Τα γεγονότα που δίνουν το στίγμα της οικονομίας μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την είσπραξη της δόσης των 6,7 δισ. ευρώ και την είσοδο της σε φάση ανάκαμψης δίνει με το πρώτο του επίσημο οικονομικό δελτίο το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων.
Στο πρώτο τεύχος υπογραμμίζονται: η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης, η σημαντική αύξηση των επενδύσεων που αποτέλεσαν και το βασικό μοχλό αύξησης του ΑΕΠ κατά 1,4% το 2017 όπως και η επίτευξη υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος (3,7% του ΑΕΠ ή 5,93 δισ. ευρώ) στον κρατικό προυπολογισμό και το 2017.
Στόχος αυτής της νέας πρωτοβουλίας του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων που είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης είναι η τακτική και έγκυρη ενημέρωση των φορέων λήψης οικονομικών αποφάσεων του εξωτερικού (διεθνείς οργανισμοί, υπουργεία οικονομικών, τράπεζες, επενδυτικοί οίκοι, οίκοι αξιόλογησης) για τις τρέχουσες εξελίξεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Οπως μάλιστα σημειώνουν οι εμπνευστές, η έκδοση αποτελεί το πρώτο βήμα ενός «τακτικού διαλόγου» με τη διεθνή οικονομική κοινότητα. Θα ακολουθήσουν και άλλα. Η καλύτερη ενημέρωση οδηγεί σε καλύτερη κατανόηση των οικονομικών δεδομένων και σε ταχύτερη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής που είναι στην παρούσα φάση της εκπνοής του μνημονίου και της επιστροφής της χώρας στις αγορές το μεγάλο ζητούμενο.
Τα βασικά σημεία, σε αριθμούς, που επισημαίνει το Συμβούλιο στο δελτίο του είναι :
– Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,9% το τέταρτο τρίμηνο του 2017 για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο μετά την αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,3% τους καλοκαιρινούς μήνες
– Η S&P and Fitch αναβάθμισαν την πιστολήπτική ικανότητα της χώρας (κατά μία βαθμίδα) στο ‘B’ και η Moody’s (κατά δύο βαθμίδες) στο ‘B3’ με θετικές προοπτικές για την ανάπτυξη και τις δημοσιονομικές εξελίξεις.
– Και οι τρεις οίκοι προβλέπουν ότι το 2018 και το 2019 η ελληνική οικονομία θα αναπτύσσεται με ρυθμούς της τάξης του 2%.
– Η ανεργία υποχώρησε στο 20,8%
– Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών υποχώρησε το 2017 μόλις στο 1,45 δισ. ευρώ καθώς οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν στα 14,6 δισ. ευρώ (άνοδος 10,5%)
– Οι καταθέσεις των ιδιωτών αυξήθηκαν την περασμένη χρονιά κατά 5,73 δισ. ευρώ γεγονός που οδηγεί στον περιορισμό της εξάρτησης των τραπεζών από τον ELA και στη χαλάρωση των capital controls σύμφωνα με τον προγραμματισμό.