Πληροφορική, οικονομικά, παραγωγή και εμπορία αυθεντικών θαλάσσιων σφουγγαριών ή βοτάνων από την ελληνική φύση, ψηφιακά προγράμματα που απευθύνονται σε μελλοντικούς επενδυτές που θέλουν να ελέγξουν την ασφάλεια της επένδυσής τους: οι ομάδες που «φιλοξενούνται» σήμερα στο κτίριο του egg – enter•grow•go της Eurobank στη λεωφόρο Συγγρού είναι πολλές και με διαφορετικό προσανατολισμό. Μεταξύ αυτών όμως δημιουργήθηκαν κοινές επιχειρηματικές «παρέες» με τους ίδιους στόχους.
Εντυπωσιακή ανάμεσά τους είναι μια ομάδα προσφύγων και μια ομάδα Ελλήνων με αγάπη για την ελληνική ύπαιθρο. Η νεοφυής επιχείρηση «Be My Quest» στοχεύει στο να αναδείξει και να προωθήσει τον αγροτουρισμό σε περιοχές που μέχρι σήμερα δεν έχουν αναπτύξει τουριστική δράση. Μικρά ορεινά χωριά, αγροτικές περιοχές οι οποίες διαθέτουν αξιόλογη δυναμική τόσο σε όρους αγροτικής εκμετάλλευσης όσο και σε όρους ιστορικού πλούτου αλλά εγκαταλείπονται, εξαιτίας της αδυναμίας δημιουργίας θέσεων εργασίας αφού, μεταξύ άλλων, δεν έχουν αναδειχθεί οι δυνατότητες τουριστικής εκμετάλλευσής τους, αποτελούν πεδίο δράσης για τη νεοφυή επιχείρηση. Η εταιρεία αναλαμβάνει να αναδείξει τη δυναμική αυτή και να συμβάλει στη δημιουργία δράσεων στις προαναφερόμενες περιοχές, σε συνεργασία με τους τοπικούς παραγωγούς και ιδιοκτήτες μικρών αξιοποιήσιμων εκτάσεων, όπως για παράδειγμα ελαιώνων, αμπελιών κ.ά.
Από την άλλη πλευρά, η Koosh Radio είναι μια ομάδα προσφύγων που βρίσκεται στην Ελλάδα. Οπως εξηγούν οι εκπρόσωποί της, στόχος της είναι να στηρίξει την ενσωμάτωση της προσφυγικής κοινότητας στην ελληνική πραγματικότητα υλοποιώντας συγκεκριμένα προγράμματα στα πεδία της έρευνας, των τεχνών και των media. Η ομάδα στοχεύει επίσης στο να αναδείξει τον θετικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει, υπό προϋποθέσεις, το προσφυγικό ζήτημα στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών στην Ελλάδα.

Οι… καρποί της ένωσης

Τον Νοέμβριο του 2017 η ομάδα της Koosh Radio, μετά τη διάκρισή της σε διαγωνισμό του Reload Greece και αφού εντάχθηκε στους χώρους του egg, γνώρισε την ομάδα της Be My Quest (γειτονικά γραφεία). Η Be My Quest πρότεινε στην Koosh Radio να συμμετάσχει σε μια από τις δράσεις που πραγματοποιεί στο Ρυτό και στο Σοφικό Κορινθίας. Η ζύμωση που ακολούθησε οδήγησε σε ένα νέο «project» με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης, την ανάδειξη της αναπτυξιακής δυναμικής ελληνικών απομακρυσμένων περιοχών και την αποτελεσματική ενσωμάτωση προσφύγων προς όφελος των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών.
Οπως εξηγούν οι εκπρόσωποι των δύο ομάδων, η συνέργεια στηρίχθηκε στην ύπαρξη δύο αναγκών: την ανάγκη της αγροτικής περιφέρειας για εργατικό δυναμικό και διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη και την ανάγκη των προσφύγων για σταθερή απασχόληση, προσβασιμότητα σε εκπαίδευση και σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.
Το «project» τους αποσκοπούσε στο να «εκπαιδεύσει» και να φέρει σε επαφή πρόσφυγες με τον αγροτικό τομέα, σε μέρη όπου υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης του αγροτικού δυναμικού, ενθαρρύνοντας έτσι τη διασπορά τους και σε άλλες περιοχές πλην των μεγάλων ελληνικών αστικών κέντρων αλλά και ενισχύοντας παράλληλα την αναπτυξιακή δυναμική των τοπικών οικονομιών. Η Koosh Radio, στο πλαίσιο του προγράμματος, ανέλαβε να δράσει υποστηρικτικά σε ό,τι αφορά την κάλυψη μεταφραστικών αναγκών των προσφύγων και την καθοδήγησή τους, ενώ η Be My Quest μερίμνησε για την επικοινωνία με τις περιοχές και τη μετακίνηση των ομάδων.
Αποφασίστηκε από κοινού η πραγματοποίηση ενός πιλοτικού ταξιδιού με σκοπό τη γνωριμία της περιοχής, την εκμάθηση για τη λειτουργία του ελαιοτριβείου και του ελαιώνα, την ιστορία της ελιάς και τη διαδικασία παραγωγής του λαδιού στο Ρυτό και το Σοφικό, όπου η Be My Quest διοργάνωνε ήδη δράσεις. Το ταξίδι είχε μεγάλη επιτυχία. Η ομάδα των 12 προσφύγων που συμμετείχε έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την αγροτική ζωή στις περιοχές, ενώ η τοπική κοινωνία δέχθηκε με περιέργεια αλλά και ενθουσιασμό την προσέλευση όχι μόνο προσφύγων αλλά και γενικότερα νέων ανθρώπων στο χωριό.
Η ομάδα περιηγήθηκε στους ελαιώνες του Ρυτού, στα μηχανήματα συντήρησης των ελαιόδεντρων, έμαθε τεχνικές για το μάζεμα της ελιάς και είδε τη διαδικασία παραγωγής στο ελαιοτριβείο. Επίσης, περιηγήθηκε στην ευρύτερη περιοχή και στο χωριό, ενώ υπήρξε μια δημιουργική αλληλεπίδραση με τους κατοίκους και μια πρώτη επαφή με την ιστορία του τόπου. Σχεδόν όλοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον να μάθουν περισσότερα για την αγροτική ζωή, τις ευκαιρίες εργασίας και ίσως μόνιμης διαμονής σε παρεμφερείς προορισμούς. Στόχος τους για το άμεσο μέλλον είναι το project να μην περιοριστεί στο Ρυτό ή στο Σοφικό, αλλά να γίνει γνωστό σε άλλες αγροτικές περιοχές της Ελλάδας καθώς και σε αγροτικές περιοχές της Ευρώπης όπου εντοπίζονται ευκαιρίες απασχόλησης. Αρχικά το πρόγραμμα έγινε στον αγροτικό τομέα. Θα μπορούσε όμως να επεκταθεί ως μοντέλο και για την αξιοποίηση τεχνών και παραδόσεων σε απομακρυσμένες ελληνικές περιοχές, οι οποίες με τον καιρό χάνονται λόγω της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού εξαιτίας της αστικοποίησης.

«Με την εκπόνηση του project επιχειρούμε να δώσουμε μια ουσιαστική απάντηση στο πρόβλημα της αστικοποίησης, δίνοντας παράλληλα μια σημαντική ευκαιρία στην προσφυγική κοινωνία να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής, συνεισφέροντας στην αγροτική ανάπτυξη τοπικών οικονομιών»
λέει ο Τάσος Γουρουντής, ιδρυτής της εταιρείας Be My Quest. «Είναι η μια «win – win» λύση που μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά καίριας σημασίας ζητήματα που απασχολούν την ελληνική οικονομία και την κοινωνία» αναφέρει.

«Ηταν ένα ανεκτίμητο έργο για εμάς τόσο από άποψη κοινωνικής αξίας όσο και σε προσωπικό επίπεδο»
δηλώνει ο Atefeh Givial, ιδρυτής της Koosh Radio Co. «Η ικανότητά μας να εντάξουμε την κοινότητά μας στην ελληνική κοινωνία με τη βοήθεια μιας θαυμάσιας ελληνικής επιχείρησης αποτελεί μια συνεργασία που αντιπροσωπεύει αυτό που επιδιώκουμε: πρόσφυγες και Ελληνες μαζί με στόχο την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η ευκαιρία αυτή θα επιτρέψει στους πρόσφυγες να ανακαλύψουν την πραγματική Ελλάδα και να εξερευνήσουν την ομορφιά και τη φιλοξενία της χώρας που τους έδωσε καταφύγιο» καταλήγει.

Η ελληνική φύση στον… Καναδά

Στο ίδιο πρόγραμμα η νεοφυής Messinian Hub συγκεντρώνει πολύτιμα βότανα και φάρμακα της ελληνικής φύσης, ρίγανη, τσάι, φασκόμηλο, θυμάρι και θρούμπι, ενώ τώρα ξεκινάει τις εξαγωγές στον Καναδά! Ιδρύθηκε το 2016 από τον Βασίλη Νίκα και τον Νίκο Καδόγλου, δύο νεαρούς έλληνες επιστήμονες και επιχειρηματίες, επιλέχθηκε ανάμεσα σε εκατοντάδες για να συμμετέχει στο πρόγραμμα Νεανικής Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας egg – enter•grow•go, όπου παραμένει ως σήμερα, έχοντας διακριθεί για δεύτερη χρονιά. Μέσω της καθετοποιημένης παραγωγής αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών παράγει, αναπαράγει, καλλιεργεί, τυποποιεί και προωθεί ρίγανη, τσάι, φασκόμηλο, θυμάρι και θρούμπι στο χονδρικό εμπόριο (Β2Β). Το σύνολο της αναπαραγωγικής δραστηριότητας συντελείται στις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις δύο στρεμμάτων στη Μεσσηνία και δύο επιπλέον στρεμμάτων μητρικής φυτείας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την επίσκεψή της στις εγκαταστάσεις του προγράμματος egg, στις αρχές Σεπτεμβρίου, η κυρία Marie Bountrogianni, πρύτανης της σχολής Συνεχούς Εκπαίδευσης G. Raymond Chang του Πανεπιστημίου Ryerson στο Τορόντο του Καναδά, συνομιλώντας με εκπροσώπους της εταιρείας έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τα προϊόντα, επισημαίνοντας την ανάγκη να ενισχυθούν προσπάθειες εξωστρέφειας και αναγνωρισιμότητας του ελληνικού brand name.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ