρρυθμίσεις.

Αν και δεν έγινε συγκεκριμένη για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ανέφερε πως το ΔΝΤ συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα και να θέλει την διευθέτηση των ανοικτών ζητημάτων εντός των πλαισίων πολιτικής που έχουν συμφωνηθεί.

Η κυρία Λαγκάρντ στα πλαίσια της συνέντευξης Τύπου ανέφερε πως μπορεί οι συνθήκες στη διεθνή οικονομία να είναι σήμερα καλές, ωστόσο χρειάζονται να γίνουν περισσότερα τώρα που οι συνθήκες είναι υποστηρικτικές.

Η ίδια ανέφερε πως υπάρχουν κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Όπως είπε, το παγκόσμιο δημόσιο χρέος είναι σήμερα στα 164 τρις δολάρια, ήτοι σε ιστορικό υψηλό.

«Το χρέος των αναπτυγμένων χωρών είναι σε επίπεδα που δεν τα έχουμε δει από το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», ανέφερε.

Η ίδια συμπεριέλαβε στους κινδύνους και μια ενδεχόμενη ξαφνική σύσφιγξη των νομισματικών συνθηκών που θα μπορούσε να προκαλέσει δευτερογενείς αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Ειδική αναφορά επεφύλασσε για τους κινδύνους που προκύπτουν από τον εμπορικό προστατευτισμό και την έλλειψη διεθνής συνεργασίας.

Για το τι πρέπει να γίνει ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις είπε πως πρέπει να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να σχηματιστούν αποθεματικά ασφαλείας για τις περιόδους ύφεσης και να ενισχυθεί η διεθνής συνεργασία σε θέματα όπως οι εμπορικές σχέσεις!