Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των επαφών των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών στο πλαίσιο της δ’ αξιολόγησης, με παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών να κάνει λόγο για «μια επιτυχημένη αποστολή».

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τις επαφές τέθηκε το χρονοδιάγραμμα και έως επανέλθουν τα κλιμάκια (σ.σ. μετά το Πάσχα) θα συζητούνται δι΄αλληλογραφίας τα εμπόδια και οι δυσκολίες που υπάρχουν, που στη μεγάλη πλειονότητά τους είναι τεχνικής φύσης. Εάν φανούν πολιτικές δυσκολίες, συμπλήρωσε ο συγκεκριμένος παράγοντας, θα φανούν τότε. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η δ’ αξιολόγηση και να υπάρξει μια συνολική συμφωνία (ελληνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, χρέος και είδος εποπτείας μετά το μνημόνιο) στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Οι ελληνικές αρχές ανέλαβαν τη δέσμευση να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για την έγκαιρη ολοκλήρωση της δ’ αξιολόγησης, με στόχο την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, δήλωσε εκπρόσωπος των θεσμών, αναφερόμενος στον α’ κύκλο των διαβουλεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση, ο οποίος ολοκληρώθηκε την Πέμπτη.

Κατά τον ίδιο, οι συζητήσεις που είχαν οι θεσμοί με την ελληνική κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις ήταν εποικοδομητικές.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «οι εργασίες θα συνεχιστούν τις προσεχείς εβδομάδες για να προχωρήσουν περισσότερο και να ολοκληρωθούν».

Αναφορικά με τις νέες αντικειμενικές αξίες, ο εν λόγω παράγοντας ανέφερε πως η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να τις θεσπίσει τον Μάρτιο, ενώ μεταξύ των υπολοίπων με τεχνικές δυσκολίες περιλαμβάνονται η αναθεώρηση του νόμου Κατσέλη- Σταθάκη, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, η στελέχωση και λειτουργία του ΣΔΟΕ των εισαγγελέων κ.ά.

Ερωτηθείς για το πότε το ΔΝΤ ενδέχεται να ζητήσει την υλοποίηση κατά ένα έτος νωρίτερα τη μείωση του αφορολόγητου, δήλωσε πως θα αναμένει τα στοιχεία του α’ τριμήνου για το ΑΕΠ, που θα δημοσιοποιηθούν τον Μάιο.

Αγκάθι οι νέες αντικειμενικές για την 4η αξιολόγηση

Ένα μέτρο που έχει εξαγγελθεί, έχουν συσταθεί οι αρμόδιες επιτροπές και έχουν επιλεγεί οι εκτιμητές και αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση να υλοποιηθεί έως τέλη Μαρτίου, αυτό της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, αποτελεί και το μεγαλύτερο αγκάθι στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.

Αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών χαρακτηρίζει την όλη προσπάθεια «το πιο δύσκολο τεχνικά θέμα», ενώ ο ίδιος δηλώνει ότι «ανταλλάσσουμε απόψεις για το πως θα προχωρήσει πιο γρήγορα».

Οι αντικειμενικές αξίες θα αλλάξουν, το ζήτημα είναι με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό και τελικά πόσο κοντά ή μακριά θα είναι από τις πραγματικές που είναι άλλωστε και η μνημονιακή υποχρέωση.

Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν πολύ καλά ότι μέσα σε ένα μήνα δεν είναι δυνατόν να καθοριστούν οι νέες τιμές ζώνης σε περισσότερες από 10.000 περιοχές (ζώνες) της χώρας και όλες αυτές να είναι κοντά στις πραγματικές. Κατά συνέπεια σε πρώτη φάση, όπως άλλωστε έχει αποκαλύψει και το Βήμα, ναι μεν τέλη του επόμενου μήνα θα προκύψουν οι νέες τιμές, όμως αλλαγές θα υπάρχουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα έως ότου οι τιμές της εφορίας προσεγγίσουν αυτές της αγοράς.

Οσον αφορά στα υπόλοιπα θέματα που βρέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγμαγεύσεων αυτές τις τρεις ημέρες που βρέθηκαν και πάλι οι θεσμοί στην Ελλάδα, επισημάνθηκαν οι αλλαγές που πρέπει να επιταχυνθούν σε οργανωτικά θέμα της ΑΑΔΕ και του ΣΔΟΕ, ενώ για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που είναι ένα από τα αγκάθια για να εκταμιευθεί η δόση των 5,7 δις. ευρώ ως ουρά της 3ης αξιολόγησης κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι «πάμε πολύ καλύτερο στο γεωγραφικό κριτήρια και στην επέκτασή τους σε ολόκληρη την επικράτεια».

Εμπόδια υπάρχουν στο θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού και στην επέκτασή του και σε άλλες περιπτώσεις π.χ. σε όσους έχουν οφειλές άνω των 50.000 ευρώ αλλά και αυτό το θέμα εκτιμούν στην κυβέρνηση ότι θα λυθεί τώρα που ανέλαβε και τα καθήκοντά του νέος υπουργός Οικονομίας ο κ. Γιάννης Δραγασάκης.

Για τη δημιουργία BAD BANK όλοι παραδέδονται ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να υλοποιηθεί ενώ πολλά θα εξαρτηθούν και από τα stress tests των τραπεζών.

Τέλος, για τη στάση του ΔΝΤ, κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι έχει αλλάξει προς το καλύτερο από το καλοκαίρι αλλά στα βασικά σημεία δεν έχει αλλάξει. Σε αυτή τη φάση πάντως δεν υπήρξε συζήτηση ούτε για το αφορολόγητο να έρθει πιο κοντά κατά ένα χρόνο, ούτε για το χρέος, παρά μόνο για τα προπαιτούμενα.