Πιο αισιόδοξοι απ’ ό,τι 12 μήνες πριν εμφανίστηκαν έλληνες τραπεζίτες σε επενδυτικό συνέδριο για τον κλάδο στη ΝΑ Ευρώπη που διοργάνωσε η UBS στο Μιλάνο. Οπως σημειώνει ο αναλυτής Mate Nemes, CFA, σε ειδικό σημείωμα της ελβετικής τράπεζας, οι εκπρόσωποι των Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς ήταν επιφυλακτικά αισιόδοξοι αναφορικά με τα αποτέλεσμα των stress tests, σημειώνοντας πως τα σενάρια είναι καλύτερα απ’ ό,τι περίμεναν, καθώς για εσωτερικούς σκοπούς έχουν δοκιμάσει σε ορισμένες περιπτώσεις πιο σκληρούς όρους.
Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες αναμένουν ενίσχυση των καταθέσεων κατά 5-7 δισ. ευρώ, απόρροια του επαναπατρισμού κεφαλαίων, της οργανικής ανάπτυξης και της ανακύκλωσης μετρητών για επιχειρηματικούς σκοπούς. Σε αυτή τη φάση καμία από τις τράπεζες δεν αναμένει πως τα αποτελέσματα των stress tests θα οδηγήσουν σε άμεση ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης, ενώ για την ελβετική τράπεζα στο βασικό σενάριο οι επιπτώσεις φαίνονται διαχειρίσιμες.
Σε ό,τι αφορά τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και των ανοιγμάτων, ως αποτέλεσμα του βελτιούμενου περιβάλλοντος, των πωλήσεων NPEs, των κατασχέσεων και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, παρατηρείται βελτίωση στις αποπληρωμένες και αυξημένη προθυμία των πελατών (συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών κακοπληρωτών) να διαπραγματευθούν και να αποδεχθούν τις προτάσεις αναδιάρθρωσης των τραπεζών. Η πραγματική έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών με νέα περιουσιακά στοιχεία θα γίνει στο τέλος Φεβρουαρίου. Οι τράπεζες αναμένουν να πάρουν σημαντικό μερίδιο των ακινήτων που θα δημοπρατηθούν, στηρίζοντας, ως εκ τούτου, τις τιμές στις αγορές real estate.
Οπως σημειώνει η UBS, κάθε τράπεζα έχει σχεδιάσει την πώληση τουλάχιστον ενός μεγάλου χαρτοφυλακίου δανείων σε καθυστέρηση το α’ εξάμηνο του 2018, ενώ προετοιμάζονται και για την πώληση NPEs με εξασφάλιση εφέτος.
Να σημειωθεί πως στις 4 Μαΐου θα οριστικοποιηθούν τα ευρήματα των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Για τις λιγότερο συστημικές, μεταξύ των οποίων και οι τέσσερις εγχώριες τράπεζες, θα τεθεί, άτυπα, ελάχιστος δείκτης CET 1 για τα δύο σενάρια. Οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν ήδη ενημερωθεί για το θέμα και εκτιμούν ότι ο ελάχιστος δείκτης CET I για το δυσμενές σενάριο, που έχει σημασία, θα κινείται μεταξύ 6% και 6,5%, την ώρα που στην άσκηση του 2015 κυμαινόταν στο 8%. Ως τις 19 Μαρτίου ο επόπτης θα δώσει τις τελευταίες κατευθύνσεις, ενώ από τις παρατηρήσεις του οι τράπεζες θα αποκτήσουν μια καλή εικόνα για το αν θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες ή όχι και αν οι κεφαλαιακές ανάγκες είναι διαχειρίσιμες.

Η στάθμιση του MSCI Greece

Τα ειδικά βάρη του MSCI Greece, μετά την τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI (χωρίς ελληνικό ενδιαφέρον), έχουν ως εξής: ΟΤΕ (19,1%), Alpha Bank (16,79%), ΟΠΑΠ (14,86%), Εθνική (11,57%), Eurobank (10,31%), Jumbo (10,01%), Tιτάν (7,04%), Πειραιώς (6,35%) και Folli Follie (3,98%).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ