από metereologos.gr
Κυριακή 15 Ιουλίου 2018
 
 

Οι ελληνικές τράπεζες περνούν τα stress tests

Η επίσημη ενημέρωση από τον SSM στους τραπεζίτες - Τι τους ζήτησε
Οι ελληνικές τράπεζες περνούν τα stress tests
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Με υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στο βασικό σενάριο των stress tests περνούν οι ελληνικές τράπεζες τη δοκιμασία στην οποία τους υπέβαλε ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM), ο εποπτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών ομίλων, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς που βρίσκονται από την Τετάρτη στη Φρανκφούρτη για τον τελικό κύκλο επαφών με τον επόπτη του εγχώριου συστήματος, ενημερώθηκαν δια ζώσης από τα στελέχη του SSM και την πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωτράπεζας Ντανιέλ Νουί, για το αποτέλεσμα των ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο βασικό σενάριο των stress tests οι δείκτες Core Tier1 διατηρούνται στα επίπεδα του 15%, ενώ στο δυσμενές δεν πέφτουν κάτω από το 6%, γεγονός που τους εξασφαλίζει πιστοποιητικό φερεγγυότητας, χωρίς να χρειαστεί η οποιαδήποτε μορφή κεφαλαιακής ενίσχυσης το επόμενο διάστημα.

Οι επιδόσεις αυτές κρίνονται ιδιαίτερα ικανοποιητικές, εν συγκρίσει και με την αντίστοιχη άσκηση του 2015, όταν οι ελληνικές τράπεζες κρίθηκαν …μετεξεταστέες, με το κεφαλαιακό κενό να εκτιμάται τότε στα επίπεδα των 14 δισ. ευρώ.

Αν και τα αποτελέσματα της εφετινής δοκιμασίας, δεν έχουν τη μορφή «επιτυχία ή αποτυχία», όπως συνέβη πριν από τρία χρόνια, εάν ο SSM εκτιμούσε ότι υπάρχουν κίνδυνοι θα επέβαλε στις τράπεζες να ενεργοποιήσουν νέα πλάνα κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο έχει πλέον αποκλειστεί, με βάση και την επίσημη ενημέρωση που είχαν οι τραπεζικές διοικήσεις από τον επόπτη του συστήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την καλύτερη …βαθμολογία λαμβάνει η Alpha Bank και ακολουθούν η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς.

Τι ζήτησε ο SSM


Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όλα είναι ρόδινα για τον εγχώριο κλάδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ντανιέλ Νουί ζήτησε από τους Έλληνες τραπεζίτες να επιταχύνουν τις δράσεις τους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό τα πλάνα αναδιάρθρωσης που έχουν συμφωνηθεί από το 2015.

Συγκεκριμένα, επισημάνθηκε η ανάγκη επίσπευσης των πωλήσεων κόκκινων δανειακών χαρτοφυλακίων, εντατικοποίησης των ενεργειών θεραπείας μέσω ρυθμίσεων μακροπρόθεσμου χαρακτήρα των προβληματικών χορηγήσεων και μεγαλύτερης αξιοποίησης του εργαλείου των πλειστηριασμών, ως μοχλού πίεσης στους δανειολήπτες, συνεργάσιμους και στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Τα επίσημα αποτελέσματα των stress tests θα δοθούν στη δημοσιότητα στις αρχές Μαΐου. Με τη δημοσιοποίησή τους θα ανοίξει για τις ελληνικές τράπεζες με καθαρή από κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης περίοδος, κατά τη διάρκεια της οποίας οι διοικήσεις τους θα μπορέσουν να επικεντρωθούν στο έργο της εξυγίανσης των ισολογισμών τους.

Χρονιά ορόσημο για τον κλάδο θα αποτελέσει το 2020. Με δεδομένο ότι η πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων μέσω της τραπεζικής ένωσης θα ξεκινήσει με τα σημερινά δεδομένα το 2022 - 2023, οι όποιες αποφάσεις για νέες εκδόσεις μετοχών θα πρέπει να ληφθούν το αργότερο μέχρι και το 2020.

Με αυτές οι τράπεζες θα επιχειρήσουν να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους πλήρως, ώστε να πιάσουν μέχρι το 2021 τα κριτήρια που θα τεθούν για την ένταξή τους στην ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση, ένα από τα οποία θα είναι σίγουρα οι δείκτες καθυστερήσεων.

Βέβαια, τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα και το κλίμα στις διεθνείς αγορές.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται οι ελληνικές τράπεζες να επιχειρήσουν νωρίτερα, ενδεχομένως και μέσα στην επόμενη χρονιά, να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου, που δεν θα έχουν μόνο τον χαρακτήρα της οριστικής εξυγίανσης των δανειακών τους χαρτοφυλακίων, αλλά θα λειτουργήσουν ταυτόχρονα και αναπτυξιακά, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για δυναμική επιστροφή σε υψηλούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης.Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (1)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Σειρά σας κ.Εισαγγελεύ ! | 19/04/2018 13:58
  Και η Εθνική Τράπεζα με εντολή του διευθύνοντα συμβούλου της Λεωνίδα Φραγκιαδάκη έκοψε το λογαριασμό επικούρησης των συνταξιούχων της απ τις αρχές Δεκεμβρίου 2017 (!) Τα υπόλοιπα στα ποινικά και αστικά δικαστήρια όπου "κάθε υπεύθυνος" (και σίγουρα ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης) θα λογοδοτήσει για την εν λόγω κατάπτυστη απόφαση. ΄Αντε να δούμε πως θα περάσει ο ειρημένος διευθύνων σύμβουλος και οι συν αυτώ της ΕΤΕ να ποινικά και αστικά stress tests. Γιατί θα τον φτάσουν οι εγκαλούντες και μηνυτές μέχρι το δικαστικό τέρμα. Σειρά σας κ.Εισαγγελεύ !
  Ι.
  απάντηση11
   
-