από metereologos.gr
Σάββατο 18 Αυγούστου 2018
 
 

ΔΝΤ: Λαμπρές οι οικονομικές προοπτικές εφέτος, στο 3,9% θα φτάσει η παγκόσμια ανάπτυξη

Τραμπ και Brexit οι μόνοι «αστάθμητοι παράγοντες» στον πλανήτη
ΔΝΤ: Λαμπρές οι οικονομικές προοπτικές εφέτος, στο 3,9% θα φτάσει η παγκόσμια ανάπτυξη
Christine Lagarde, Managing Director of the International Monetary Fund (IMF) attends a news conference on the world economic outlook during the World Economic Forum (WEF) annual meeting in Davos, Switzerland January 22, 2018 REUTERS/Denis Balibouse (File: 2018-01-22T144024Z_387788970_RC195F8076C0_RTRMADP_3_IMF-ECONOMY-OUTLOOK.JPG )
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Ολο και λαμπρότερες γίνονται οι προοπτικές της παγκόσμιας σημειώνει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην εισηγητική της έκθεση ενόψει της συζήτησης που θα διευθύνει στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός που ξεκινά αύριο, Τρίτη. Εφέτος είναι το «Νταβός των γυναικών», καθώς η Λαγκάρντ και έξι ακόμη γυναίκες θα διευθύνουν τα κεντρικά «πάνελ» συζητήσεων που θα διοργανωθούν στην παγκόσμια γιορτή του καπιταλισμού.

Αφού ευχαριστεί τον ιδρυτή και διευθύνοντα του Φόρουμ Κλάους Σβαμπ για την πρόσκληση που απηύθυνε στην ίδια και στο Ταμείο για να διοργανώσουν μία από τις κεντρικές συζητήσεις στη χειμερινή σύναξη της παγκόσμιας πολιτικής, οικονομικής και επιχειρηματικής ελίτ, η Λαγκάρντ σημειώνει ότι η πρόσφατη οικονομική ανάκαμψη που παρατηρείται είναι ευρέως κατανεμημένη από γεωγραφικής απόψεως, κυρίως σε ό,τι αφορά την Ευρώπη και την Ασία.

Η γαλλίδα επικεφαλής του ΔΝΤ θεωρεί επίσης ότι οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις στις ΗΠΑ αναμένεται να τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα και ιδιαιτέρως τις εταιρικές επενδύσεις. Στους αντίποδες, το ΔΝΤ, είπε η Λαγκάρντ, αναθεωρεί επί το μετριοπαθέστερον τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στη Νότια Αφρική την εφετινή χρονιά αλλά και την επόμενη.

Αισιοδοξότερο το Ταμείο

Η νέα πρόβλεψη του ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη το τρέχον έτος και το 2019 που παρουσίασε η Λαγκάρντ είναι 3,9%, υψηλότερη κατά 0,2% από την προηγούμενη που ήταν 3,7% για την κάθε χρονιά. Κατά 3,7% αυξήθηκε το παγκόσμιο ΑΕΠ και το 2017, ενώ το 2016 είχε αυξηθεί κατά 3,2%.

Όσο για τη διάχυση της ανάπτυξης, η νεότερη έρευνα του ΔΝΤ διαπίστωση ότι 120 οικονομίες που συμβάλλουν κατά τα τρία τέταρτα στη διαμόρφωση του παγκόσμιου ΑΕΠ είδαν την οικονομική τους δραστηριότητα να ενισχύεται την χρονιά που πέρασε. Και η ανάπτυξη «άγγιξε» τόσο τις ανεπτυγμένες όσο και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.
«Πρόκειται για την πλέον συγχρονισμένη ανάπτυξη των οικονομιών που παρατηρείται από το έτος 2010», υπογραμμίζει το Ταμείο. Και οι ενδείξεις για εφέτος - ενδείξεις που βασίζονται σε έρευνες που διαμορφώνουν τους βιομηχανικούς δείκτες στις διάφορες χώρες - υποδηλώνουν ότι η βιομηχανική δραστηριότητα θα παραμείνει ισχυρή την επόμενη διετία.


Οι παράμετροι Τραμπ και Brexit

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις του Ντόναλντ Τραμπ, το Ταμείο προβλέπει ότι σ υνολικά έως το έτος 2020 θα έχουν σωρευτικό όφελος 1,2% του αμερικανικού ΑΕΠ. Οι μεταρρυθμίσεις στις ΗΠΑ και στις εμπορικές εταίρους των ΗΠΑ συνέβαλαν, εξάλλου, κατά το ήμισυ στην επί το αισιοδοξότερον νέα πρόβλεψη για την παγκόσμια οικονομία που έκανε το ΔΝΤ.

Επειδή όμως οι μεταρρυθμίσεις θα έχουν περιορισμένη χρονική ισχύ, το ΔΝΤ προβλέπει επιβράδυνση της παγκόσμιας αναπτυξιακής διαδικασίας από το 2022 και μετά.

Αίσθηση προκαλεί το ότι μια από τις ελάχιστες χώρες για τις οποίες το ΔΝΤ αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την τρέχουσα και την επόμενη χρονιά είναι η Βρετανία κι αυτό βέβαια εξαιτίας του Brexit. Παρά ταύτα, το Ταμείο κατεβάζει οριακά (μόλις κατά 0,1%) τον πήχη της προβλεπόμενης ανάπτυξης για τη Βρετανία εφέτος και το 2019 (η νέα πρόβλεψη είναι 1,5%, ποσοστό υψηλότερο από εκείνα της Ιταλίας και της Ιαπωνίας στον όμιλο των G7).
Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit εμπεριέχουν ένα στοιχείο αβεβαιότητας και αστάθειας, επισημαίνει το ΔΝΤ. Διότι αν οι διαπραγματεύσεις οδηγήσουν σε εμπορικούς περιορισμούς και σε κανονιστικές επαναδιατυπώσεις, θα πληγούν οι διεθνείς επενδύσεις. Δίχως να αναφέρεται σε παραδείγματα - φωτογραφίζοντας ωστόσο τις ΗΠΑ και τη διακυβέρνηση Τραμπ - η έκθεση σημειώνει ότι «η έγερση εμπορικών προσκομμάτων και οι εσωστρεφείς πολιτικές ούτως ή άλλως λειτουργούν αρνητικά για την οικονομική ανάπτυξη».


Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΝΤ: Πρώτα θα ελέγξουμε το χρέος και μετά θα μπούμε στο πρόγραμμα 
 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
-