Ξεκάθαρα υπέρ της προληπτικής γραμμής στήριξης παραμένει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, καθώς θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταστεί πιο εύκολη και ομαλή η μετάβαση Δημοσίου και τραπεζών στις αγορές.

Μιλώντας στο ελληνοϊσπανικό επιμελητήριο, ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να προσδιοριστεί το περιβάλλον στο οποίο θα κινηθεί η ελληνική οικονομία μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα θα παραμένει υπό επιτήρηση από τους θεσμούς μέχρι να αποπληρώσει το 75% του χρέους της προς τους επίσημους πιστωτές της, τον EFSF και τον ESM.

Ως εκ τούτου, εξήγησε ο κ. Στουρνάρας, θα πρέπει να οριστικοποιηθεί πρώτον το είδος της επιτήρησης της οικονομικής πολιτικής και δεύτερον εάν και υπό ποιες συνθήκες θα υπάρξει προληπτική χρηματοοικονομική υποστήριξη από τους εταίρους της χώρας, μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος.

«Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, ένας προληπτικός μηχανισμός στήριξης θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία, προς την κατεύθυνση περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων δανεισμού, καθώς θα εξασφαλίσει την πρόσβαση της χώρας στις αγορές και μετά τον Αύγουστο του 2018, ειδικά εάν οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές επιδεινωθούν» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

Και πρόσθεσε ότι «η προληπτική στήριξη θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να διατηρήσει το waiver για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, και μετά τη λήξη του μνημονίου, ενώ θα συμπεριλάβει τελικά και τους εγχώριους κρατικούς τίτλους στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, είτε στην κανονική του φάση ή στην περίοδο αναχρηματοδότησής του».

Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, η διατήρηση του waiver, κατά την άποψη της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι σημαντική για την ομαλή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, για όσο διάστημα η Ελλάδα παραμένει χαμηλότερα των επενδυτικών βαθμίδων από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, με δεδομένο ότι ακόμη και οι πράξεις repo, διευκολύνονται από το καθεστώς αυτό.