Με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα συναντάται το μεσημέρι της Τετάρτης το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).

Η συνάντηση αυτή, στα γραφεία της ΕΕΤ, γίνεται λίγα 24ωρα πριν από την έναρξη των stress tests, η οποία θα σηματοδοτηθεί από τον πρώτο γύρο υποβολής στοιχείων από την πλευρά των τεσσάρων συστημικών ομίλων στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) την ερχόμενη εβδομάδα.

Στο μενού της συζήτησης περιλαμβάνονται τόσο οι ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, όσο και το καθεστώς χρηματοδότησης του εγχώριου κλάδου από την ΕΚΤ, το οποίο είναι άμεσα συνυφασμένο με τη φυσιογνωμία της εξόδου από το μνημόνιο τον ερχόμενο Αύγουστο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κεντρικός τραπεζίτης, έχοντας γνώση των τεχνικών λεπτομερειών των stress tests εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν με επιτυχία τη σχετική δοκιμασία.

Ωστόσο, ο ίδιος με κάθε ευκαιρία επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης της χώρας από το ερχόμενο φθινόπωρο, ώστε να προστατευτεί ο κλάδος και η ελληνική οικονομία σε περίπτωση νέων αναταράξεων στις αγορές και να γίνει πιο ομαλά η επανασύνδεση με το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα, δεν είναι λίγοι οι τραπεζίτες που έχουν ασπαστεί τη θέση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και τάσσονται δημοσίως ή μέσω διαρροών υπέρ της καθαρής εξόδου του Δημοσίου στις αγορές, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα σταλεί το μήνυμα στις αγορές ότι έχουμε ξεπεράσει την κρίση.

«Ήλθε πια η ώρα να σταθούμε ξανά στα πόδια μας, χωρίς δεκανίκια. Πρέπει να το επιχειρήσουμε και να εκπέμψουμε σήμα κανονικότητας στους επενδυτές», έλεγε προ ημερών διευθύνων σύμβουλος συστημικού ομίλου, μιλώντας στο Βήμα.

Βέβαια η καθαρή έξοδος συνεπάγεται άρση του waiver και αποκλεισμό των ελληνικών κρατικών τίτλων από τη λίστα των ενεχύρων που κάνει αποδεκτά η ΕΚΤ για την παροχή φθηνού δανεισμού στις ελληνικές τράπεζες, με δεδομένο πως θεωρείται απίθανο έως το Σεπτέμβριο η πιστοληπτική αξιολόγησή τους να έχει επανέλθει σε επενδυτική βαθμίδα.

Ωστόσο, οι τραπεζίτες πιστεύουν ότι ο δανεισμός των εγχώριων ομίλων από την ΕΚΤ, που κυμαίνεται στα επίπεδα των 4 – 5 δισ. ευρώ, θα μπορούσε εύκολα να αντικατασταθεί, με την κατάθεση στις εμπορικές τράπεζες από το Δημόσιο ρευστών διαθεσίμων που βρίσκονται σήμερα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Επιπλέον, το waiver αποτελεί διαβατήριο και για τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο QE, το οποίο θα προσφέρει δυνατότητες άντλησης ρευστότητας μέσω πράξεων αναχρηματοδότησης, ενδεχομένως έως και το 2021.

Πρόκειται για μία σημαντική παράμετρο, την οποία ο κ. Στουρνάρας θεωρεί πολύ σημαντική στην προσπάθεια που γίνεται για ενίσχυση της εμπιστοσύνης στη χώρα και για στήριξη της πραγματικής οικονομίας μέσω του τραπεζικού συστήματος.