Με την κεκτημένη ανοδική ταχύτητα των δεικτών του 2017 συνεχίζεται και τη νέα χρονιά η πορεία του ελληνικού τουρισμού. Τα μηνύματα σχεδόν από όλες τις μεγάλες αγορές είναι ιδιαίτερα θετικά και οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το 2018 θα είναι η χρονιά των ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού, τόσο σε επίπεδο αφίξεων όσο και σε επίπεδο εισπράξεων.
Οι προκρατήσεις της νέας χρονιάς για τα περισσότερα από τα δημοφιλή ελληνικά τουριστικά θέρετρα «τρέχουν» ήδη με διψήφια ποσοστά αύξησης, ενώ και τα πρώτα στοιχεία για τον προγραμματισμό των πτήσεων του 2018 προς τα ελληνικά αεροδρόμια καταγράφουν αύξηση 4% σε σχέση με πέρυσι. Το SETE Intelligence σε πρόσφατη ανάλυσή του για τη νέα χρονιά διαπιστώνει ότι οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές με ελληνικό ενδιαφέρον εμφανίζουν ανοδικές τάσεις. Τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν θετική μεταβολή του ΑΕΠ για το 2018 ειδικότερα στη Γερμανία (+2,1%), στη Γαλλία (+1,7%), στην Ιταλία (+1,5%) και στη Βρετανία (+1,3%).
Σημαντική ενίσχυση του ΑΕΠ αναμένεται να έχουν και οι γειτονικές Βουλγαρία (+3,8%) και Τουρκία (+4%), που αποτελούν κρίσιμες αγορές για τις βόρειες περιφέρειες της χώρας.


«Η τουριστική περίοδος του 2018 ξεκινά με θετικές προοπτικές, αλλά και με νέες επιβαρύνσεις για το τουριστικό προϊόν της χώρας, όπως είναι ο φόρος διαμονής» διαπιστώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Γιάννης Ρέτσος. Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι είναι καιρός να αρχίσουν να βελτιώνονται και ορισμένα βασικά μεγέθη του ελληνικού τουρισμού που υστερούν σε σχέση με τους ανταγωνιστικούς προορισμούς, με κυριότερο αυτό της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης των ξένων επισκεπτών. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 2013 η μέση δαπάνη ανά ταξίδι των ξένων επισκεπτών διαμορφώθηκε στα 604,2 ευρώ, το 2014 στα 551,8 ευρώ, το 2015 στα 540,9 ευρώ και το 2016 στα 470,5. Επίσης, το 2017 η μέση δαπάνη εκτιμάται ότι ανήλθε στα 473 ευρώ.
Η πολιτεία θα πρέπει να συμβάλει στην άρση μιας σειράς εκκρεμοτήτων, οδηγώντας σε περαιτέρω επιτάχυνση την αναπτυξιακή πορεία του ελληνικού τουρισμού τονίζεται από την πλευρά του ΣΕΤΕ. Σε άμεση προτεραιότητα τίθεται η αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος, η οριστική επίλυση του χωροταξικού ζητήματος, η αντιμετώπιση του ζητήματος των «κόκκινων» δανείων και ο σχεδιασμός κινήτρων για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το ΣΕΤΕ, οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν τον διαρκώς αυξανόμενο διεθνή ανταγωνισμό.
Σε ό,τι αφορά τη νέα τουριστική χρονιά εικόνα των κρατήσεων από τις κύριες αγορές έχει ως εξής:

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Με βάση τα στοιχεία των μεγάλων τουρ οπερέιτορ για τη θερινή περίοδο του 2018, καταγράφεται άνοδος των προκρατήσεων κατά 10% σε σχέση με το 2017, ενώ σε ορισμένους ταξιδιωτικούς οργανισμούς η αύξηση αυτή φτάνει και στο 18%.
Μάλιστα, η Κέρκυρα βρίσκεται ανάμεσα στους 12 πιο προσιτούς δημοφιλείς προορισμούς του 2018, όσον αφορά τις τιμές 8 προϊόντων του εμπορίου που αγοράζουν συχνότερα οι τουρίστες, σύμφωνα με το βαρόμετρο Holiday Money Report που συντάσσουν κάθε χρόνο τα βρετανικά ταχυδρομεία (Post Office).
Τα στοιχεία του βαρόμετρου δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να μην συμπεριλαμβάνεται στους προορισμούς που σημειώνουν εφέτος μεγάλες μειώσεις τιμών στα προϊόντα που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι τουρίστες στις διακοπές, όμως οι τιμές της δεν είναι απαγορευτικές.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Παρότι ο κύριος όγκος των κρατήσεων για τις καλοκαιρινές διακοπές πραγματοποιείται από Φεβρουάριο και μετά, μέχρι σήμερα στις προκρατήσεις και σε μικρό ποσοστό κρατήσεων που έχει ξεκινήσει υπάρχει αυξητική τάση σε επίπεδα υψηλότερα από το 2017.
Στα προγράμματα των γερμανών τουρ οπερέιτορ έχουν ενταχθεί και νέοι προορισμοί στις Σποράδες και στην Πελοπόννησο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Γερμανικών Ταξιδιωτικών γραφείων DRV, κ. Norbert Fiebig, η Ισπανία και η Ελλάδα θα είναι, όπως και πέρυσι, οι δύο δημοφιλέστεροι προορισμοί διακοπών των Γερμανών στη Μεσόγειο το 2018.
Επίσης, ο γερμανικός βραχίονας του ταξιδιωτικού ομίλου Thomas Cook (Thomas Cook Germany) διαπιστώνει υψηλά επίπεδα κρατήσεων για την Ισπανία, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, ενώ διψήφιο ποσοστό αύξησης καταγράφει και η Τουρκία.
Δυναμική, από την οποία αναμένεται να επωφεληθούν κυρίως η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο, είναι η συνεχώς αυξανόμενη παρουσία στις περιοχές αυτές των κρουαζιεροπλοίων του ομίλου της TUI.
ΓΑΛΛΙΑ: Με βάση τα έως τώρα στοιχεία των ταξιδιωτικών πρακτόρων (Les Enterprises du Voyage και άλλοι μεγαλύτεροι τουρ οπερέιτορ), για το 2018 καταγράφεται αύξηση 10% σε σχέση με τις προκρατήσεις του 2017. Η Ελλάδα αναδεικνύεται ήδη σε δεύτερο δημοφιλέστερο προορισμό των Γάλλων (από 4η που ήταν στο παρελθόν), με την αύξηση των αφίξεων το 2017 να ανέρχεται σε 15% σε σχέση με το 2016. Ηδη, η Air France προγραμματίζει αύξηση των πτήσεών της προς την Ελλάδα –διατηρώντας και τη νέα πτήση που καθιέρωσε το 2017 –με την προσθήκη και νέων περιφερειακών αεροδρομίων στο πρόγραμμα δρομολογίων της. Επίσης, αύξηση των πτήσεων και επιμήκυνση του πτητικού προγράμματός της ανακοίνωσε για το 2018 και η Transavia France.

ΡΩΣΙΑ: Οι προκρατήσεις των Ρώσων για το 2018 εμφανίζονται αυξημένες κατά 15%-20% σε σχέση με το 2017. Σημαντική ώθηση στην ενίσχυση των κρατήσεων δίνει και το γεγονός ότι το 2018 έχει χαρακτηριστεί ως «Ετος Τουρισμού Ελλάδας – Ρωσίας».
Το ενδιαφέρον για κρατήσεις στην Ελλάδα εφέτος ξεκίνησε τουλάχιστον έναν μήνα νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι. Παρότι οι τιμές των πακέτων για την Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν εφέτος κατά 4%-5% σε σχέση με πέρυσι, η Ελλάδα βρίσκεται στο TOP-3 των πιο δημοφιλών προορισμών της καλοκαιρινής σεζόν του 2018. Σύμφωνα με την εταιρεία Travelata, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι στην τρίτη θέση της ζήτησης για τις διακοπές του καλοκαιριού με ποσοστό 8% (προηγούνται η Τουρκία με 56% και η Ρωσία με 16%).

ΗΠΑ: Ταξιδιωτικά γραφεία και τουριστικοί όμιλοι των ΗΠΑ κάνουν λόγο για αύξηση της φετινής τουριστικής κίνησης προς την Ελλάδα κατά 10% σε σχέση με το 2017. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αμερικανών τουριστικών πρακτόρων (ASTA), το 2018 οι επισκέπτες της Ελλάδας από διάφορες περιοχές των ΗΠΑ αναμένεται να ανέλθουν σε περίπου 900.000 με 1 εκατ. επισκέπτες (μαζί με την κρουαζιέρα).
Ηδη, με βάση τα στοιχεία του ομίλου Virtuoso, το 2017 η Ελλάδα ήταν ένας από τους πέντε δημοφιλέστερους προορισμούς των Αμερικανών για κρουαζιέρα.
ΑΥΣΤΡΙΑ: Οι κρατήσεις των Αυστριακών για διακοπές στην Ελλάδα το ερχόμενο καλοκαίρι εμφανίζονται αυξημένες κατά 32% σε σχέση με πέρυσι. Η Ελλάδα είναι πρώτη με διαφορά στις κρατήσεις των Αυστριακών, στο σύνολο των τουρ οπερέιτορ. Aκολουθούν η Ισπανία (+4,3%), η Ιταλία (+13,9%), η Γερμανία (+21,7%) και η Τουρκία (+100 %, καθώς το 2017 απουσίαζε εντελώς από οιαδήποτε κατάταξη). Τη μεγαλύτερη αύξηση ζήτησης για την TUI Austria παρουσιάζει η Κρήτη (+45%), ενώ αυξημένη είναι και η ζήτηση για μικρότερα νησιά, όπως η Ζάκυνθος (+85%).
«Η τουριστική περίοδος του 2018 ξεκινά με θετικές προοπτικές, αλλά και με νέες επιβαρύνσεις για το τουριστικό προϊόν της χώρας, όπως είναι ο φόρος διαμονής» διαπιστώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Γιάννης Ρέτσος. Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι είναι καιρός να αρχίσουν να βελτιώνονται και ορισμένα βασικά μεγέθη του ελληνικού τουρισμού που υστερούν σε σχέση με τους ανταγωνιστικούς προορισμούς, με κυριότερο αυτό της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης των ξένων επισκεπτών. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 2013 η μέση δαπάνη ανά ταξίδι των ξένων επισκεπτών διαμορφώθηκε στα 604,2 ευρώ, το 2014 στα 551,8 ευρώ, το 2015 στα 540,9 ευρώ και το 2016 στα 470,5. Επίσης, το 2017 η μέση δαπάνη εκτιμάται ότι ανήλθε στα 473 ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ